Σκοπιανό, «βραδυφλεγής βόμβα» στο πολιτικό σκηνικό

Σκοπιανό, «βραδυφλεγής βόμβα» στο πολιτικό σκηνικό

3' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Βig bang» στο πολιτικό σκηνικό –που σε πρώτη φάση εκδηλώνεται άμεσα, αλλά στην πλήρη του έκταση θα αναπτυχθεί στην πορεία προς τις προσεχείς εκλογές– δημιουργεί η συμφωνία για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ που υπέγραψαν χθεςστις Πρέσπες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο ομόλογός του Ζόραν Ζάεφ. Την πολυεπίπεδη, όσο και απρόβλεπτη, επίδραση της συμφωνίας στην εσωτερική πολιτική σκηνή αντιλαμβάνεται μάλιστα, πρωτίστως, κορυφαία κυβερνητική πηγή, που φέρεται να υπενθυμίζει τη γνωστή ρήση του Μάο, «μεγάλη αναταραχή, θαυμάσια κατάσταση».

Με δεδομένη την «υπερπήδηση» από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε η Ν.Δ., σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις όλων των κομμάτων, το Σκοπιανό θα λειτουργήσει πλέον στο πολιτικό σκηνικό κυρίως ως «βραδυφλεγής βόμβα». Εξάλλου, όπως αναφέρει συνομιλητής του πρωθυπουργού, οι διαδικασίες που προβλέπει η συμφωνία πιθανότατα δεν θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι την άνοιξη του επόμενου χρόνου.

Σύμφωνα με το κείμενο που υπέγραψαν οι κ. Τσίπρας και Ζάεφ, τα Σκόπια θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει το δημοψήφισμα και τη συνταγματική τους αναθεώρηση μέχρι το τέλος του χρόνου. Ομως, είναι προφανές ότι η Αθήνα δεν πρόκειται να τορπιλίσει τη συμφωνία, εάν για εσωτερικούς λόγους και προκειμένου να διαμορφώσει ευνοϊκότερους συσχετισμούς ο κ. Ζάεφ ζητήσει παράταση μερικών εβδομάδων. Επίσης, η συμφωνία προβλέπει ότι μετά τη συνταγματική αναθεώρηση θα πρέπει να ακολουθήσει «άμεσα» κύρωση από την ελληνική Βουλή. Ομως, και εδώ, μπορεί να υπάρξει διασταλτική ερμηνεία και έτσι η συμφωνία να κατατεθεί προς κύρωση στο Κοινοβούλιο ενώ ο χρόνος θα μετράει αντίστροφα για τις ευρωεκλογές του Μαΐου του 2019 –που ο κ. Τσίπρας δεν αποκλείει πλέον κατηγορηματικά να συμπέσουν με τις εθνικές εκλογές– επηρεάζοντας καταλυτικά τους πολιτικούς συσχετισμούς, αλλά και την ίδια την ανθρωπογεωγραφία των κομμάτων.

Ποια είναι όμως τα άμεσα και μεσοπρόθεσμα «κέρδη» και «ζημίες» των κομμάτων, στον απόηχο της συμφωνίας για «Βόρεια Μακεδονία».

• Ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ αντιλαμβάνονται πως βραχυπρόθεσμα θα έχουν πολιτικό κόστος από τη συμφωνία, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, αλλά όχι μόνον. Ομως εκτιμούν πως οι όποιες απώλειες θα είναι ελεγχόμενες, για μια σειρά από λόγους:

Πρώτον, επειδή όταν υποχωρήσουν οι «θυμικές» αντιδράσεις στη συμφωνία, θα κερδίσει έδαφος το βασικό επιχείρημα της κυβέρνησης ότι έκλεισε ένα δευτερεύον μέτωπο της εξωτερικής πολιτικής, με τη χώρα να έχει πλέον ικανό κεφάλαιο προκειμένου να διαχειριστεί τη μείζονα απειλή της Τουρκίας. Στην ίδια κατεύθυνση εκτιμάται πως θα λειτουργήσει και η δημοσιοποίηση εγγράφων για τη διαπραγμάτευση προηγούμενων κυβερνήσεων με τα Σκόπια.

Δεύτερον, διότι θα υπάρχει «διασπορά» των δυσαρεστημένων με τη συμφωνία, καθώς έναντί της δεν τοποθετείται αρνητικά μόνο η Ν.Δ., αλλά και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης. Πάντως, κατά πληροφορίες, με βάση τρέχουσες δημοσκοπήσεις που πραγματοποιούνται ενόψει των νομαρχιακών εκλογών, επί του παρόντος τα ποσοστά αποδοχής της συμφωνίας είναι ιδιαίτερα χαμηλά, ακόμη και σε νομούς εκτός της Βόρειας Ελλάδας.

Τρίτον, υποστηρίζεται πως θα ενισχυθεί η διεθνής εικόνα του κ. Αλ. Τσίπρα, αλλά και η δυνατότητα διείσδυσής του στον «κεντροαριστερό» χώρο, σε αντιδιαστολή –και στα δύο επίπεδα– με εκείνη του κ. Κυρ. Μητσοτάκη.

Η αντιπολίτευση

• Ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης εκτιμάται ότι με τις κινήσεις του στο ονοματολογικό πέτυχε τρεις κρίσιμους στόχους: πρώτον, εμφανίζεται να εκφράζει την κοινή γνώμη που τάσσεται κατά της συμφωνίας. Μάλιστα, στελέχη των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η στάση του έναντι της λύσης για «Βόρεια Μακεδονία» να αποτελέσει τελικά το όχημα που θα οδηγήσει τη Ν.Δ. στην αυτοδυναμία. Παράλληλα, διασφάλισε τη συντεταγμένη πορεία της Ν.Δ., την οποία είναι προφανές ότι είχε στόχο να αποσταθεροποιήσει ο κ. Τσίπρας, όταν ξεκίνησε τη διαπραγμάτευση για το ονοματολογικό. Τέλος, με τις κινήσεις του απέτρεψε τη δημιουργία ζωτικού χώρου που θα επέτρεπε την ίδρυση κόμματος στα δεξιά της Ν.Δ. Στον αντίποδα, η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να προβάλει τον ισχυρισμό ότι η Ν.Δ. μετακινείται υπό την ηγεσία του δεξιότερα στο πολιτικό φάσμα.

• Το ΚΙΝΑΛ είναι προφανές ότι αντιμετωπίζει τα μεγαλύτερα προβλήματα από τη συμφωνία και αρκετοί εκτιμούν πως δεν θα φθάσει με την παρούσα μορφή στις προσεχείς εκλογές. Οι σχέσεις μεταξύ της κ. Φώφης Γεννηματά και του κ. Στ. Θεοδωράκη έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα, παρότι η ίδια απέρριψε εισηγήσεις για άμεση αποπομπή του. Επίσης, στην ίδια την ολιγομελή Κ.Ο. του Ποταμιού υφίστανται φυγόκεντρες τάσεις, που θεωρείται βέβαιο ότι θα εκδηλωθούν, αν όχι άμεσα, πριν από τις εκλογές. Aντίστοιχη είναι η εικόνα στους ΑΝΕΛ, όπου θεωρείται θέμα χρόνου η «μετατόπιση» ενός ή περισσότερων βουλευτών προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

Τέλος, οι εξελίξεις περί το Σκοπιανό είναι πιθανόν να επηρεάσουν ακόμη και την προεδρική εκλογή του 2020. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Αντ. Σαμαράς κατηγόρησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλο για «ανιστόρητη σύμπλευση» με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ότι ο τελευταίος δεν συναίνεσε στην πρόταση του κ. Μητσοτάκη, ο κ. Τσίπρας να λάβει, μέσω ψηφοφορίας, ειδική εξουσιοδότηση από τη Βουλή πριν υπογράψει, σήμερα, τη συμφωνία με τον κ. Ζάεφ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή