Συνελήφθη ο CEO της Audi για το Ντίζελγκεϊτ

Συνελήφθη ο CEO της Audi για το Ντίζελγκεϊτ

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνελήφθη χθες ο διευθύνων σύμβουλος της Audi, Ρούπερτ Στάντλερ, στο πλαίσιο των ερευνών στη Γερμανία για το σκάνδαλο με τις εκπομπές ρύπων της Volkswagen (γνωστό και ως Ντίζελγκεϊτ). Η Audi είναι μία από τις εταιρείες οι οποίες συναπαρτίζουν τον όμιλο της Volkswagen (VW) και ειδικεύεται στην κατασκευή πολυτελών οχημάτων. Οι αρμόδιες εισαγγελικές αρχές στο Μόναχο έχουν αναλάβει τις έρευνες για το Ντίζελγκεϊτ και δήλωσαν ότι ο Ρούπερτ Στάντλερ κρατείται λόγω υπονοιών ότι ίσως να τις παρακωλύει. Οπως ήταν αναμενόμενο, μετά την ανακοίνωση της σύλληψης, η τιμή της μετοχής της Volkswagen στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης υποχώρησε δραστικά κατά 3,7%.

Συν τοις άλλοις, όπως ανέφεραν έγκυρες πηγές στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς,η διοίκηση του ομίλου της VW συνεδρίασε εκτάκτως χθες, ώστε να μπορέσει να επιλέξει προσωρινό αντικαταστάτη του Ρούπερτ Στάντλερ. Στο σημείο αυτό πρέπει να αναφερθεί ότι ο διευθύνων σύμβουλος της Audi είναι ο πιο υψηλόβαθμος από τα στελέχη της VW, που συλλαμβάνεται λόγω του σκανδάλου. Το φθινόπωρο του 2015 η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία παραδέχθηκε ότι επί σειράν ετών εξαπατούσε τις αρμόδιες περιβαλλοντικές αρχές στις ΗΠΑ και την Ευρώπη ως προς τα όρια των εκπομπών ρύπων από τα πετρελαιοκίνητα οχήματα της VW. Με τη χρήση ειδικού λογισμικού, φαινόταν ότι, όταν διεξαγόταν ο επίσημος έλεγχος, εξέπεμπαν ρύπους οι οποίοι δεν υπερέβαιναν τα όρια. Σε κανονικές συνθήκες κυκλοφορίας, όμως, τα υπερέβαιναν έως και κατά 40 φορές. Το λογισμικό αυτό είχε τοποθετηθεί σε σχεδόν 11 εκατ. αυτοκίνητα παγκοσμίως. Τον περασμένο μήνα οι εισαγγελικές αρχές στις ΗΠΑ απήγγειλαν κατηγορίες εις βάρος του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της VW, Μάρτιν Βίντερκον, ο οποίος παραιτήθηκε όταν ξέσπασε το σκάνδαλο. Η Γερμανία, όμως, δεν κάνει έκδοση των πολιτών της σε χώρες εκτός Ε.Ε.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή