LIFESTYLE

Φύκια: Η ασιατική τροφή που εξαφανίζει την κυτταρίτιδα

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

To 2015, o διάσημος σεφ Jamie Oliver την χαρακτήρισε την «πιο θρεπτική τροφή στον κόσμο», αλλά στις Ασιατικές χώρες όπως η Ιαπωνία, η Κίνα και η Κορέα τα φύκια καταναλώνονται καθημερινά εδώ και χιλιάδες χρόνια, καθώς η διατροφική τους αξία και τα πολλά οφέλη για τον οργανισμό, είναι γνωστά σε αυτές τις περιοχές από την αρχαιότητα.

Τα υδρόβια αυτά φυτά έχουν μπει πια και στο πιάτο της δυτικής κουλτούρας και υπόσχονται να γίνουν ο σύμμαχος σας στο αδυνάτισμα αφού αποτελούν πηγές πολύτιμων για τον οργανισμό θρεπτικών στοιχείων, στην κορυφή των οποίων βρίσκεται η πρωτεΐνη φυτικής προέλευσης, που είναι παράλληλα απαραίτητη για την ενέργεια, τη δόμηση των ιστών και την καλή λειτουργία όλων των ζωντανών κυττάρων, αλλά ενισχύει και το μεταβολικό ρυθμό του οργανισμού, με αποτέλεσμα να μειώνει το λίπος.

Πρόσφατες έρευνες ανέδειξαν τα φύκια σε φυσική υπερτροφή. Σήμερα υπάρχουν πολλές ποικιλίες φυκιών, οι οποίες δεν είναι όλες βρώσιμες. Κάποια είδη, όπως το nori, το wakame, το kombu κ.α χρησιμοποιούνται για το τύλιγμα του σούσι, σε σαλάτες, σε σούπες, ενώ στη Σκωτία τα χρησιμοποιούν ακόμα και στην παρασκευή ψωμιού.

Τα φύκια περιέχουν διαλυτές διαιτητικές φυτικές ίνες, οι οποίες όταν καταναλώνονται, έλκουν το νερό και φτάνοντας στο στομάχι, παίρνουν τη μορφή τζελ (γέλης), το οποίο γεμίζει το χώρο αυτό και έτσι υπάρχει γίνεται λιγότερη πρόσληψη τροφής. Η πέψη επιβραδύνεται όπως επιβραδύνεται και ο ρυθμός κατά τον οποίο απορροφούνται οι υδατάνθρακες κάτι που μειώνει τα επίπεδα των σακχάρων στο αίμα.

Αν θέλετε να διατηρήσετε τον εαυτό σας νέο και υγιή και παράλληλα να χάσετε βάρος, τότε θα πρέπει να γνωρίζετε η παραπάνω τροφή, είναι γεμάτη με αντιοξειδωτικά (η βιταμίνη Α, η βιταμίνη Ε, η βιταμίνη Κ κα), που κρατούν το σώμα ενεργοποιημένο σε όλη τη διαδικασία για το κάψιμο λίπους, αλλά μπορούν να βοηθήσουν και στην αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών ασθενειών.

Τα φύκια είναι εξαιρετική πηγή ιωδίου, που είναι σημαντικό για την υγεία του θυρεοειδούς και την παραγωγή των θυρεοειδικών ορμονών, οι οποίες μεταξύ άλλων ελέγχουν και το μεταβολισμό.. Επίσης, περιέχουν μεγαλύτερη ποσότητα ασβεστίου και πρωτεϊνών, από ότι τα περισσότερα λαχανικά. To μισό περίπου βάρος των αποξηραμένων φυκιών είναι φυτικές ίνες. Επιπλέον, περιέχουν τα απαραίτητα για την καλή λειτουργία του οργανισμού ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά οξέα, καθώς και μέταλλα όπως κάλιο, μαγνήσιο, σίδηρο, ψευδάργυρο και χαλκό.

Επιπλέον, το 2006 έρευνα έδειξε, ότι η φουκοξανθίνη, μια χρωστική ουσία που απαντάται στα καφέ φύκια wakame, μπορεί επίσης να βοηθήσει στην απώλεια βάρους, γιατί διεγείρει την παραγωγή μιας πρωτεΐνης που αυξάνει την ικανότητα του σώματος να καίει λίπος και να διατηρεί τα κιλά του.

Πέρα από τα πλεονεκτήματα στη διατροφή, τα φύκια χρησιμοποιούνται και στον τομέα της ομορφιάς και μάλιστα σε θεραπείες αδυνατίσματος, καθώς αυξάνουν τη θερμοκρασία του σώματος ενεργοποιώντας την κυκλοφορία του αίματος και δρουν κατά των εντοπισμένων λιπαποθηκών, αλλά συστήνονται και για τη συντήρηση της όψης του δέρματος, γιατί ενυδατώνουν σε βάθος το δέρμα, κάνουν σύσφιξη και λείανση και δρουν κατά του μόνιμου εχθρού, που δεν είναι άλλος από την κυτταρίτιδα.

 

Περισσότερα tips υγείας και διατροφής στο mustonline.gr.

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ