Το Μέζεμπεργκ και το αύριο της Ε.Ε.

Το Μέζεμπεργκ και το αύριο της Ε.Ε.

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οσο σημαντικές και αν είναι οι εξελίξεις στη διπλωματία, στην πολιτική και στην οικονομία αυτές τις μέρες – με την υπογραφή της συμφωνίας με την ΠΓΔΜ και τις αναταράξεις που αυτή προκαλεί, καθώς και τη συζήτηση για το ελληνικό χρέος –, ίσως η σημαντικότερη είδηση ήταν η συμφωνία της Αγκελα Μέρκελ και του Εμανουέλ Μακρόν να ενισχύσουν τη λειτουργικότητα της Ευρωζώνης και να ανοίξουν νέο κεφάλαιο στην εμβάθυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Πέρα από τα πολλά και ουσιαστικά μέτρα που δρομολόγησαν, η απόφασή τους να προχωρήσουν σε διμερή συμφωνία, με προτάσεις που θα τεθούν στις άλλες χώρες-μέλη για περαιτέρω συζήτηση, είναι μια κρίσιμη επένδυση στο μέλλον της Ευρώπης τη στιγμή που η Ε.Ε. αντιμετωπίζει πολλούς κινδύνους στο εσωτερικό, αλλά και στο διεθνές περιβάλλον.

Η αποφασιστικότητα της Γερμανίδας καγκελαρίου και του Γάλλου προέδρου είναι θετική για την Ελλάδα, αρκεί η χώρα μας να είναι σε θέση να συμμετέχει στις εξελίξεις. Η ανάπτυξη της οικονομίας μας θα επιτευχθεί μόνο μέσα από τη σταθερότητα και την ασφάλεια που μια ισχυρή Ενωση μπορεί να παρέχει. Τα μέτρα που συζήτησαν η κ. Μέρκελ και ο κ. Μακρόν προσβλέπουν στη διαμόρφωση της Ενωσης και της Ευρωζώνης με τρόπο που θα ωφελήσει την Ελλάδα. Οι προτάσεις συμπεριλαμβάνουν τη χάραξη προϋπολογισμού για την Ευρωζώνη, τη σύγκλιση σε σειρά τομέων (όπως η φορολόγηση επιχειρήσεων), τη μακροοικονομική σταθεροποίηση και μηχανισμούς στήριξης χωρών που αντιμετωπίζουν προβλήματα, την τραπεζική ένωση και ένα πανευρωπαϊκό σύστημα ασφάλισης ανεργίας, καθώς και ολοκληρωμένες πολιτικές ασφάλειας και αντιμετώπισης κρίσεων.

Η συνάντηση την Τρίτη στον πύργο του Μέζεμπεργκ έξω από το Βερολίνο έγινε σε πείσμα των προβλημάτων που η κ. Μέρκελ αντιμετωπίζει με τους συντηρητικούς συμμάχους της στην κυβέρνηση, λόγω της μαζικής μετανάστευσης στη Γερμανία. Το ευτύχημα είναι ότι η καγκελάριος έχει πεισθεί πως η μόνη λύση των μεγάλων προβλημάτων είναι η καλύτερη συνεργασία των χωρών-μελών της Ε.Ε. και φαίνεται διατεθειμένη να αψηφήσει τις φωνές που αντιτίθενται σε οποιοδήποτε μέτρο που θα μπορούσε να οδηγήσει στη χρηματοδότηση των φτωχότερων χωρών από τις πλούσιες. Η θέση της κ. Μέρκελ στη χώρα της θα κριθεί τις επόμενες εβδομάδες. Αλλά όταν τα θεμέλια του παγκόσμιου συστήματος διακυβέρνησης κλονίζονται, όταν ακραίες φωνές εντός Ευρώπης σπέρνουν απελπισία και διχόνοια, όταν οι κίνδυνοι στα σύνορά της πολλαπλασιάζονται, τότε η θωράκιση της Ε.Ε. γίνεται ολοένα πιο επείγουσα και επιτακτική. Είναι κρίσιμο η ελληνική κοινωνία να καταλάβει ότι η επιβίωση της Ενωσης είναι προϋπόθεση για το μέλλον και της χώρας μας. Προτεραιότητα είναι η συμμετοχή στη συζήτηση και η συνεργασία στις λύσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή