Ερντογάν: Θα βρούμε από αλλού F-35

Ερντογάν: Θα βρούμε από αλλού F-35

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πιο ευάλωτος από κάθε άλλη φορά στα 16 χρόνια της εξουσίας του εμφανίζεται ο Ταγίπ Ερντογάν ενόψει των αυριανών προεδρικών και βουλευτικών εκλογών. Περίπου 59 εκατ. ψηφοφόροι καλούνται να αποφασίσουν αν θα δικαιώσουν το ριψοκίνδυνο στοίχημα του Ερντογάν με τη συνταγματική αλλαγή του 2017 ή αν θα εμποδίσουν την ανάδειξη ενός ανεξέλεγκτου προέδρου- «σουλτάνου», υπερψηφίζοντας την αντιπολίτευση.

Ο ισχυρός άνδρας της Τουρκίας έκλεισε την προεκλογική του εκστρατεία διαφημίζοντας τα φαραωνικά έργα που δρομολογήθηκαν επί των ημερών του. Το προεδρικό αεροπλάνο πραγματοποίησε την παρθενική πτήση προς το νέο διεθνές αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, το οποίο θα αντικαταστήσει το «Κεμάλ Ατατούρκ» (άγνωστο με ποιο όνομα) και φιλοδοξεί να είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο. Ακολούθησε τηλεοπτική συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης, στη διάρκεια της οποίας ο Ερντογάν δεσμεύθηκε να περιορίσει δραστικά τον αριθμό των υπουργών του αν επανεκλεγεί, στο πλαίσιο της καταπολέμησης της γραφειοκρατίας. Πρωθυπουργό η επόμενη κυβέρνηση ούτως ή άλλως δεν θα έχει, αφού το αναθεωρημένο σύνταγμα καθιερώνει τον θεσμό του εκτελεστικού –στην πράξη ανεξέλεγκτου– προέδρου.

Στην ίδια συνέντευξη, ο Ταγίπ Ερντογάν επέδειξε διάθεση βελτίωσης των σχέσεών του με τις ΗΠΑ μετά τις εκλογές. Μία μέρα μετά τη συμβολική τελετή παράδοσης του πρώτου F-35 από τις ΗΠΑ, ο Τούρκος πρόεδρος εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι οι αντιρρήσεις του αμερικανικού Κογκρέσου για την παράδοση οπλικών συστημάτων στη χώρα του δεν θα εισακουστούν από τον Ντόναλντ Τραμπ. Δεν παράλειψε, ωστόσο, να απευθύνει και προειδοποιήσεις, κάτι που προδίδει ότι η τελική κατάληξη στο θέμα αυτό δεν είναι δεδομένη. «Αν οι Ηνωμένες Πολιτείες κάνουν τέτοιο λάθος απέναντι στο στρατηγικό εταίρο τους, την Τουρκία, τότε αυτός που θα χάσει θα είναι η Αμερική. Η Τουρκία διαθέτει εναλλακτικές λύσεις. Θα βρούμε από αλλού (μαχητικά αεροπλάνα) ή θα παράγουμε τα δικά μας», τόνισε χαρακτηριστικά.

Η αντιπολίτευση

Στο στρατόπεδο της αντιπολίτευσης, ο ισχυρότερος εκ των αντιπάλων του Ερντογάν, ο κεμαλικός υποψήφιος Μουχαρέμ Ιντζέ, τέλειωσε την εκστρατεία του με μια επιβλητική συγκέντρωση στη Σμύρνη. Μεταξύ άλλων, ο Ιντζέ δήλωσε ότι η νίκη του θα βάλει φραγμό στην πορεία της Τουρκίας προς την απολυταρχία, δεσμεύθηκε ότι, αν εκλεγεί, θα αποκαταστήσει σχέσεις με τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ Ασαντ και ότι θα στείλει πρεσβευτή στη Δαμασκό μέσα σε δέκα μέρες από την ανάληψη των καθηκόντων του. Καρπός αυτής της νέας πολιτικής θα είναι, όπως υποσχέθηκε, η επιστροφή «τεσσάρων εκατομμυρίων Σύρων στη χώρα τους, με νταούλια και γκάιντες». Στο μεταξύ, τα τέσσερα κυριότερα κόμματα της αντιπολίτευσης, σε συνεργασία με μη κυβερνητικές οργανώσεις και μεγάλες συνδικαλιστικές οργανώσεις διοργανώνουν γενική κινητοποίηση για να αποτραπούν κρούσματα νοθείας στην αυριανή αναμέτρηση. Εκπρόσωποι της «Πλατφόρμας Ελεύθερων Εκλογών» δήλωσαν, σε συνέντευξη Τύπου, στην Κωνσταντινούπολη, ότι έχουν ορίσει 415.000 εκπροσώπους σε εφορευτικές επιτροπές εκλογικών κέντρων και 195.000 μάρτυρες. Η πλατφόρμα θα οργανώσει το δικό της σύστημα καταμέτρησης ψήφων σε όλη τη χώρα και θα ανακοινώνει τα εκλογικά αποτελέσματα, παράλληλα με την κεντρική εκλογική επιτροπή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή