ΣΕΒ: «Οχι» στο ξήλωμα μεταρρυθμίσεων και σε πολιτική πόλωση

ΣΕΒ: «Οχι» στο ξήλωμα μεταρρυθμίσεων και σε πολιτική πόλωση

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προτεραιότητα στην ανάπτυξη, με συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και της υπεύθυνης δημοσιονομικής διαχείρισης, υποστηρίζει ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θεόδωρος Φέσσας, ότι πρέπει να δοθεί τώρα, μετά τις αποφάσεις του Eurogroup για το χρέος, απευθύνοντας παράλληλα προειδοποιήσεις για να μην επιστρέψει η χώρα στις κακές συνήθειες του παρελθόντος.

Σε δήλωσή του, που δημοσιεύεται στο εβδομαδιαίο δελτίο του ΣΕΒ, ο κ. Φέσσας επισημαίνει ότι η συμφωνία, η οποία μειώνει σημαντικά τις ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους για την επόμενη 15ετία, «αναδεικνύει από την άλλη το έλλειμμα εμπιστοσύνης που θα επέτρεπε τη λήψη γενναιότερων μέτρων, ώστε να υποστηριχθεί η επιστροφή της οικονομίας σε δυναμικούς ρυθμούς ανάπτυξης».

Οπως τονίζει ο πρόεδρος του ΣΕΒ, «η συμφωνία αυτή δεν λειτουργεί καταλυτικά στην επιτάχυνση των επενδύσεων, καθώς τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα στερούν απαραίτητους πόρους από την οικονομία».

«Η δυναμική ανάπτυξη της οικονομίας με φιλοεπενδυτικές πολιτικές είναι μονόδρομος», τονίζει ο κ. Φέσσας και προειδοποιεί: «Τρία πράγματα πρέπει πάση θυσία να γίνουν στο εξής: πρώτον, να αποφευχθούν το ξήλωμα των μεταρρυθμίσεων και η επιστροφή στις πελατειακές πολιτικές του παρελθόντος, δεύτερον, να αλλάξει το μείγμα πολιτικής με έμφαση στη μείωση του μη μισθολογικού κόστους και τρίτον, να αποτραπεί οποιαδήποτε πολιτική πόλωση που μπορεί να οδηγήσει σε οικονομική αστάθεια κατά το επόμενο κρίσιμο δεκαοκτάμηνο. 

Η ελληνική οικονομία έχει πληρώσει ακριβά την έλλειψη πολιτικής σταθερότητας και συνεννόησης. Οι μεγάλες θυσίες των πολιτών και των επιχειρήσεων πρέπει να πιάσουν τόπο. Αυτό είναι, άλλωστε, το βαθύτερο μήνυμα της συμφωνίας που επετεύχθη την περασμένη εβδομάδα. Να σταματήσουμε να πιστεύουμε ότι κάποιος, πάνω και έξω από εμάς, θα μας βγάλει από τη δύσκολη θέση που βρισκόμαστε. Η λύση για την οριστική έξοδο από την κρίση είναι πλέον στα χέρια μας».

Στο δελτίο επισημαίνεται, εξάλλου, ότι οι αγορές εξακολουθούν να είναι επιφυλακτικές μετά τη συμφωνία, με τις αποδόσεις των 10ετών ομολόγων να πέφτουν από 4,3% προς το 4%, ενώ στο χρηματιστήριο δεν σηματοδοτείται βελτίωση των αναπτυξιακών προοπτικών της χώρας.

Χαμηλή ανάπτυξη

Οι ρυθμοί ανάπτυξης που προβλέπονται στην ανάλυση βιωσιμότητας χρέους χαρακτηρίζονται από τους συντάκτες του δελτίου απαράδεκτα χαμηλοί και σημειώνεται ότι αν οι ρυθμοί ανάπτυξης αυξηθούν, η βιωσιμότητα θα επιτευχθεί με χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα. «Και αυτό θα συμβεί αν η χώρα επανέλθει σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης μέσω της ενεργού διευκόλυνσης των επενδύσεων, με μεταρρυθμίσεις που κάνουν τη χώρα ανταγωνιστική και φιλική προς την επιχειρηματικότητα, καθώς και χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές στην εργασία και στα κέρδη που επανεπενδύονται». Το δελτίο σημειώνει, επίσης, στο πνεύμα της δήλωσης Φέσσα, ότι ελλοχεύουν κίνδυνοι να παρεκκλίνουμε από τους στόχους και αυτοί θα μπορούσαν να προκύψουν λόγω δυσμενών πολιτικών εξελίξεων και ασυνεχειών στο μείγμα πολιτικής που εφαρμόζεται.

«Παράλληλα», αναφέρει το δελτίο, «εάν ατονήσει η δημοσιονομική προσαρμογή και η μεταρρυθμιστική προσπάθεια, είναι σίγουρο ότι οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων θα διαμορφωθούν σε υψηλά, και μη συμβατά με τη σταθεροποίηση του ελληνικού χρέους, επίπεδα, καθιστώντας την πρόσβαση στις αγορές απαγορευτική, και θέτοντας ταυτόχρονα σε δοκιμασία τη δέσμευση των δανειστών για περαιτέρω διευκολύνσεις στην εξυπηρέτηση του χρέους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή