Επιστημονικό συνέδριο για «Ελληνες και άλλα παράξενα πουλιά»

Επιστημονικό συνέδριο για «Ελληνες και άλλα παράξενα πουλιά»

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tις πολιτικές και πολιτισμικές διαστάσεις του ελληνικού εξωτισμού θα εξετάσει το επιστημονικό συνέδριο «Ελληνες και άλλα παράξενα πουλιά» που διοργανώνει η Ελληνοαμερικανική Ενωση την Τετάρτη 4 Ιουλίου.

Στο σκεπτικό του συνεδρίου αναφέρεται ότι η δεκαετής ελληνική κρίση έβγαλε τη χώρα από το σύμπαν των κυρίαρχων και εν πολλοίς κοινότοπων ευρωπαϊκών, βαλκανικών και μεσογειακών της αναπαραστάσεων και στη συνέχεια, με αρνητικούς και στερεοτυπικούς όρους και με έναν εξιδανικευτικό εξωτισμό αργότερα, η Ελλάδα βρέθηκε στο επίκεντρο του παγκόσμιου δημόσιου ενδιαφέροντος.

Οι κυρίαρχοι μηχανισμοί πρόσληψης και κατανόησης, παρά την ποικιλία τους και τους εσωτερικούς τους ανταγωνισμούς, οικειοποιούνται την Ελλάδα ως τόπο του πολιτικού και πολιτισμικού τους φαντασιακού, και οργανώνουν μέσω αυτής έναν ιδιότυπο εξωτισμό, αναφέρουν οι διοργανωτές και τονίζουν ότι η «εξεγερμένη χώρα», ως ιδεολόγημα, δημιουργεί «μια νέα γραμματική της Ελλάδας που γίνεται τόπος της αυθεντικότητας και κοιτίδα του επαναστατείν, “ιθαγενική” έκφραση της δημοκρατίας».

Οι εικόνες και οι λόγοι περί Ελλάδας, εξηγούν οι διοργανωτές, όπως αυτά εκπορεύονται από διανοούμενους του ριζοσπαστικού αντισυστημισμού, των μετααποικιακών θεωριών της επιτέλεσης, του φύλου, της ριζοσπαστικής δημοκρατίας, όπως οργανώνονται ως αριστερή και σοσιαλδημοκρατική εναντίωση στον καπιταλισμό της ύστερης νεωτερικότητας, επανασυνδέονται με παλιότερα νήματα του ιστορικού φιλελληνισμού του 19ου και 20ού αιώνα. Υλοποιείται έτσι, μέσα από στρατηγικές επιλογές μεγάλων πολιτισμικών οργανισμών, μέσα από πρωτοβουλίες κυβερνήσεων και άλλων διεθνών θεσμών, μα επικυρώνεται και από τα κάτω, μέσω της τουριστικής έλξης για την Ελλάδα της κρίσης –όπου σύγχρονες αστικές ελίτ αναζωογονούνται και αναβαπτίζονται στο νάμα της αυθεντικότητας– μια νέα ελληνική ουτοπία.

Το διήμερο συνέδριο θα εξετάσει τέσσερις μεγάλες θεματικές ενότητες: την επικαιρότητα του ιστορικού φιλελληνισμού και την ενεργοποίηση της παράδοσης του οριενταλισμού, την παγκόσμια δημόσια αναπαράσταση της χώρας, την ιδεολογική κατασκευή του ελληνικού εξαιρετισμού και τις πολιτικές του χρήσεις σε Ευρώπη και Ελλάδα, όπως και το ερώτημα γιατί επιλέγονται οι Ελληνες ως εμβληματικό αντικαπιταλιστικό και μετααποικιακό έθνος, και τους καλλιτεχνικούς λόγους που βλέπουν την Ελλάδα ως αντισυστημική και ανυπότακτη χώρα.

Ανάμεσα στους ομιλητές είναι οι καθηγητές Δημήτρης Αντωνίου, Βασίλης Βαμβακάς, Νίκος Καραπιδάκης, Δημήτρης Π. Σωτηρόπουλος, Παναγιώτης Τουρνικιώτης, οι δημοσιογράφοι Τάσος Τέλογλου, Δημήτρης Δουλγερίδης, Μαρία Τοπάλη, η διευθύντρια του ΕΜΣΤ Κατερίνα Κοσκινά κ.ά.

​​«Ελληνες και άλλα παράξενα πουλιά», Ελληνοαμερικανική Ενωση, 4-5 Ιουλίου, Μασσαλίας 22, 5 μ.μ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή