ΚΟΣΜΟΣ

Μηνύματα Τσαβούσογλου προς ΗΠΑ

REUTERS

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά τη διάρκεια παλαιότερης συνέντευξης Τύπου στη Μόσχα.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Η Τουρκία θα συνεχίσει τις ενεργειακές και εμπορικές σχέσεις της με το Ιράν, σε πείσμα των πιέσεων που δέχεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, διεμήνυσε ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. «Το Ιράν είναι καλός γείτονας και έχουμε οικονομικούς δεσμούς. Δεν πρόκειται να διακόψουμε τις εμπορικές μας σχέσεις, επειδή μας το ζητούν τρίτες χώρες», δήλωσε χαρακτηριστικά στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

Στην ίδια συνέντευξη, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας δήλωσε ότι δεν υπάρχουν «επί του παρόντος» προβλήματα αναφορικά με την παράδοση των μαχητικών αεροσκαφών F-35 που έχει παραγγείλει η χώρα του από τις Ηνωμένες Πολιτείες και εξέφρασε την ελπίδα ότι «δεν θα υπάρξουν ούτε στο μέλλον». Την περασμένη Τρίτη, ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών Ουές Μίτσελ δήλωσε στη Γερουσία ότι «θα υπάρξουν συνέπειες» για την Τουρκία αν δεν ακυρώσει την προγραμματισμένη προμήθεια πυραύλων.

Χθες, ο Αμερικανός στρατηγός Τζέιμς Χολμς, επικεφαλής της διοίκησης στρατιωτικών επιχειρήσεων του Πενταγώνου, δήλωσε ότι η παράδοση των F-35 είναι πολιτικό ζήτημα και ότι η τελική απόφαση ανήκει στον πρόεδρο Τραμπ.

Αυστριακή προεδρία

Αναφορικά με τις σχέσεις ανάμεσα στη χώρα του και στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι δεν αναμένει ουσιαστική βελτίωση όσο θα ασκεί την ευρωπαϊκή προεδρία η Αυστρία – δηλαδή το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. «Δυστυχώς, ο σημερινός καγκελάριος είναι ακόμη περισσότερο ακραίος και από το κόμμα της Ακροδεξιάς», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών. Το συντηρητικό κόμμα του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς σχημάτισε κυβέρνηση συνασπισμού με το αντιισλαμικό Κόμμα της Ελευθερίας. Και τα δύο κόμματα επιθυμούν την πλήρη διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ Τουρκίας και Ε.Ε.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ