Ο ΔΗΚΤΗΣ (01/07/18)

3' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αλλαγή διευθύνοντος συμβούλου στην Alpha Bank μετά 13 χρόνια

O κύκλος των αλλαγών στην Alpha Bank άνοιξε με την ανακοίνωση της απόφασης του διευθύνοντος συμβούλου της τράπεζας Δημήτρη Μαντζούνη (φωτ.) να αποχωρήσει από τη θέση την οποία κατέχει από το 2005. Μετά την εξέλιξη αυτή η τράπεζα αναμένεται άμεσα να προχωρήσει στην πρόσληψη εταιρείας που θα αναζητήσει υποψηφίους για την πλήρωση της θέσης, με στόχο η διαδικασία να ολοκληρωθεί έως τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο. Απευθυνόμενος στη γενική συνέλευση, ο κ. Μαντζούνης σημείωσε ότι η Alpha «έχει ήδη στο στελεχικό της δυναμικό ανθρώπους που μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτόν τον ρόλο, ενώ ο ίδιος θα συνεχίσει να προσφέρει από τη θέση του στο Δ.Σ». Ενας από τους επικρατέστερους υποψηφίους θεωρείται ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Γιώργος Αρώνης. Γνωρίζοντας την τράπεζα από το 2004, οπότε και ανέλαβε γενικός διευθυντής, ο κ. Αρώνης διαθέτει μεγάλη πείρα στα τραπεζικά και έχει εξαιρετικές σχέσεις με τα στελέχη και το προσωπικό της Alpha. Αλλη ισχυρή υποψηφιότητα είναι αυτή του κ. Βασίλη Ψάλτη, σημερινού οικονομικού διευθυντή της τράπεζας. Ο κ. Ψάλτης εργάζεται στην Alpha Bank από το 2007 κι έχει πολύ καλή σχέση με τους επενδυτές. Δεν αποκλείεται να υπάρξει και τρίτη υποψηφιότητα από το εσωτερικό της τράπεζας και συγκεκριμένα από τον σημερινό αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου της Alpha Bank, Σπύρο Φιλάρετο.

Το ποσό των 6 δισ. υπολογίζει να εισπράξει φέτος η φορολογική διοίκηση από τα ληξιπρόθεσμα χρέη παλαιά (που δημιουργήθηκαν προ του 2018) και νέα. Στο πλαίσιο αυτό ήδη έχει ξεκινήσει η αποστολή μηνυμάτων, ηλεκτρονικών αλλά και μέσω ταχυδρομείου, προς τους οφειλέτες για την τακτοποίηση των χρεών τους, διαφορετικά θα ενεργοποιηθούν τα αναγκαστικά μέτρα που προβλέπουν κατασχέσεις μισθών, συντάξεων και ακινήτων. Ταυτόχρονα, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων σχεδιάζει τη δημιουργία αυτοματοποιημένου συστήματος είσπραξης οφειλών. Η παρέμβαση αφορά την ανάπτυξη και λειτουργία ηλεκτρονικού συστήματος για την παρακολούθηση, διαχείριση και αυτοματοποίηση διαδικασιών ληξιπρόθεσμων οφειλών, με στόχο τα επόμενα χρόνια να περιορισθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές που αυξάνονται κατά 13 δισ. ευρώ κατ’ έτος.

Αλλάζουν και πάλι τιμές σε πέντε νησιά

Ευχάριστη έκπληξη για τους κατοίκους των νησιών Λέσβου, Χίου, Σάμου, Κω και Λέρου ήταν η ανακοίνωση του πρωθυπουργού για αναστολή της αύξησης των συντελεστών ΦΠΑ. Βέβαια, στο διάστημα αυτό όλες οι επιχειρήσεις περνούσαν τις καινούργιες τιμές για τα προϊόντα με βάση τους υψηλότερους συντελεστές. Παρά την κούρασή τους να αλλάξουν σε χιλιάδες προϊόντα τις τιμές, θα πρέπει να τις ξαναλλάξουν, αλλά με χαρά αυτή τη φορά. Στους «άτυχους» και η ΑΑΔΕ που είχε ήδη εκδώσει οδηγίες για το πώς θα εφαρμόζονταν στα συγκεκριμένα νησιά οι νέοι αυξημένοι συντελεστές κατά 30%. Για την ιστορία, το δημοσιονομικό όφελος δεν θα ξεπερνούσε τα 15 εκατ. από την κατάργηση των χαμηλότερων συντελεστών.

Ζημίες και στο α΄ 3μηνο για το υπερταμείο

Ζημίες παρουσίασε και στο α΄ τρίμηνο του έτους η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας, γνωστή ως το υπερταμείο. Η εταιρεία είχε εκ νέου μηδενικά έσοδα και ζημίες της τάξης των 842.000 ευρώ. Οι ζημίες μάλιστα είναι διπλάσιες σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2017, αλλά όπως αναφέρεται στη σχετική έκθεση, οι δύο περίοδοι δεν είναι συγκρίσιμες. Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι στο α΄ τρίμηνο 2017 η εταιρεία βρισκόταν υπό

σύσταση όσον αφορά τη δομή και τις λειτουργίες της.

Η εταιρεία τώρα αναφέρει ότι θα έχει πρώτη φορά έσοδα στο β΄ τρίμηνο του έτους, κυρίως εξαιτίας των μερισμάτων που θα λάβει από τις εισηγμένες εταιρείες (ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ) και πιθανώς από τον ΔΑΑ όπου κατέχει το 25% των μετοχών. Είναι άγνωστο όμως αν ο ΔΑΑ διαθέσει μέρισμα, κυρίως εξαιτίας του υπερτιμήματος που πρέπει να καταβάλει για το δικαίωμα της 20ετούς παράτασης του δικαιώματος εκμετάλλευσης του αερολιμένα των Σπάτων.

Δύο συναλλαγές εκατοντάδων εκατομμυρίων στην αγορά ακινήτων

Δύο επικείμενες συναλλαγές στον τομέα του real estate συζητούνται τις τελευταίες ημέρες στην αγορά ακινήτων.

Η πρώτη συνδέεται με τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο ομογενής από τη Βενεζουέλα Θεόδωρος Δουζόγλου βρίσκεται κοντά στην απόκτηση χαρτοφυλακίου περίπου 17 ακινήτων από μεγάλο εμπορικό όμιλο έναντι τιμήματος κοντά στα 200 εκατ. ευρώ. Ο Θ. Δουζόγλου έχει πραγματοποιήσει την τελευταία τριετία σειρά εξαγορών στον τομέα των ακινήτων. Ηρθε στην επικαιρότητα όταν απέκτησε το ακίνητο που στέγαζε το ξενοδοχείο «Πεντελικόν» το 2015, έναντι τιμήματος που κατά πληροφορίες έφτασε τα 23.000.000 ευρώ. Ακολούθησαν οι αγορές και άλλων γνωστών ακινήτων, όπως το ιστορικό κτίριο του ΟTΕ στην οδό Σταδίου και το πρώην ξενοδοχείο «Λητώ» στη Μύκονο. Οσο για το εμπορικό κέντρο Avenue, στη φωτογραφία, που ήταν ιδιοκτησία της «Τρόπαια Συμμετοχική» (πρώην Sanyo) της οικογένειας Παπαγεωργίου, βγαίνει σε πλειστηριασμό από την Eurobank με τιμή εκκίνησης τα 8,9 εκατ. ευρώ. Ο πλειστηριασμός έχει προγραμματιστεί για τον Δεκέμβριο, καθώς η πρώην Sanyo δεν τήρησε τους όρους ομολογιακού δανείου, ύψους 12 εκατ. ευρώ. Στον πλειστηριασμό περιλαμβάνεται ολόκληρο το εμπορικό κέντρο που συμπλήρωσε πέρυσι δέκα χρόνια λειτουργίας και συγκεκριμένα 15 διαφορετικές ιδιοκτησίες της «Τρόπαια».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή