Εντονη νευρικότητα στις ευρωπαϊκές αγορές

Εντονη νευρικότητα στις ευρωπαϊκές αγορές

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με απώλειες έκλεισαν, χθες, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς επικράτησε απαισιοδοξία στις διεθνείς αγορές, εξαιτίας των φόβων για τις επιπτώσεις ενός εμπορικού πολέμου των ΗΠΑ με την Ε.Ε., αλλά και με την Κίνα, το Μεξικό και τον Καναδά. Στοιχεία που έδειξαν χθες την εξασθένηση των οικονομιών της Ευρωζώνης και της Ασίας, επιβεβαίωσαν τους φόβους για την πρόκληση αλυσιδωτών αντιδράσεων στην παγκόσμια οικονομία από τον εμπορικό πόλεμο που έχει κηρύξει η Ουάσιγκτον εναντίον του υπόλοιπου κόσμου.

Η Ε.Ε. προειδοποίησε την Κυριακή πως θα δρομολογηθούν νέα αντίποινα σε αμερικανικά προϊόντα, αξίας 300 δισ. δολ., αν ο πρόεδρος των ΗΠΑ θέσει, τελικά, σε ισχύ δασμούς στις εισαγωγές αυτοκινήτων αυτήν την εβδομάδα. Στη Γερμανία, όπου ο κλάδος των αυτοκινητοβιομηχανιών συμβάλλει σημαντικά στο ΑΕΠ της χώρας, ο χρηματιστηριακός δείκτης Dax υποχώρησε κατά 0,55%. Αρνητικό ρόλο έπαιξε, επίσης, η παραίτηση του υπουργού Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ, με αποτελέσμα να δοκιμάζεται η βιωσιμότητα της κυβέρνησης της Μέρκελ.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 υποχώρησε κατά 0,84%, ο βρετανικός δείκτης FTSE-100 κατά 1,17% και ο γαλλικός δείκτης Cac-40 κατά 0,88%. Η στρατηγική συνεργασία που ανακοίνωσαν από κοινού η βρετανική αλυσίδα σούπερ μάρκετ Tesco και ο γαλλικός όμιλος Carrefour οδήγησε τις μετοχές τους σε πτώση. Πτώση 2,5% εμφάνισε, επίσης, η μετοχή του ευρωπαϊκού ομίλου αεροναυπηγικής Airbus, έπειτα από δημοσίευμα του Bloomberg ότι δεν θα παραδώσει εγκαίρως 30 με 40 αεροσκάφη A320neo, λόγω προβλημάτων στον κινητήρα. «Οι ευρωπαϊκές μετοχές ξεκίνησαν την εβδομάδα στο κόκκινο, εξαιτίας της ανασφάλειας που καλλιεργείται από την κλιμακούμενη εμπορική σύγκρουση των ΗΠΑ με την Ε.Ε. Δίχως αμφιβολία, οι εξαγωγές αυτοκινήτων από τη Γερμανία είναι η αχίλλειος πτέρνα της Ε.Ε.», σχολίασε ο Τζόσουα Μαχόνι, αναλυτής της χρηματιστηριακής πλατφόρμας IG. Το ευρώ διολίσθησε 0,68% στο 1,1603 δολ. Η αναζήτηση καταφυγίου από τους επενδυτές, όμως, οδήγησε χθες σε άνοδο το δολάριο έναντι καλαθιού νομισμάτων κατά 0,4%.

Ηπιότερες αλλά πτωτικές τάσεις επικράτησαν στη Wall Street στη διάρκεια της συνεδρίασης. Οι δείκτες Dow Jones και S&P 500 παρουσίαζαν απώλειες χαμηλότερες του 0,05% λίγο πριν από το κλείσιμο. Η τιμή του αργού πετρελαίου ήταν στα 74,08 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας οριακές απώλειες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή