Μαθήματα «δανικής κουλτούρας»

Μαθήματα «δανικής κουλτούρας»

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέο νομοθέτημα στη Δανία προβλέπει ότι οι νεαροί αλλοδαποί κάτοικοι συγκεκριμένων περιοχών, όπου πλειοψηφούν οι μετανάστες, θα πρέπει εφεξής να ακολουθούν τουλάχιστον 25 ώρες υποχρεωτικής εκπαίδευσης με θέμα τις «δανικές αξίες».

Τα μαθήματα, που αφορούν παιδιά από την ηλικία του ενός έτους, περιλαμβάνουν εκμάθηση γλώσσας, καθώς και ενημέρωση για παραδόσεις όπως τα Χριστούγεννα και το Πάσχα. Η απουσία από τα μαθήματα αυτά τιμωρείται με διακοπή καταβολής των κοινωνικών επιδομάτων.

Η νέα νομοθεσία, που αφορά τους κατοίκους με χαμηλό εισόδημα 25 περιοχών «γκέτο», με μουσουλμανική πλειοψηφία, αποσκοπεί στην ενσωμάτωση των μεταναστών και στην επίτευξη ομοιογένειας μεταξύ του πληθυσμού. Εδώ και δεκαετίες, η ενσωμάτωση μεταναστών στην κοινωνία της Δανίας έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα δύσκολη, με μερίδα του πολιτικού κόσμου να εκφράζει την απογοήτευσή της για τα υψηλά ποσοστά εγκληματικότητας στα γκέτο. Σε πρόσφατη ομιλία του, ο πρωθυπουργός Λαρς Λέκε Ράσμουσεν προειδοποίησε ότι «τα γκέτο μπορούν να απλώσουν τα πλοκάμια τους στους δρόμους μας», ευνοώντας την εξάπλωση της βίας.

Ορισμένες από τις κυβερνητικές προτάσεις απορρίφθηκαν ως ακραίες, όπως αυτή του ακροδεξιού Λαϊκού Κόμματος, το οποίο πρότεινε την επιβολή στρατιωτικού νόμου για τους ανηλίκους των γκέτο, με απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις οκτώ το βράδυ. Ο τουρκικής καταγωγής Σοσιαλδημοκράτης βουλευτής Γιλντίζ Ακντογκάν λέει ότι οι Δανοί διακρίνονται πλέον από αναισθησία σε ό,τι αφορά τη σκληρή ρητορική για τους μετανάστες, αδιαφορώντας για τους ιστορικούς παραλληλισμούς μεταξύ της λέξης γκέτο και της ναζιστικής πολιτικής εγκλεισμού Εβραίων σε γειτονιές της κατεχόμενης Ευρώπης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή