Σε χαμηλό 18 μηνών βρίσκεται η βιομηχανική παραγωγή στις χώρες του ευρώ

Σε χαμηλό 18 μηνών βρίσκεται η βιομηχανική παραγωγή στις χώρες του ευρώ

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η εντεινόμενη αβεβαιότητα που προξενεί η πολιτική του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στο εμπόριο, έχει αρχίσει να προκαλεί σημαντικές επιπτώσεις στη βιομηχανική παραγωγή της Ευρωζώνης και της Ασίας. Η βιομηχανική παραγωγή περιορίζεται σημαντικά, καθώς μειώνονται οι εξαγωγές, εξαιτίας της αβεβαιότητας, ενισχύοντας την ανησυχία των αναλυτών και των επενδυτών ότι η πολιτική Τραμπ απειλεί με εκτροχιασμό την παγκόσμια ανάπτυξη, και μάλιστα προτού καν ισχύσουν οι δασμοί που έχει ανακοινώσει η αμερικανική κυβέρνηση.

Στην Ευρωζώνη, η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε τον Ιούνιο, για έκτο συναπτό μήνα, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 18 μηνών, σύμφωνα με την έκθεση υπευθύνων παραγγελιών (PMI) της εταιρείας IHS Markit. Και στη Γερμανία η παραγωγή των εργοστασίων υποχώρησε τον Ιούνιο στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 18 μηνών, ενώ στη Γαλλία υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 16 μηνών. «Υπάρχει σαφώς ρίσκο για περιορισμό της παραγωγής τους επόμενους μήνες», σχολίασε ο Κρις Γουίλιαμσον, επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit. Ακόμα πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός πως, σύμφωνα με την έρευνα υπευθύνων παραγγελιών, «αυξάνεται η ανησυχία στο εσωτερικό των εταιρειών σχετικά με την επίπτωση των δασμών και των εμπορικών πολέμων, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι εταιρείες προετοιμάζονται για δυνητική περαιτέρω υποχώρηση των εξαγωγών. Οι προσδοκίες για μελλοντική παραγωγή έχουν επιδεινωθεί τον Ιούνιο στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2015», σύμφωνα με την IHS Markit. H EKT προέβλεψε τον Ιούνιο ότι η ανάπτυξη της Ευρωζώνης θα συνεχιστεί και το δεύτερο εξάμηνο του 2018, και έχει ανακοινώσει πως θα ολοκληρώσει την ποσοτική χαλάρωση στα τέλη του 2018. Δυστυχώς, κανένα από τα στοιχεία από τις έρευνες PMI δεν υποδηλώνει ότι η βιομηχανική παραγωγή θα αυξηθεί στο προβλεπτό μέλλον στο επίπεδο όπου είχε φτάσει στα τέλη του 2017. Τον Ιούνιο, ο ρυθμός αύξησης των νέων παραγγελιών στη μεταποίηση υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο σχεδόν των τελευταίων δύο ετών.

Στην Κίνα, ο δείκτης υπευθύνων παραγγελιών, της Caixin/Markit, για τη μεταποίηση υποχώρησε ελαφρώς και τον Ιούνιο, ενώ ο δείκτης για τις νέες παραγγελίες υποχώρησε (για τρίτο συναπτό μήνα) με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων δύο ετών. Το Σάββατο, και ο PMI που συντάσσει το κινεζικό κράτος είχε δείξει σαφή επιδείνωση στη βιομηχανία της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη. Τα στοιχεία για αύξηση πιστώσεων, επενδύσεις και λιανικές πωλήσεις είναι απογοητευτικά. Η κινεζική οικονομία έχει βρεθεί σε κλοιό, διότι το Πεκίνο προσπαθεί να περιορίσει το ύψος του δανεισμού εταιρειών και νοικοκυριών, ενώ ταυτόχρονα δέχεται ισχυρή πίεση, λόγω της πολιτικής οικονομικού προστατευτισμού που ασκεί ο Τραμπ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή