Αποψη: Επρεπε να συνεχίσουμε όπως ξεκινήσαμε

Αποψη: Επρεπε να συνεχίσουμε όπως ξεκινήσαμε

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είμαι από τους ανθρώπους που διαδραμάτισαν ενεργό ρόλο στη δημιουργία του Κινήματος Αλλαγής. Πίστευα και πιστεύω ότι η χώρα χρειάζεται ένα μεγάλο ενιαίο σχήμα στον χώρο του Κέντρου/Κεντροαριστεράς που θα συγκεντρώνει τις διάσπαρτες δυνάμεις της Σοσιαλδημοκρατίας, του πολιτικού φιλελευθερισμού, της Ανανεωτικής Αριστεράς. Αυτό ξεκίνησε να γίνει το Κίνημα Αλλαγής. Ενα Κίνημα που όχι μόνο θα έφερνε κάτω από την ίδια πολιτική στέγη τους ήδη συμμετέχοντες σε κόμματα και οργανώσεις του χώρου, αλλά θα προσέθετε νέες δυνάμεις. Που θα εξέφραζε τον προοδευτικό χώρο, ανατρέποντας το πολιτικό σκηνικό.

Τα πρώτα βήματα ήταν ελπιδοφόρα. Η ανάθεση στον Νίκο Αλιβιζάτο της οργάνωσης της διαδικασίας, πέραν των εγγυήσεων της αντικειμενικότητας, έδινε και το μήνυμα ενεργοποίησης προσώπων εκτός των κομματικών τειχών. Περίπου 212.000 άνθρωποι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα, πράγμα που δεν θα είχε συμβεί αν τη διαδικασία επέβλεπε κάποιο κομματικό στέλεχος.

Ετσι έπρεπε να συνεχίσουμε. Με ανοιχτές πόρτες σε ανθρώπους και σε ιδέες. Με τολμηρές θέσεις. Η στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και η οριοθέτηση από τον συντηρητισμό της Ν.Δ., μπορούν να επιτευχθούν με ένα πραγματικά ριζοσπαστικό πρόγραμμα. Μέσα από συνθέσεις και πνεύμα συνεννόησης. Αλλωστε, στο εσωτερικό του Κινήματος με κάποιες δυνάμεις συμπίπτουμε σε πολλά.

Δυστυχώς, η εξέλιξη δεν δικαίωσε τις προσδοκίες. Αυτό που όλοι ξόρκιζαν στα λόγια, ότι το Κίνημα δεν θα γίνει ένα ΠΑΣΟΚ-plus, η πράξη έδειχνε ότι δεν ισχύει. Και οι θέσεις διαμορφώνονταν σταδιακά με τρόπο ώστε να καλύπτουν το παραδοσιακό ΠΑΣΟΚ. Κι όμως! Η δημιουργική διαχείριση των διαφορών στα ζητήματα της οικονομίας, της εξωτερικής πολιτικής, των δικαιωμάτων, στην αποτίμηση του παρελθόντος, θα μπορούσε να ενισχύσει την πολυσυλλεκτικότητα. Αλλά ο πλουραλισμός έδειχνε να αποτελεί ασήκωτο βάρος και η μονολιθικότητα απαίτηση. Οι τριβές έφθασαν να αποτελούν σχεδόν καθημερινό φαινόμενο, επισκιάζοντας τις πολιτικές πρωτοβουλίες.

Η προσπάθεια χρόνων δυστυχώς δεν μπορεί να ευοδωθεί σε αυτή τη συγκυρία. Φάνηκε και από το γεγονός ότι το 82% των στελεχών του Ποταμιού ψήφισε την αποσύνδεση από το Κίνημα Αλλαγής. Την αποχώρηση επικρότησαν και τα περισσότερα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, δείχνοντας ότι είναι προτιμότερο και για το Ποτάμι και για το Κίνημα Αλλαγής, αντί να βρίσκονται σε ένα διαρκή φθοροποιό πόλεμο ανακοινώσεων, να συνεχίσουν τον δικό τους δρόμο. Να εκφράζουν τις θέσεις τους με τον τρόπο που επιθυμούν κι όπου συμπίπτουν να συνεργάζονται. Από μια προβληματική σχέση, είναι προτιμότερος ο χωρισμός.

* Ο κ. Δημήτρης Τσιόδρας είναι δημοσιογράφος, εκπρόσωπος Τύπου του Ποταμιού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή