Τουρκία: Ρήγμα στους κεμαλικούς

Τουρκία: Ρήγμα στους κεμαλικούς

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε περίοδο εσωστρέφειας έχει εισέλθει το κεμαλικό κόμμα CHP, που ασκεί καθήκοντα αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Τουρκία, ύστερα από τη διπλή νίκη του Ταγίπ Ερντογάν και του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ στις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές της 24ης Ιουνίου. Ο υποψήφιος των κεμαλικών για την προεδρία Μουχαράμ Ιντζέ, ο οποίος πιστώθηκε, παρά την ήττα του, απροσδόκητα δυναμική προεκλογική εκστρατεία, δήλωσε ευθέως ότι προτίθεται να αναλάβει τα ηνία του κόμματος, αντικαθιστώντας τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ηγέτη του CHP από το 2010.

«Πρότεινα (στον Κιλιτσντάρογλου) να συγκαλέσει έκτακτο συνέδριο, να γίνω πρόεδρος του κόμματος και αυτός επίτιμος πρόεδρος», δήλωσε ο 54χρονος πρώην καθηγητής Φυσικής κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξής του, την επομένη της κατ’ ιδίαν συνάντησης των δύο ανδρών, στην Αγκυρα. Ο Ιντζέ έπλεξε το εγκώμιο του Κιλιτσντάρογλου για το γεγονός ότι τον επέλεξε για προεδρικό υποψήφιο, παρότι οι δύο άνδρες είχαν αναμετρηθεί για την ηγεσία του CHP δύο φορές τα προηγούμενα χρόνια και του προσέφερε, εκτός από τον τιμητικό τίτλο του επίτιμου προέδρου, και την προεδρία της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος. «Αν πει όχι, τότε το κόμμα θα διευθετήσει το ζήτημα», κατέληξε.

Στις πρώτες αντιδράσεις του, ο 69χρονος Κιλιτσντάρογλου απέφυγε να πάρει κατηγορηματική θέση, αλλά δεν έκρυψε την ενόχλησή του, χαρακτηρίζοντας «πολιτική αγένεια» το γεγονός ότι ο Ιντζέ δημοσιοποίησε το περιεχόμενο μιας συζήτησης που έγινε στο πλαίσιο ιδιωτικού δείπνου των δύο ανδρών. Στις εκλογές του περασμένου μήνα, ο Ιντζέ έλαβε το 30,6% των ψήφων ως ανθυποψήφιος του Ερντογάν, οκτώ μονάδες πάνω από το ποσοστό που συγκέντρωσε ο Κιλιτσντάρογλου ως επικεφαλής του CHP, στις βουλευτικές εκλογές.

Στο μεταξύ, συνεχίζεται η κινητικότητα στο μέτωπο των τουρκοαμερικανικών σχέσεων. Ο Αμερικανός επιτετραμμένος στην Αγκυρα Φίλιπ Κόσνετ δήλωσε ότι, «για να προοδεύσει η σχέση μεταξύ Τουρκίας και Ηνωμένων Πολιτειών, πρέπει να λυθεί το θέμα με τον (Αμερικανό πάστορα) Αντριου Μπράνσον, αλλά και με τους Τούρκους υπαλλήλους της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής, οι οποίοι κρατούνται άδικα βάσει του καθεστώτος εκτάκτου ανάγκης». Τόσο ο Μπράνσον όσο και οι δύο υπάλληλοι του αμερικανικού προξενείου στην Κωνσταντινούπολη κατηγορούνται ότι συνδέονταν με το δίκτυο του ισλαμιστή ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, που έχει ενοχοποιηθεί για το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016.

Από την πλευρά του, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι έφτασαν στις εγκαταστάσεις της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας, στην Αριζόνα, οι Τούρκοι πιλότοι και μηχανικοί που θα εκπαιδευτούν στον χειρισμό και στη συντήρηση των αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών τελευταίας γενεάς F-35. Η αμερικανική Γερουσία έχει ζητήσει από τον πρόεδρο Τραμπ να μην παραδώσει τα F-35 στην Τουρκία αν δεν απελευθερώσει τον Μπράνσον και αν δεν ακυρώσει την προμήθεια ρωσικών πυραύλων S-400. Η Αγκυρα έχει απορρίψει το ενδεχόμενο να ακυρώσει τη συμφωνία της με τη Μόσχα, αλλά έχει αντιπροτείνει στην Ουάσιγκτον σειρά ασφαλιστικών δικλίδων για να αποτραπεί το ενδεχόμενο διαρροής στρατιωτικών μυστικών του ΝΑΤΟ προς τη Ρωσία.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή