Γράμματα Αναγνωστών

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Γραμματα Aναγνωστων

Ραχόι, «εγώ ο υποθηκοφύλαξ»

Κύριε διευθυντά
Στην πλούσια και ανεπτυγμένη Ισπανία, ο επί δέκα χρόνια πρωθυπουργός Ραχόι μετά την αποχώρησή του επανήλθε στα επαγγελματικά του καθήκοντα του υποθηκοφύλακα σε μια ισπανική πόλη. Στη φτωχή Ελλάδα, όποιος χρηματίσει πρωθυπουργός (έστω υπηρεσιακός) επί τρεις μήνες δικαιούται γραφείο με γραμματείς στη Βουλή, αυτοκίνητο με οδηγούς και αστυνομική προστασία. Οι συγκρίσεις οδηγούν σε θλιβερά συμπεράσματα για το αληθινό περιεχόμενο της έννοιας της δημοκρατίας.
Διονυσης Κ. Μαγκλιβερας

Οι 140 χώρες, το αύριο και οι Πρέσπες

Κύριε διευθυντά
Είναι λογικό μια καλή συμφωνία να μη χρειάζεται επιχειρήματα απ’ τους υπερασπιστές της – θα την αδικούσαν και θα θάμπωναν τη λάμψη της. Δεν χρειάζονται καν αντεπιχειρήματα κατά των αντιφρονούντων – θα τους έδιναν αξία που δεν έχουν. Δυο-τρεις γενικόλογες αναφορές («μια συμφωνία μας συμφέρει γεωστρατηγικά», «πρέπει να συμβάλουμε στη σταθερότητα της περιοχής, «πρέπει ν’ αποτρέψουμε τη διείσδυση της Ρωσίας στα Βαλκάνια» και άλλα συναφή) είναι υπεραρκετές για τη στήριξη της θέσης τους. Υπεραρκετά για να δείξουν τον σωστό δρόμο στους αμαθείς και στους εθνικιστές της οπισθοδρόμησης.

Το ότι «πουλήσαμε» το μόνο χαρτί που είχαμε (την εισδοχή τους σε Ε.Ε. και ΝΑΤΟ) το αντιπαρέρχονται μ’ ένα περιφρονητικό «140 χώρες τούς έχουν αναγνωρίσει ώς τώρα». Αν, όμως, ήταν λυμένο το θέμα γι’ αυτούς, γιατί να μπουν στον κόπο να διαπραγματεύονται τόσα χρόνια; Μήπως, άραγε, καίγονταν να μπουν στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ και το εισιτήριο έπρεπε να το δώσει η Ελλάδα; Λέω, μήπως...

Αναρωτιέται κάποιος τι διεκδικούσαμε εμείς απ’ αυτή τη διαπραγμάτευση και τι πετύχαμε με αυτήν τη συμφωνία. Το όνομα δεν το πήραμε. Μακεδονία την έλεγαν, Μακεδονία θα μείνει. (Το Βόρεια θα εξαλειφθεί με τον καιρό, αφού θα επικρατήσει η «μακεδονική γλώσσα» και η «μακεδονική ιθαγένεια»· εκτός αν βρεθεί κάποιος που δεν έχει πώς να περάσει την ώρα του και τους αποκαλέσει «Μακεδόνες/πολίτες της δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας – αν το έχει αποστηθίσει).

Το erga omnes, πάγια θέση μας, υπονομεύεται απ’ τη συμφωνούμενη διαφορετική χρήση του ονόματός τους έναντι τρίτων, έναντι δευτέρου (που είμαστε εμείς) και στο εσωτερικό τους.

Τις οικονομικές σχέσεις με τη γείτονα, επίσης, τις έχει αναπτύξει εδώ και χρόνια η ιδιωτική πρωτοβουλία. Το πολύ πολύ, να βρεθούν τώρα κάποιοι εθνικιστές (τα «εθνίκια» του κ. Καρανίκα) να διεκδικούν εμπορικές επωνυμίες που μέχρι σήμερα δεν μπορούσαν να διεκδικήσουν.

Προσπερνώντας μια σειρά άλλων «λεπτομερειών», που είναι βέβαιο ότι θα εξελιχθούν σε «αγκάθια» (ονομασία αεροδρομίου μας, Πανεπιστημίου, υπουργείου, ιδρυμάτων κ.λπ. κ.λπ.), θα θέσω ένα τελευταίο ερώτημα: Μια συμφωνία στο όνομα της λύσης ενός χρονίζοντος προβλήματος, τις συνέπειες του οποίου, πάντως, δεν είχαμε αισθανθεί έως τώρα, είναι προτιμότερη από καμία συμφωνία, το τίμημα της οποίας θα πληρώνουμε για γενιές, με την τωρινή ήδη να έχει διχαστεί;

Είναι αλήθεια ότι αν πηγαίνεις αντίθετα στο ρεύμα συχνά δείχνει ότι είσαι ρηξικέλευθος, ίσως και γενναίος. Κάποιες φορές, όμως, και ο οδηγός του ανεκδότου που ανεβαίνει την Πανεπιστημίου ανάποδα, μπορεί να κάνει λάθος και να μη σπάσει μόνο το κεφάλι του, αλλά να πάρει στον λαιμό του κι αυτούς που πήγαιναν σωστά.

Θεμης Κεσισογλου, Αγία Παρασκευή

Ο,τι άκουγαν διάβαζαν οι γείτονές μας

Κύριε διευθυντά
Είναι γνωστό ότι κάθε κράτος, ιδίως τα νεοϊδρυθέντα, πλάθουν μύθους, συχνά με υπερβολή ή σφετερισμό της ιστορίας γειτονικών εθνών, με σκοπό τη δημιουργία ενός τεχνικού παρελθόντος, απαραιτήτου για κάθε πολιτεία.

Ολοι χρειάζονται ρίζες.

Γράφω την επιστολή απευθυνόμενος στους πολίτες της FYROM που διαδηλώνουν κατά της συμφωνίας των Πρεσπών, ελπίζοντας ότι κάποιος έντιμος και γενναίος δημοσιογράφος θα τολμήσει να αναδημοσιεύσει το γράμμα μου. Παρακαλώ να μου επιτρέψετε να κάνω μια σύντομη ιστορική αναδρομή. Μέχρι τον Αύγουστο του 1944, όταν ο Τίτο βάπτισε την περιοχή Μακεδονία από Vardaska, δεν είχε ακουστεί το όνομα αυτό. Για πολλές δεκαετίες, τα ελεγχόμενα από τις κυβερνήσεις ΜΜΕ δεν επέτρεπαν να προβληθούν αντίθετες απόψεις. Οι νέες γενιές πίστεψαν ό,τι έγραφαν τα σχολικά τους βιβλία και η κυβερνητική προπαγάνδα. Ετσι δημιουργήθηκε ο μύθος που σήμερα υπερασπίζονται με θυμό. Πρώτος έθεσε το θέμα του ονόματος ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Stettinius (26-12-1944) με εγκύκλιο προς τις υπηρεσίες του υπουργείου του, τονίζοντας ότι κάθε συζήτηση για μακεδονικό έθνος ή συνείδηση ή γη κ.τ.λ. είναι αβάσιμη και κρύβει βλέψεις εις βάρος της Ελλάδος.

Υπενθυμίζω ιστορικές θέσεις που συνηγορούν υπέρ των απόψεων του Αμερικανού υπουργού.

1. Οι αρχαίοι Μακεδόνες μιλούσαν και έγραφαν ελληνικά. Ο Μ. Αλέξανδρος είχε δάσκαλο τον Αριστοτέλη.

2. Οι Μακεδόνες εγένοντο δεκτοί στους Ολυμπιακούς Αγώνες, όπου ελάμβαναν μέρος μόνο Ελληνες.

3. Το 1905 οι Τούρκοι έκαναν απογραφή της περιοχής κατά εθνότητες. Κατεγράφησαν Αλβανοί, Τούρκοι, Σέρβοι, Βούλγαροι, Ελληνες και Εβραίοι. Κανένας Μακεδόνας.

4. Στα 1.000 χρόνια υπάρξεως του Αγίου Ορους εκτίσθησαν μονές ελληνικές, βουλγαρικές, σερβικές, ρωσικές, όχι όμως μακεδονικές.

Εύχομαι κάποιοι παραπλανηθέντες να προβληματιστούν και να δεχθούν την ιστορική πραγματικότητα.

Γεωργιος Αραμπατζης, Χολαργός

Θα μας δικάσουν οι αγέννητοι...

Κύριε διευθυντά
«Δεν έχω τίποτε άλλο στη σκέψη μου παρά γλώσσα και έθνος».
Δ. Σολωμός, εθνικός ποιητής

Η αναγνώριση «μακεδονικής γλώσσας, σλαβικής προέλευσης» είναι λάθος με εθνικές διαστάσεις. Κατά το Συνταγματικό Δίκαιο, την πολιτειολογία, συνδετικός αλλά και κομβικός κρίκος μιας πολιτικής οντότητας είναι το όμαιμον και το ομόγλωσσο. Πρώτος το επισήμανε ο πατέρας της Ιστορίας ο Ηρόδοτος.

Η γλώσσα είναι η ψυχή μιας εθνικής οντότητας και προηγείται και αυτής της εθνικής συνειδήσεως, η οποία κυοφορείται και ωριμάζει μέσα στο όμαιμον και το ομόγλωσσο. Μακεδονική γλώσσα είναι μία και είναι ελληνική και ομιλείται στην ελληνική Μακεδονία 1.000 χρόνια προτού οι Σλάβοι έρθουν στα Βαλκάνια, τον 6ο αιώνα π.Χ. Σε αυτή τη γλώσσα έγραψε ο Μακεδόνας φιλόσοφος Αριστοτέλης τα παγκόσμια αριστουργήματά του, που θαμπώνουν σήμερα την ανθρωπότητα.

Την ελληνική αυτή γλώσσα μεταφέρει ο μέγας στρατηλάτης όλων των αιώνων Μέγας Αλέξανδρος στα πέρατα του κόσμου! Η παραχώρηση αυτή είναι πελώριο εθνικό λάθος με απρόβλεπτες, επιζήμιες συνέπειες για το μέλλον. Είναι όχημα που οδηγεί σε άλωση θεμελιωδών στοιχείων της εθνικής ταυτότητας. Η γλώσσα ταυτίζεται με την εθνότητα, την εθνική ταυτότητα ενός λαού. Μακεδονική γλώσσα είναι μία και είναι ελληνική· το μεγάλο «ναι» είναι «ναι» σε εθνικό λάθος.

Αλίμονο εάν δεχθεί η χώρα μας ότι η μακεδονική γλώσσα είναι σλαβικής προελεύσεως. Ναι, υπάρχουν συμβιβασμοί θεμιτοί, νόμιμοι, εθνικά αποδεκτοί. Αυτό όμως δεν ανήκει σε αυτούς.

«...Ηρθαν, πέρασαν, θα ’ρθούνε... Κριτές, θα μας δικάσουν οι αγέννητοι, οι νεκροί» κατά τον Κωστή Παλαμά.

Γ. Σταραντζης, Δικηγόρος στον Α. Πάγο και στο ΣτΕ, πρ. επιστημονικός συνεργάτης του «Αρχείου Νομολογίας», νομικός συγγραφέας

Για τον Ελληνα φοιτητή που έκανε «Ζζζζζζ...»

Κύριε διευθυντά
Η επιστολή τού κ. Δημήτρη Σκεπαρνιά, η οποία προβάλλεται σε πλαίσιο στο φύλλο στις 29/6/18 και με τίτλο «Ο Ελλην φοιτητής που έκανε Ζζζζζζζζζ....», με εξέπληξε. Χρησιμοποίησε ένα ατυχέστατο γεγονός την απρεπή συμπεριφορά ενός «ελληναρά φοιτητή» όπως τον αποκαλεί, προκειμένου να... λούσει με κοσμητικά επίθετα τα τεκταινόμενα στη χώρα μας. Οσον αφορά τον ευγενέστατο Ελβετό καθηγητή, ας κάτσει εκεί που κάθεται. Και ένα τελευταίο σχόλιο – για να μη μείνει παραπονεμένος και ο πρίγκιπας Κάρολος που μας επισκέφθηκε πρόσφατα, ο οποίος επίσης αναφέρεται στην επιστολή: «Από την πόλη έρχομαι και στην κορφή κανέλλα».

Σουζη Φερεντινου-Μπορονκαυ, Φιλοθέη

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ