Πολωνία: Κύμα υποστήριξης στην πρόεδρο Ανωτάτου Δικαστηρίου

Πολωνία: Κύμα υποστήριξης στην πρόεδρο Ανωτάτου Δικαστηρίου

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΡΣΟΒΙΑ. Εκατοντάδες αντικυβερνητικοί διαδηλωτές συνόδευσαν την πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Πολωνίας Μαλγκορζάτα Γκέρσντορφ στη δουλειά της, αψηφώντας τον αμφιλεγόμενο νόμο που την εξωθεί σε πρόωρη απόσυρση. «Η παρουσία μου εδώ δεν έχει σχέση με την πολιτική, είμαι εδώ για να προστατεύσω το κράτος δικαίου», δήλωσε η Γκέρσντορφ στην είσοδο του κτιρίου του Ανωτάτου Δικαστηρίου, όπου ήταν περιστοιχισμένη από υποστηρικτές της και βουλευτές της αντιπολίτευσης. Από προχθές, η πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου έχει περάσει σε ανοικτή αντιπαράθεση με την κυβέρνηση της Πολωνίας, αρνούμενη να συνταξιοδοτηθεί όπως προβλέπει η μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος που έχει περάσει το κυβερνών κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS).

Ο νέος νόμος προβλέπει πως η θητεία ενός τρίτου των δικαστών (27 σε σύνολο 72) του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ηλικίας άνω των 65 ετών, έληξε την Τρίτη. Η Γκέρσντορφ έχει καταγγείλει ότι ο νόμος αυτός είναι αντισυνταγματικός και δεν μπορεί να εφαρμοστεί, ενώ επικριτές της πολωνικής κυβέρνησης επισημαίνουν ότι εντάσσεται στις προσπάθειές της να θέσει υπό τον έλεγχό της το δικαστικό σύστημα.

Παράλληλα, κορυφώνεται και η κρίση στις σχέσεις της Βαρσοβίας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με αφορμή αυτή την αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση. Η πολωνική κυβέρνηση δεν δείχνει να έχει καμία πρόθεση να υποχωρήσει, μολονότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε τη Δευτέρα μια νέα διαδικασία εις βάρος της, με σκοπό να προστατευθεί η ανεξαρτησία του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Η Επιτροπή εκτιμά πως η νέα νομοθεσία «υπονομεύει την αρχή της δικαστικής ανεξαρτησίας, κυρίως τη μονιμότητα των δικαστών» και άρα η Πολωνία δεν ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις που απορρέουν από τις ευρωπαϊκές συνθήκες. Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Eνωσης έχουν το δικαίωμα να διαμορφώνουν το δικαστικό τους σύστημα βάσει των δικών τους παραδόσεων, ήταν η απάντηση του Πολωνού πρωθυπουργού Ματέους Μοραβιέτσκι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή