Συνεχείς βολές κατά Μέρκελ

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Διασκεδάζοντας τους φόβους για πολιτική αστάθεια στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ δεσμεύθηκε χθες ότι με τον μεγάλο συνασπισμό της θα εκτίσει ολόκληρη την τετραετή θητεία της. Η Μέρκελ συνήψε συμφωνία με τους Βαυαρούς συμμάχους της για να περιορίσει την είσοδο μεταναστών μέσω των συνόρων με την Αυστρία, αν και εκκρεμεί ακόμη η συναίνεση των Σοσιαλδημοκρατών εταίρων της, του SPD. «Δεν μπορώ να υποσχεθώ ότι δεν θα υπάρχουν διενέξεις ξανά για ποικίλα ζητήματα, αλλά αυτό είναι σύνηθες φαινόμενο σε κυβερνήσεις που περιλαμβάνουν τρία κόμματα», σχολίασε η καγκελάριος στην κρατική τηλεόραση. «Αυτή τη φορά η αντιπαράθεση ήταν ιδιαίτερα οξεία για ένα ζήτημα που δημιουργεί μεγάλη φόρτιση», αναγνώρισε και έσπευσε να υποσχεθεί ότι η κυβέρνησή της θα λειτουργήσει με θετικό τρόπο, όχι μόνο τώρα αλλά και στα προσεχή χρόνια.

Στην ίδια συνέντευξη η καγκελάριος διευκρίνισε ότι οι μετανάστες θα κρατούνται το πολύ 48 ώρες στα κέντρα-τράνζιτ που συμφωνήθηκαν με τους Χριστιανοκοινωνιστές. Η αναφορά είχε στόχο να καθησυχάσει τους Σοσιαλδημοκράτες, ορισμένοι εκ των οποίων θεωρούν τα μέτρα δρακόντεια και απάνθρωπα. Παράλληλα, η Μέρκελ προανήγγειλε ότι θα υπάρξουν ανάλογες συμφωνίες σαν αυτήν με την Ελλάδα και με άλλες χώρες. Με την Ελλάδα «έχει ήδη συμφωνηθεί ότι είναι δυνατή η άμεση επαναπροώθηση των εκεί καταγεγραμμένων προσφύγων από την περιοχή κοντά στα σύνορα (σ.σ.: της Γερμανίας)», δήλωσε η κ. Μέρκελ κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον προϋπολογισμό στο ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο και προσέθεσε ότι αντίστοιχα θα υπάρχει η δυνατότητα μετάβασης προσφύγων από την Ελλάδα στη Γερμανία, στο πλαίσιο της διαδικασίας επανένωσης οικογενειών. Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα θα λάβει χώρα στη Βιέννη η συνάντηση του Βαυαρού υπουργού Εσωτερικών, Χορστ Ζεεχόφερ, με τον Αυστριακό καγκελάριο, Σεμπάστιαν Κουρτς, ενώ στο Βερολίνο αναμένεται ένας ακόμη εχθρός της μεταναστευτικής πολιτικής της Μέρκελ το 2015, ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπαν. Παρά τις διαβεβαιώσεις της, ωστόσο καλείται τώρα να υπερβεί τις αντιδράσεις μερίδας του SPD. «Απορρίπτουμε τα μαζικά στρατόπεδα», έγραψε στο Twitter ο Σοσιαλδημοκράτης υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας. «Χρειαζόμαστε μια ανθρωπιστική και ρεαλιστική μεταναστευτική πολιτική», προσέθεσε.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των τριών εταίρων του μεγάλου συνασπισμού αποδεικνύονται εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση αφού πρέπει να συμφιλιώσει τους Χριστιανοκοινωνιστές –που προσπαθούν να αναχαιτίσουν διαρροές προς την ξενοφοβική Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD)– και τους πιο προοδευτικούς Σοσιαλδημοκράτες. Η ηγέτης της AfD, Αλις Βάιντελ, αποκήρυξε τη συμφωνία σαν ένα μάτσο κοινοτοπίες, που προσπαθούν να μας πουλήσουν ως ευρωπαϊκή λύση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή