Μέι: Ακρως δυσάρεστο το περιστατικό της δηλητηρίασης

Μέι: Ακρως δυσάρεστο το περιστατικό της δηλητηρίασης

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ακρως δυσάρεστο» χαρακτήρισε σήμερα η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι το γεγονός ότι «δύο ακόμη άτομα εκτέθηκαν στον νευροπαραλυτικό παράγοντα Νοβιτσόκ στη Βρετανία». Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι οι βρετανικές αρχές θα προχωρήσουν σε εξονυχιστική έρευνα για τη διαλεύκανση της υπόθεσης.

«Είμαι σίγουρη ότι οι αρχές δεν θα αφήσουν πέτρα που να μην σηκώσουν κατά τη διάρκεια της έρευνάς τους», είπε σε δημοσιογράφους στη Γερμανία όπου βρίσκεται στο περιθώριο της επίσημης συνάντησής με την Αγκελα Μερκελ. 

«Οι σκέψεις μου είναι με τους ανθρώπους του Γούλτσιρ» πρόσθεσε, αναφερόμενη στην περιοχή όπου ζουν τα θύματα και συνέβη το πρόσφατο περιστατικό.

Στο πλαίσιο της έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη ο Βρετανός υπουργός Εσωτερικών Σατζίντ Τζαβίντ δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι η νευροπαραλυτική ουσία που δηλητηρίασε το ζευγάρι «είναι ίδιας ποικιλίας» με αυτό που χρησιμοποιήθηκε κατά του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια στο Σάλισμπερι. 

Ωστόσο, δεν είναι ξεκάθαρο ακόμη αν το δύο δείγματα ήταν ίδιας παραγωγής. «Δεν μπορούμε να στηρίξουμε ότι προέρχεται από το ίδιο σύνολο παραγωγής», αλλά οι επιστήμονες συνεχίζουν τις έρευνες. «Είναι απαράδεκτο» να είναι το βρετανικά πάρκα «χώροι στους οποίους ρίχνουν δηλητηριώδεις ουσίες», είπε ο Βρετανός υπουργός. 

Πρόσθεσε δε, πως οι δύο Βρετανοί (ένας άνδρας και μία γυναίκα) πιθανόν ήρθαν σε επαφή με την ουσία αυτή σε διαφορετικό σημείο από εκείνο στην περίπτωση της Γιούλιας και του πατέρα της Σεργκέι Σκριπάλ, πρώην συνταγματάρχη των ρωσικών στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών.

«Έχει ταυτοποιηθεί ως ο ίδιος νευροπαραλυτικός παράγοντας που μόλυνε τόσο τη Γιούλια όσο και τον Σεργκέι Σκριπάλ», είπε απευθυνόμενους στους Βρετανούς βουλευτές, ενώ κάλεσε τους Ρώσους να «δώσουν εξηγήσεις» για τη δηλητηρίαση των δύο Βρετανών.

«Είναι τώρα καιρός το ρωσικό κράτος να εξηγήσει ακριβώς τι συνέβη», κατέληξε. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή