Τσακαλώτος: Εμείς στο μεταναστευτικό δεν βλέπουμε ορδές μεταναστών, αλλά τον Χασάν, τη Φάτιμα και τις ιστορίες τους

Τσακαλώτος: Εμείς στο μεταναστευτικό δεν βλέπουμε ορδές μεταναστών, αλλά τον Χασάν, τη Φάτιμα και τις ιστορίες τους

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Εμείς στο μεταναστευτικό δεν βλέπουμε ορδές μεταναστών, αλλά τον Χασάν, τη Φάτιμα που έχουν την ιστορία τους, τα συναισθήματά τους, την αγάπη για την οικογένειά τους» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος από το βήμα της Βουλής.

«Πιστεύουν στις αξίες όπως εμείς, αν τους δείρεις πονάνε, αν τους γδάρεις αιμορραγούν και γι’ αυτό θέλουμε υπερεθνική λύση» συνέχισε ο κ. Τσακαλώτος.

«Το δεύτερο ζήτημα είναι εθνικισμός ή μη εθνικισμός; Διεθνισμός ή το εθνικό κράτος; Εμείς στο Μακεδονικό έχουμε την εντύπωση ότι μπορεί να υπάρχει συνανάπτυξη των Βαλκανίων. Βοηθάει αυτό τις υπερεθνικές λύσεις; Στην Ευρωζώνη προωθούμε την εγγύηση των καταθέσεων. Προσπαθούμε παντού να είμαστε μέρος μιας λύσης ευρωπαϊκής. Μπορείτε να μας πείτε ποια είναι η θέση σας; Μπορείτε να μας πείτε αν η θέση σας για το Μακεδονικό βοηθάει στη συμφιλίωση των λαών, πραγματικά αυτό είναι που πιστεύετε;» τόνισε ο κ. Τσακαλώτος απευθυνόμενος στη ΝΔ.

Ο κ. Τσακαλώτος, μεταξύ άλλων, κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι ενώ είπε 44 φορές στην ομιλία του τις λέξεις «ψεύτες και αναξιόπιστοι»  δεν ανέφερε ούτε μία φορά την λέξη "χρέος", σαν να μην ήταν το βασικό θέμα στο Γιούρογκρουπ.

Ο υπουργός Οικονομικών, αναφέρθηκε στην συμφωνία επισημαίνοντας ότι όσα κριτήρια είχε θέσει γι αυτή, έχουν επιτευχθεί και επικαλέστηκε τον ξένο Τύπο σύμφωνα με τον οποίο «η ελάφρυνση χρέους για την Ελλάδα δίνει ελπίδα μετά από χρόνια λιτότητας».

Εξήγησε ότι «δεν πήραμε τον γαλλικό μηχανισμό» μεν, πήραμε όμως την υπόσχεση – «διαφορετική από το 2012» – ότι θα ξανακοιτάξουμε το χρέος μετά από 15 χρόνια, αλλά με επιστημονικό τρόπο όχι με βάση πως θα αισθάνονται οι υπουργοί τότε.

«Είναι συγκεκριμένη πρόταση και δέσμευση για να μπορούμε να βγούμε στις αγορές μακροπρόθεσμα» τόνισε.

«Βάλαμε τα κριτήρια και τα κερδίσαμε. Πόσο διαφορετικά από το 2014» σημείωσε ο κ. Τσακαλώτος.

«Το κείμενο του 2014 του ΔΝΤ λέει ότι το χρέος είναι βιώσιμο. Αφού ήταν βιώσιμο, γιατί θα μας έδιναν κάτι;» διερωτήθηκε και προσέθεσε πως ακόμη κι αν ήταν βιώσιμο ήταν γιατί η τότε κυβέρνηση είχε δεσμευτεί σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και σε πολύ υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα.

«Δεν πήρατε τίποτα για το χρέος και δεν είχατε και "μαξιλάρι". Δεν θα μπορούσατε να βγείτε μόνοι σας, άρα υπήρχε τρίτο μνημόνιο» είπε προς την ΝΔ ο υπουργός Οικονομικών ενώ υπογράμμισε ότι και τα όσα σήμερα λέει ο κ. Μητσοτάκης ότι θα πράξει στο μέλλον αφορούν σε «μαγικές λύσεις».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή