Χορεύεται το «Τσάμικο»;

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η συμφωνία των Πρεσπών δίχασε τους Ελληνες και οδεύοντας προς την κύρωσή της από το ελληνικό Κοινοβούλιο το κλίμα είναι βέβαιο πως θα επιβαρυνθεί. Οι συγκεντρώσεις και πορείες σε πόλεις της Βόρειας Ελλάδας, κυρίως, μπορεί να μην είναι μαζικές, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το θέμα έχει ξεχαστεί. Απεναντίας, έχει εμπεδωθεί η πεποίθηση ότι «η Μακεδονία ξεπουλήθηκε» και μόνο όσοι επιμένουν να κλείνουν τα μάτια δεν μπορούν να δουν ότι η οργή για τους χειρισμούς στο άκρως ευαίσθητο αυτό θέμα διαπερνά οριζοντίως την κοινωνία, αλλά και το πολιτικό φάσμα. Οι εκλογικές και κομματικές σκοπιμότητες, η διχαστική ρητορική συσσωρεύουν εύφλεκτη ύλη με αφορμή το Μακεδονικό. Ο Νίκος Κοτζιάς δήλωσε ότι μετά τις Πρέσπες και προτού φύγει για διακοπές θα έχει κλείσει και τα ακανθώδη ανοιχτά θέματα στις ελληνοαλβανικές σχέσεις.

Μακάρι, αλλά ίσως πρέπει να το σκεφθεί δύο φορές. Διότι, όπως εξελίσσονται τα πράγματα στο Μακεδονικό, το άνοιγμα του Αλβανικού μπορεί να λειτουργήσει ως ο δαυλός που θα βάλει φωτιά στο αποθηκευμένο στη συνείδηση μεγάλης μερίδας των Ελλήνων «πατριωτικό μπαρούτι». Με βάση τα όσα έχουν διαρρεύσει, Αθήνα και Τίρανα φέρεται να τα έχουν βρει στα τρία μεγάλα θέματα της ατζέντας, την ΑΟΖ, το εμπόλεμο και την κατάργηση των μειονοτικών ζωνών. Αλβανοί αξιωματούχοι και ΜΜΕ, ωστόσο, επιμένουν ότι το «Τσάμικο» δεν βρίσκεται εκτός συζήτησης, κάτι που η ελληνική πλευρά διαψεύδει κατηγορηματικά. Οπως και στο Μακεδονικό έτσι και στα ελληνοαλβανικά η κυβέρνηση διαπραγματεύεται δίχως να ενημερώσει –όχι για τους χειρισμούς της στο τραπέζι, πράγμα θεμιτό– ποια είναι τα ζητήματα που επιδιώκει να κλείσει και πώς. Αποτέλεσμα; Η κοινή γνώμη καταπίνει θεωρίες περί νέας απανωτής «συνθηκολόγησης», αυτή τη φορά στο άλλο εθνικό θέμα, το ανύπαρκτο «Τσάμικο».

Τα νεύρα, ειδικά στην Ηπειρο, αρχίζουν και δεν κρύβονται. Στις τοπικές κοινωνίες διαχέεται η ανησυχία ότι «μετά τη Μακεδονία, θα ξεπουλήσουν και το “Τσάμικο”». Κινητοποιήσεις στη Θεσπρωτία απετράπησαν, πρόσφατα, την τελευταία στιγμή.

Διαψεύσεις ότι η Αθήνα δεν συζητάει για το «Τσάμικο» δεν βρίσκουν απήχηση. Πληροφορίες αλλά και φήμες προερχόμενες από την άλλη πλευρά των συνόρων, ότι το πανίσχυρο λόμπι των Τσάμηδων πιέζει την αλβανική κυβέρνηση να εγείρει στη διαπραγμάτευση θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και περιουσιών, αυξάνουν την καχυποψία. Μακεδονικό και «Τσάμικο» μαζί συνθέτουν ένα επικίνδυνο κοκτέιλ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή