Η αβεβαιότητα ευνοεί το δολάριο

Η αβεβαιότητα ευνοεί το δολάριο

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το δολάριο παραμένει ισχυρό. Δεν αμφισβητήθηκε ούτε από την πολιτική εμπορικού προστατευτισμού και οικονομικής εσωστρέφειας που εφαρμόζει η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ. «Το δολάριο των ΗΠΑ είναι σήμερα το πιο δημοφιλές επενδυτικό καταφύγιο», δηλώνει ο Τσεούκ Βαν Φαν, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής της HSBC Private Bank της Ασίας, στο αμερικανικό πρακτορείο Bloomberg. Το τελευταίο τρίμηνο, το δολάριο έχει ενισχυθεί κατά 4%, σύμφωνα με τον δείκτη Bloomberg Dollar Spot.

Η εμπορική σύγκρουση των ΗΠΑ με τις ισχυρότερες οικονομίες του κόσμου, οι οποίες απαντούν με αντίποινα στους δασμούς του Ντόναλντ Τραμπ, βρίσκεται εν εξελίξει, με την άσκηση πιο περιοριστικής νομισματικής πολιτικής από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed).

Η σταδιακή αύξηση του κόστους δανεισμού στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου από τη Fed έχει οδηγήσει σε άνοδο του δολαρίου και έχει προκαλέσει ένα κύμα εκροών κεφαλαίων από τις αναδυόμενες αγορές το τελευταίο τρίμηνο. Ομως, παραδοσιακά επενδυτικά καταφύγια, όπως είναι ο χρυσός, δεν προσελκύουν αυτήν τη φορά τα επενδυτικά κεφάλαια, τα οποία στρέφονται σε λιγότερο συμβατικές επιλογές, όπως είναι οι μετοχές των αυστραλιανών εταιρειών. Για υψηλότερες αποδόσεις, η HSBC Private Bank προτείνει ομόλογα των αναδυόμενων αγορών που έχουν εκδοθεί σε δολάρια, καθώς οι αποδόσεις τους κινούνται ανοδικά, ακολουθώντας αυτές των αμερικανικών κρατικών ομολόγων.

Οικονομικοί αναλυτές προειδοποιούν πως οι αγορές θα είναι ευάλωτες όσο ο Λευκός Οίκος κλιμακώνει τις απειλές για νέους δασμούς είτε εις βάρος της Κίνας είτε εις βάρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το κλίμα ανασφάλειας όχι μόνο δεν έχει ωφελήσει παραδοσιακά επενδυτικά καταφύγια, αλλά έχει οδηγήσει σε πτώση πάνω 5% την τιμή του χρυσού και τουλάχιστον 3% το γιεν της Ιαπωνίας. Απώλειες, επίσης, της τάξεως του 3% έχει σημειώσει το ελβετικό φράγκο. Αντιθέτως, οι αποδόσεις των αμερικανικών 10ετών ομολόγων έχουν αυξηθεί τους τελευταίους μήνες, προσεγγίζοντας το 3%.

Οσο η Fed μειώνει τις τοποθετήσεις της σε αμερικανικά ομόλογα κατά 40 δισ. δολάρια τον μήνα, οι συντηρητικοί επενδυτές τα αγοράζουν. «Τα αμερικανικά ομολόγα είναι πάντα ασφαλής επιλογή σε εποχές υψηλής μεταβλητότητας στις αγορές», σχολιάζει ο Πάτρικ Αρτους, επικεφαλής οικονομολόγος της Natixis Securities. «Οι σχέσεις ΗΠΑ και Κίνας παραμένουν εχθρικές, προκαλώντας μεγάλη νευρικότητα στους επενδυτές», τονίζει ο Τζάσπερ Λόλερ, επικεφαλής ερευνών στη London Capital Group.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή