Ταϊλάνδη: Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της επιχείρησης -Στο νοσοκομείο μεταφέρθηκαν 4 παιδιά (φωτογραφίες – βίντεο)

Ταϊλάνδη: Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της επιχείρησης -Στο νοσοκομείο μεταφέρθηκαν 4 παιδιά (φωτογραφίες – βίντεο)

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τέσσερα παιδιά απεγκλωβίστηκαν με ασφάλεια από το πλημμυρισμένο σπήλαιο της Ταϊλάνδης, πολύ νωρίτερα μάλιστα από το προβλεπόμενο, έχουν ήδη μεταφερθεί σε νοσοκομείο της γειτονικής πόλης Τσιάνγκ Ράι, σύμφωνα με τον επικεφαλής της επιχείρησης διάσωσης.

Ο ίδιος είπε ότι το πρώτο παιδί βγήκε από το σπήλαιο στις 17:40 τοπική ώρα και πρόσθεσε ότι οι διασώστες χρειάζονται ''περίπου 10 ώρες'' για να προετοιμαστούν για την επόμενη φάση της επιχείρησης και ότι σε αυτήν συμμετέχουν 90 δύτες–50 ξένοι και 40 Ταϊλανδοί.

To πρακτορείο Reuters έκανε λόγο νωρίτερα για απεγκλωβισμό 6 παιδιών, ωστόσο αργότερα ακολούθησει διορθωμένο τηλεγράφημα που ανέφερε ότι 4 παιδιά διασώθηκαν 

Οι διασώστες αποφάσισαν να προχωρήσουν σήμερα στην επικίνδυνη αυτή αποστολή από φόβο για τυχόν άνοδο της στάθμης των υδάτων.

Ο απεσταλμένος του BBC στην περιοχή, ο Νταν Τζόνσον, μετέδωσε ότι οι γιατροί εξέτασαν το Σάββατο τα παιδιά και κατέληξαν σε μια λίστα με σειρά προτεραιότητας αποφασίζοντας να βγάλουν έξω πρώτα τα πιο αδύναμα.

Δεκατρείς ιατρικές ομάδες βρίσκονταν έξω από το σπήλαιο, η καθεμία εξοπλισμένη με το δικό της ελικόπτερο και ασθενοφόρο, ένα για καθένα από τα 12 παιδιά και τον προπονητή τους.

 

Δείτε Live εικόνα από το σημείο: 

 

Δείτε ΕΔΩ το σχεδιάγραμμα της «Κ».

Τα εντυπωσιακά πλάνα του Skynews από την επιχείρηση:

 

 

Ταϊλάνδη: Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της επιχείρησης -Στο νοσοκομείο μεταφέρθηκαν 4 παιδιά (φωτογραφίες – βίντεο)-1
Ταϊλάνδη: Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της επιχείρησης -Στο νοσοκομείο μεταφέρθηκαν 4 παιδιά (φωτογραφίες – βίντεο)-2

 

 

 

Ταϊλάνδη: Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της επιχείρησης -Στο νοσοκομείο μεταφέρθηκαν 4 παιδιά (φωτογραφίες – βίντεο)-3
Ταϊλάνδη: Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της επιχείρησης -Στο νοσοκομείο μεταφέρθηκαν 4 παιδιά (φωτογραφίες – βίντεο)-4

Η επικίνδυνη επιχείρηση διάσωσης των δώδεκα παιδιών και του προπονητή τους στο ποδόσφαιρο που έχουν αποκλειστεί εδώ και 15 ημέρες σε ένα πλημμυρισμένο δίκτυο σπηλαίων στην Ταϊλάνδη άρχισε τελικά το πρωί της Κυριακής, έπειτα από ημέρες αναβολών εξαιτίας των πολύ μεγάλων κινδύνων.

Ταϊλάνδη: Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της επιχείρησης -Στο νοσοκομείο μεταφέρθηκαν 4 παιδιά (φωτογραφίες – βίντεο)-5

Ο Ναρονγκσάκ διευκρίνισε πάντως ότι «δεν υπάρχει χρονικό όριο» και ότι η επιχείρηση διάσωσης μπορεί να πάρει μέρες ή να και σταματήσει ανά πάσα στιγμή.

Ένας αυστραλιανός γιατρός, ο οποίος συμμετέχει στην αποστολή διάσωσης, εξέτασε χθες το βράδυ τα παιδιά και έδωσε το πράσινο φως για να προχωρήσει η επιχείρηση, έκανε επίσης γνωστό ο Ναρονγκσάκ.

Ταϊλάνδη: Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της επιχείρησης -Στο νοσοκομείο μεταφέρθηκαν 4 παιδιά (φωτογραφίες – βίντεο)-6

Μέχρι τώρα, ένας έμπειρος δύτης χρειάζεται ένδεκα ώρες για να φθάσει μέχρι τα παιδιά και να επιστρέψει: έξι ώρες για να πάει και πέντε ώρες για να επιστρέψει, χάρη στα ρεύματα. Η διαδρομή περιλαμβάνει δύσκολα υποβρύχια περάσματα.

Αυτή τη στιγμή οι συνθήκες για την απομάκρυνση των παιδιών κρίνονται «τέλειες» από τον πυρήνα διαχείρισης της κρίσης, ιδιαίτερα όσον αφορά τη στάθμη του νερού μέσα στο σπήλαιο.

Ταϊλάνδη: Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της επιχείρησης -Στο νοσοκομείο μεταφέρθηκαν 4 παιδιά (φωτογραφίες – βίντεο)-7

Οι διασώστες εκκένωσαν σήμερα το πρωί την περιοχή γύρω από το σπήλαιο ώστε να ανοίξουν χώρο «για να βοηθήσουμε τα θύματα».

Ταϊλάνδη: Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της επιχείρησης -Στο νοσοκομείο μεταφέρθηκαν 4 παιδιά (φωτογραφίες – βίντεο)-8

«Όλοι όσοι δεν εμπλέκονται στην επιχείρηση πρέπει βγουν αμέσως από τη ζώνη», ανακοίνωσε από μεγάφωνα η αστυνομία στον χώρο γύρω από το σπήλαιο, όπου βρίσκονται εκατοντάδες δημοσιογράφοι. «Έχουμε όλο και περισσότερα μέσα ενημέρωσης που έρχονται και εγκαθίστανται παντού», είχε πει νωρίτερα ο επικεφαλής των επιχειρήσεων προσθέτοντας πως «οι ιατρικές ομάδες μου παραπονέθηκαν και αυτό γίνεται πρόβλημα».

Ταϊλάνδη: Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της επιχείρησης -Στο νοσοκομείο μεταφέρθηκαν 4 παιδιά (φωτογραφίες – βίντεο)-9

Οι διασώστες είχαν καταφέρει να περάσουν έναν σωλήνα πολλών χιλιομέτρων για να διοχετεύσουν οξυγόνο στη σπήλαιο όπου έχει καταφύγει η ομάδα και το επίπεδο του οξυγόνου έχει σταθεροποιηθεί μέσα σ' αυτό.

Όμως οι βροχές που αναμένονται προσεχώς θα μπορούσαν να περιορίσουν το μη πλημμυρισμένο τμήμα του σπηλαίου στο οποίο έχουν καταφύγει τα παιδιά.

Ταϊλάνδη: Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της επιχείρησης -Στο νοσοκομείο μεταφέρθηκαν 4 παιδιά (φωτογραφίες – βίντεο)-10
Ταϊλάνδη: Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της επιχείρησης -Στο νοσοκομείο μεταφέρθηκαν 4 παιδιά (φωτογραφίες – βίντεο)-11

Χθες το βράδυ έπεσε για μισή ώρα μια νεροποντή, υπενθυμίζοντας πόσο πολύ επείγει να απομακρυνθούν τα παιδιά.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή