Ταϊλάνδη: Η υφήλιος παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα

Ταϊλάνδη: Η υφήλιος παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα

3' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η τρίτη και τελευταία(;) προσπάθεια για να απεγκλωβιστούν τα πέντε εναπομείναντα αγόρια και να τερματιστεί η συγκλονιστική οδύσσεια της ομάδας των 12 και του οδηγού τους σε σπήλαιο στην Ταϊλάνδη αναμενόταν να ξεκινήσει σήμερα τα ξημερώματα ώρα Ελλάδος. Τα συνολικά οκτώ παιδιά που διασώθηκαν χθες και προχθές από το σπήλαιο είναι καλά στην υγεία τους, πεινούν και θέλουν τηγανητό ρύζι. Ωστόσο οι γιατροί «τα κρατούν μακριά» από τους γονείς τους, για να αποφύγουν τον κίνδυνο να μολυνθούν, καθώς είναι πολύ εξασθενημένα. «Οι γιατροί εξετάζουν το ενδεχόμενο να επιτρέψουν στις οικογένειες να τα επισκεφθούν, αλλά πίσω από ένα τζάμι», όπως εξήγησε ο επικεφαλής της ομάδας διάσωσης, καθώς οι δύτες επανέλαβαν χθες τα ξημερώματα τις επιχειρήσεις και βοήθησαν άλλα τέσσερα αγόρια να βγουν από το σπήλαιο στο οποίο είχαν παγιδευτεί. Οι συνθήκες ήταν εξίσου καλές χθες με την Κυριακή, αφού η στάθμη του νερού παρέμεινε αισθητά χαμηλότερη σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες. Μάλιστα η χθεσινή διαδικασία διήρκεσε σαφώς λιγότερη ώρα σε σχέση με την προχθεσινή επιχείρηση, καθώς συμμετείχαν οι ίδιοι δύτες που πλέον γνώριζαν τη διαδρομή και άρα κατάφεραν να την ολοκληρώσουν ταχύτερα.

Τα τέσσερα παιδιά που διασώθηκαν προχθές Κυριακή μεταφέρθηκαν με ελικόπτερο από το δίκτυο σπηλαίων Ταμ Λουάνγκ στο νοσοκομείο Τσιάνγκ Ράι Πρατσανουκρόχ, που βρίσκεται στο κέντρο της επαρχίας Τσιάνγκ Ράι, περίπου 70 χλμ. μακρύτερα. Χθες, στις επτά το βράδυ τοπική ώρα, στη σελίδα του Facebook των ειδικών δυνάμεων του ναυτικού, που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη διάσωση, αναρτήθηκε το μήνυμα: «Δύο ημέρες. Οκτώ αγριογούρουνα (σ.σ.: όπως λέγεται η ποδοσφαιρική ομάδα των αγοριών). Ζήτω!». Ο Ταϊλανδός πρωθυπουργός Πραγιούτ Τσαν Ο Τσα επισκέφθηκε το σημείο λίγη ώρα αργότερα για να συναντηθεί με τις οικογένειες των παιδιών.

Ο υπ. Εσωτερικών Ανουπόνγκ Παοτσίντα δήλωσε επίσης πως τα αγόρια είναι καλά στην υγεία τους, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες. Οι αξιωματούχοι δεν έχουν μέχρι στιγμής επιβεβαιώσει τα ονόματα των παιδιών που απελευθερώθηκαν πρώτα. Ο επικεφαλής της ομάδας Ναρονγκσάκ δήλωσε χθες πως οι ταυτότητές τους προστατεύονται από σεβασμό προς τις οικογένειες των παιδιών που είναι ακόμη παγιδευμένα. Αξιωματούχοι είχαν δηλώσει την περασμένη εβδομάδα πως θα βγάλουν έξω πρώτα τα πιο δυνατά από τα παιδιά της ομάδας, όμως ο Ναρονγκσάκ είπε αργότερα πως θα βγουν πρώτα έξω όποια από τα παιδιά είναι περισσότερο έτοιμα.

Πηγή προσκείμενη στην αποστολή διάσωσης, που είδε δύο από τα τέσσερα αγόρια να βγαίνουν περπατώντας από το σπήλαιο, είπε πως φαίνονταν κουρασμένα, αλλά υγιή, προσθέτοντας μάλιστα πως το ένα φαινόταν «ζωηρό και φρέσκο». «Φανταστείτε τους μαραθωνοδρόμους. Είναι όπως όταν φθάνουν στη γραμμή του τερματισμού εξαντλημένοι», είπε. Σύμφωνα με πληροφορίες, στα παιδιά είχαν δοθεί ουσίες ώστε να παραμείνουν ήρεμα κατά τη μεγάλη περιπέτεια της εξόδου τους από το σπήλαιο, κάτι που ωστόσο δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Στο νοσοκομείο του Τσιάνγκ Ράι, πράσινα πανιά έχουν τοποθετηθεί για να κρύβουν τη θέα προς την είσοδο. Ασθενοφόρα βρίσκονται σε αναμονή για να παραλάβουν τα υπόλοιπα παιδιά που αναμένεται να βγουν από το σπήλαιο. Ιατρικό προσωπικό, που συμμετέχει στη διάσωση, είπε στο Reuters πως οι πρώτες εξετάσεις, μόλις φθάσουν τα παιδιά στο νοσοκομείο, θα επικεντρωθούν στην αναπνοή τους, σε ενδείξεις υποθερμίας και στην πνευμονική λοίμωξη που είναι γνωστή ως «νόσος των σπηλαίων», η οποία προκαλείται από περιττώματα νυχτερίδων και πουλιών και μπορεί να αποβεί μοιραία αν ο ασθενής δεν υποβληθεί σε θεραπεία και η νόσος επεκταθεί σε άλλα μέρη του σώματος. Τα πρώτα τέσσερα παιδιά που βγήκαν από το σπήλαιο νοσηλεύονται σε πτέρυγα η οποία έχει αφιερωθεί αποκλειστικά στην επιχείρηση διάσωσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μικροί μαθητές που ανήκουν στην ποδοσφαιρική ομάδα «Αγριογούρουνα» έγραψαν συγκινητικά γράμματα στις οικογένειές τους κατά τις ημέρες που παρέμειναν εγκλωβισμένοι μέσα στο σπήλαιο, με τα οποία εξέφρασαν την αγάπη τους προς τους οικείους τους και τους συνιστούσαν να κάνουν κουράγιο.

Η υπόθεση έχει συγκλονίσει όχι μόνο την Ταϊλάνδη αλλά ολόκληρη την υφήλιο. Πολλοί χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης συζητούν κατά πόσον τα παιδιά αυτά είναι ήρωες ή απλώς παράτολμοι έφηβοι και επισημαίνουν ότι και οι ίδιοι στην παιδική τους ηλικία έκαναν πράγματα τα οποία δεν έκαναν περήφανους τους γονείς τους. Επίσης, άγνωστος παραμένει ο ρόλος του προπονητή ποδοσφαίρου που άφησε τα παιδιά να εισέλθουν στο σπήλαιο χωρίς να αναλογιστεί την επικινδυνότητα του εγχειρήματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή