Ο ΔΗΚΤΗΣ (11/07/18)

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παλαιότερα τις χόρευαν, τώρα τις εκπαιδεύουν

Κάποτε, το μακρινό 2014, όταν ακόμα ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην αντιπολίτευση, ο Αλέξης Τσίπρας ισχυριζόταν, πιθανόν να το πίστευε κιόλας, πως η δική του κυβέρνηση θα έπαιζε τον ζουρνά και οι αγορές θα χόρευαν. Χθες ο υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξή του είπε πως πηγαίνει στις ΗΠΑ για συναντήσεις με επενδυτές, επειδή «οι αγορές θέλουν εκπαίδευση». Προφανώς δεν εννοούσε εκπαίδευση στον χορό, γιατί ο κ. Τσακαλώτος ούτε αδαής είναι ούτε υπερφίαλος για να θεωρεί πως οι αγορές χορεύουν στον οποιοδήποτε σκοπό της οποιασδήποτε κυβέρνησης, μηδέ της πρώτης φοράς Αριστερά εξαιρουμένης. Ο υπουργός Οικονομικών εννοούσε πως πηγαίνει στην Αμερική για να κάνει μασάζ στις αγορές, να τις πείσει πως ο ζουρνατζής εκπαιδεύτηκε, δεν φαλτσάρει, έστρωσε το παίξιμό του, παίζει μουσικές που τους αρέσουν και τώρα μπορούν να έρθουν να χορέψουν. Απλώς το είπε με τον δικό του τρόπο, ως καθηγητής…

Επίδομα επανασύνδεσης ηλεκτρικού ρεύματος

Τη δυνατότητα επανασύνδεσης με το δίκτυο ηλεκτρικού ρεύματος για καταναλωτές με χαμηλά εισοδήματα που, λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών, αποσυνδέθηκαν μέχρι τα τέλη Ιουνίου 2018, προβλέπει Κοινή Υπουργική Απόφαση, η οποία προωθήθηκε προς δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Υπενθυμίζεται από το ΥΠΕΝ ότι δημιουργήθηκε λογαριασμός για την παροχή εφάπαξ βοηθήματος επανασύνδεσης. Η επανασύνδεση αφορά την κύρια κατοικία και οι αιτούντες θα πρέπει να πληρούν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια υπαγωγής στο νέο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο.

IIF: Στα 247 τρισ. δολάρια έφτασε το παγκόσμιο χρέος

Στο επίπεδο-ρεκόρ των 247 τρισ. δολαρίων ανήλθε το παγκόσμιο χρέος στο πρώτο τρίμηνο του 2018. Πρόκειται για αύξηση της τάξεως των 8 τρισ. δολαρίων ή 11,1% σε ετήσια βάση, και ανέρχεται στο 318% του ΑΕΠ, σύμφωνα με έκθεση του IIF. Αυτή είναι η πρώτη τριμηνιαία άνοδος στο χρέος προς ΑΕΠ παγκοσμίως, από το τρίτο τρίμηνο του 2016. Τα επίπεδα χρέους των νοικοκυριών, των εταιρειών, εκτός χρηματοπιστωτικού τομέα αλλά και των κυβερνήσεων, αυξήθηκαν στα 186 τρισ. δολ., ενώ το χρέος του χρηματοπιστωτικού κλάδου αυξήθηκε στα 61 τρισ. ευρώ.

Εργα υψηλής αισθητικής κοσμούν το ΥΠΟΙΚ

Χρώμα και καλή αισθητική απέκτησε από τις αρχές της εβδομάδας το κτίριο του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης επί της οδού Νίκης. Ο λόγος; Πάνω από 160 έργα (πίνακες και γλυπτά) αποφοίτων παλαιότερων και νεότερων ετών, που ανήκουν στη συλλογή των περίπου 3.000 έργων της Πινακοθήκης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, θα κοσμούν τους ορόφους του υπουργείου έως και το 2020, μια δράση που γίνεται στο πλαίσιο του εορτασμού των 30 χρόνων Πολιτικής Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ενωσης και συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ε.Ε., στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020.

Παροχή κινήτρων σε ξένους ομίλους

Κίνητρα για τη δημιουργία θυγατρικών εταιρειών, από πολυεθνικούς ομίλους που ήδη δραστηριοποιούνται στη χώρα μας, αναμένεται να προβλέπει νομοθετική ρύθμιση που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομίας. Ανάλογα κίνητρα θα προβλέπονται για την ίδρυση εταιρειών στην Ελλάδα που παρέχουν υποστηρικτικές υπηρεσίες σε πολυεθνικούς ομίλους, οι οποίοι μπορεί να βρίσκονται και σε άλλες χώρες. Παραδείγματα τέτοιων και για τις δύο περιπτώσεις είναι οι εταιρείες για τις προμήθειες των ομίλων, για τα logistics κ.λπ. Με βάση την εμπειρία ανάλογων ρυθμίσεων σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, δεν αποκλείεται τα κίνητρα να είναι φορολογικά, αλλά και η επιδότηση του εργατικού κόστους.

Τη σχετική νομοθετική ρύθμιση προανήγγειλε χθες ο υφυπουργός Οικονομίας Στέργιος Πιτσιόρλας, μιλώντας στην επίσημη παρουσίαση της επένδυσης της Coca-Cola 3Ε στο Σχηματάρι. Οπως πληροφορείται η στήλη, η ρύθμιση θα περιλαμβάνεται σε τροπολογία που θα κατατεθεί σε κάποιο από τα προσεχή νομοσχέδια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή