Αύξηση των αμυντικών δαπανών των μελών του ΝΑΤΟ στο 4% ζητά ο Τραμπ

Αύξηση των αμυντικών δαπανών των μελών του ΝΑΤΟ στο 4% ζητά ο Τραμπ

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, πρότεινε στους συμμάχους του στο ΝΑΤΟ, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, τα κράτη μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες στο 4% του ΑΕΠ, σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της Βουλγαρίας, Ρούμεν Ράντεφ, σε δημοσιογράφους στη βελγική πρωτεύουσα.

«Ο πρόεδρος Τραμπ, που μίλησε πρώτος, έθεσε το θέμα όχι μόνο της επίτευξης του 2%, σήμερα, αλλά (έθεσε επίσης) ένα νέο όριο, το 4%», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Βουλγαρίας.

Την πρόταση του Αμερικανού προέδρου επιβεβαίωσε και ένας αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, τονίζοντας, ωστόσο, ότι δεν πρόκειται για κάποια επίσημη πρόταση από την πλευρά του.

Επίσης, στα λεγόμενα του προέδρου των ΗΠΑ αναφέρθηκε και ένας Βρετανός αξιωματούχος, ο οποίος σημείωσε, ότι μέχρι στιγμής, η σύνοδος δεν έχει δείξει σημάδια ενότητας ανάμεσα στα μέλη του ΝΑΤΟ όσον αφορά το μέλλον της Συμμαχίας.

Από την πλευρά τους, οι υπόλοιποι ηγέτες του ΝΑΤΟ διακήρυξαν την «ακλόνητη δέσμευσή» τους στους συμφωνημένους στόχους για τις αμυντικές δαπάνες, υπογραμμίζοντας παράλληλα την ανησυχία τους για τις απειλές που θέτουν η Ρωσία, το Ιράν και η Βόρεια Κορέα.

Απαντώντας στις επικρίσεις του Αμερικανού προέδρου για τις δαπάνες στην Άμυνα των μελών, η Βορειοατλαντική Συμμαχία σημειώνει στο τελικό ανακοινωθέν: «Δεσμευόμαστε στη βελτίωση της ισορροπίας στον καταμερισμό των δαπανών και των ευθυνών ως κράτη μέλη της Συμμαχίας».

Επιπλέον, ο σύμμαχοι του ΝΑΤΟ τόνισαν την ανησυχία τους σχετικά με τις πρόσφατες ενέργειες της Ρωσίας, λέγοντας ότι περιορίζουν την παγκόσμια σταθερότητα και την ασφάλεια. Υπογράμμισαν επίσης ότι «στέκονται αλληλέγγυοι» προς την εκτίμηση της Βρετανίας, ότι η Ρωσία ευθύνεται για την επίθεση με τον νευροτοξικό παράγοντα στην πόλη Σάλσμπερι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή