«Είναι ο Ωνάσης, κύριε Dopner»

Κύριε διευθυντά

Στις 3/6/2018, δημοσιεύθηκε στην «Καθημερινή» βιογραφία του μεγάλου Ελληνα Αριστοτέλη Ωνάση. Το 1960, μεταξύ 5/7 και 30/10 βρισκόμουν στο Κίελο της Γερμανίας, εργαζόμενος στην Τεχνική Εταιρεία LENZ BAU. Με είχε στείλει εκεί το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο για εμπλουτισμό της πείρας μου στην κατασκευή τεχνικών έργων. Την εποχή εκείνη κατασκευαζόταν στα ναυπηγεία του Κιέλου το τάνκερ «Olympic Challenger» του Αριστοτέλη Ωνάση, το μεγαλύτερο του κόσμου για μεταφορά υγρού φορτίου 65. 000 τόνων, με πλήρωμα 35 ναυτικών. Ηταν μεράκι του μεγάλου Ελληνα να βαφτίζει τα πλοία του και τα αεροπλάνα του με το προσωνύμιο «Ολυμπιακό».

Την ημέρα που το «Olympic Challenger» αναχωρούσε, έτυχε να είμαι ο μοναδικός Ελληνας στο εστιατόριο από τα παράθυρα του οποίου παρακολουθούσαν και χειροκροτούσαν με ενθουσιασμό την αναχώρηση του πλοίου δεκάδες Γερμανοί. Δίπλα μου στεκόταν ο προϊστάμενός μου Gerhard Dopner, ο οποίος σχολίασε «Βλέπετε, κύριε Σταυρόπουλε, τι πλοία κατασκευάζουμε εμείς;». Κι εγώ, νεαρός σπουδαστής τότε, απάντησα με ετοιμότητα «Ναι, κύριε Dopner. Aber das gelt?» (Ποιος βάζει τα λεφτά;). Και του δείχνω τρίβοντας τα δύο μου δάχτυλα, τον αντίχειρα με τον δείχτη του δεξιού μου χεριού… Onasis!!… Και αμέσως το παραδέχτηκε ο προϊστάμενός μου… «Ο!! ja, ja… Stimmt!! Herr Stavopoulos! (Ω, ναι! Συμφωνώ, κύριε…)…

Αλεξανδρος Σταυροπουλος, Συνταξιούχος πολιτικός μηχανικός ΕΜΠ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή