Διεθνής θλίψη για τον ήρωα της Ταϊλάνδης

Διεθνής θλίψη για τον ήρωα της Ταϊλάνδης

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Μου λείπεις… Σ’ αγαπώ και δεν θα σε ξεχάσω ποτέ… από τώρα και στο εξής, κάθε φορά που θα ξυπνάω… ποιον θα φιλάω;». Η χήρα του δύτη που έχασε τη ζωή του μέσα στο σπήλαιο θρηνεί έναν ήρωα. Η σύζυγος ενός Ταϊλανδού πρώην δύτη που έχασε τη ζωή του κατά την επιχείρηση διάσωσης των 12 παιδιών και του προπονητή τους του ποδοσφαίρου, σε ένα πλημμυρισμένο σπήλαιο της βόρειας Ταϊλάνδης, δήλωσε χθες ότι της λείπει πολύ και έκανε έκκληση στα παιδιά να μην κατηγορούν τους εαυτούς τους για τον χαμό του.

Ο 38χρονος Σαμάρν Κουνάν, πρώην μέλος της επίλεκτης ομάδας SEAL του πολεμικού ναυτικού της Ταϊλάνδης, ήταν το μοναδικό θύμα της διεθνούς επιχείρησης διάσωσης.

«Σ’ αγαπώ τόσο πολύ», είναι τα λόγια της χήρας του, της Βαλεεποάν Κουνάν, που εμφανίζονται σε λεζάντα κάτω από ασπρόμαυρη φωτογραφία του συζύγου της, την οποία ανήρτησε στον λογαριασμό της στο Instagram.

Ο κόσμος δεν θα πρέπει να ξεχάσει τον Σαμάρν, τον επικεφαλής της επιχείρησης διάσωσης, είπε η ίδια σε συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας της επιχείρησης που κράτησε 17 ημέρες.

«Ο Σαμάρν Κουνάν είναι ο πραγματικός ήρωας. Την ημέρα που έχασε τη ζωή του, σύσσωμη η ομάδα ήταν θλιμμένη, αλλά την αξιοποιήσαμε αυτή τη θλίψη. Είδαμε ότι έδωσε τη ζωή του γι’ αυτόν τον σκοπό», είπε ο Ναρονγκσάκ Οσοτανακόρν. Μία ημέρα νωρίτερα, η Βαλεεποάν ανήρτησε μια φωτογραφία του χεριού της να κρατάει το χέρι του συζύγου της. Ανθρωποι από ολόκληρο τον κόσμο απέστειλαν συλλυπητήρια και έκαναν σχόλια στους λογαριασμούς της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Εκφράζουμε τη θλίψη μας σε εσάς και στην οικογένειά σας αυτή τη δύσκολη στιγμή. Ο σύζυγός σας είναι τόσο γενναίος. Ο κόσμος δεν θα ξεχάσει την καλοσύνη του και ό,τι έκανε για να σώσει αυτά τα παιδιά», ανέφερε ένα από τα σχόλια.

Ο Σαμάρν πέθανε στις 6 Ιουλίου, όταν έχασε τις αισθήσεις του κατά τη διάρκεια της αποστολής του, που ήταν η τοποθέτηση δεξαμενών οξυγόνου μέσα στο σπήλαιο, μόλις δύο ημέρες πριν μεταφερθεί εκτός σπηλαίου η πρώτη ομάδα των παιδιών.

Πρόσφυγες

Τουλάχιστον τρία από τα παιδιά καθώς και ο προπονητής της ομάδας είναι πρόσφυγες. Oπως δεκάδες χιλιάδες άλλοι που αναζήτησαν καταφύγιο στην Ταϊλάνδη, έχουν ελάχιστα δικαιώματα και νομική προστασία, γεγονός που τα καθιστά ευάλωτα στην εκμετάλλευση και στην κακομεταχείριση, υποστηρίζουν ακτιβιστές. «Δεν αναγνωρίζονται ως πολίτες καμιάς χώρας και συνήθως προέρχονται από φτωχές οικογένειες, με περιορισμένα δικαιώματα μετακινήσεων και εργασίας και περιορισμένη πρόσβαση σε διάφορα προνόμια», λέει η ακτιβίστρια Μάτσα Πόρου-ιν, η οποία εργάζεται για τους πρόσφυγες που δεν διαθέτουν έγγραφα στη βόρεια Ταϊλάνδη.

Το συγκρότημα σπηλαίων στην Ταϊλάνδη Ταμ Λουάνγκ, από όπου απεγκλωβίστηκαν τα 12 παιδιά και ο προπονητής τους του ποδοσφαίρου αφού παρέμειναν εγκλωβισμένοι επί περίπου 17 ημέρες, πρόκειται να μετατραπεί σε μουσείο, σύμφωνα με το BBC.

Oπως αναφέρουν αξιωματούχοι των σωστικών αρχών, το μουσείο θα δείχνει τον τρόπο με τον οποίον εκτυλίχθηκε η επιχείρηση διάσωσης και αναμένεται να είναι «σημαντικό τουριστικό αξιοθέατο» για τη χώρα. Εξάλλου, τουλάχιστον δύο εταιρείες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να γίνει ταινία η περιπέτεια των παιδιών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή