Η Comcast ανέβασε ψηλότερα τον πήχυ για την απόκτηση του Sky

Η Comcast ανέβασε ψηλότερα τον πήχυ για την απόκτηση του Sky

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι επενδυτές αναμένουν την επόμενη κίνηση του Αυστραλού μεγιστάνα Ρούπερτ Μέρντοχ για την εξ ολοκλήρου απόκτηση του βρετανικού ομίλου δορυφορικών ραδιοτηλεοπτικών μεταδόσεων Sky Plc. Η 21st Century Fox του κ. Μέρντοχ ανέβασε προχθές το τίμημα για την εξαγορά του ομίλου Sky στα 32,5 δισ. δολάρια. Λίγες ώρες πριν, η αμερικανική Comcast κατέθεσε μεγαλύτερη προσφορά, στα 34 δισ. δολάρια. Το κεφάλαιο αυτό δεν αναμένεται να κλείσει σύντομα, διότι οι αναλυτές επισημαίνουν ότι μπορεί να δοθούν ακόμη μεγαλύτερες προσφορές. Xθες, πάντως, η μετοχή της Sky Plc. στο Λονδίνο εμφάνιζε άνοδο πάνω από 3,4%.

Η μάχη για την εξαγορά της Sky Plc. είναι μέρος ενός σκληρού πολέμου που γίνεται στην αγορά ψυχαγωγίας μεταξύ των ισχυρότερων ομίλων του κόσμου. Καθιερωμένοι παίκτες όπως η Walt Disney και η Comcast πασχίζουν να αντεπεξέλθουν στον εντεινόμενο ανταγωνισμό από τα διαδικτυακά κανάλια Netflix και Amazon.

Ο όμιλος Sky Plc. περιλαμβάνει τη μεγαλύτερη ψηφιακή συνδρομητική τηλεόραση στη Βρετανία, η οποία προσφέρει πάνω από 1.000 ταινίες στο θερινό της πρόγραμμα μαζί με πρόσβαση σε ντοκιμαντέρ, παιδικά προγράμματα και σπορ, από κρίκετ και τένις μέχρι ποδόσφαιρο. Τα προγράμματά της μπορούν να προσαρμοστούν στις ανάγκες κάθε συνδρομητή, με το πελατολόγιό της στη Βρετανία να φθάνει τα 12.691.000 άτομα. Σε όλη την Ευρώπη, οι συνδρομητές προσεγγίζουν τα 23 εκατ., μετά την εξ ολοκλήρου εξαγορά της Sky Italia και της Sky Deutschland το 2014. Εναν χρόνο πριν, ο όμιλος Sky συνυπέγραψε με τον όμιλο καλωδιακών καναλιών HBO, ο οποίος ελέγχεται από την Time Warner και είναι παραγωγός της επιτυχημένης σειράς «Game of Thrones», συμφωνία 250 εκατ. δολαρίων για την πολυετή συνεργασία τους. Η συνεργασία αυτή ερμηνεύθηκε από τους αναλυτές του κλάδου ως μια στρατηγική κίνηση στον ανταγωνισμό που ασκείται από το διαδικτυακό συνδρομητικό κανάλι Netflix, το πρόγραμμα του οποίου περιλαμβάνει σειρές όπως «Narcos», «The Crown» και «Ηouse of Cards».

Χθες η αμερικανική Comcast, που είναι η μεγαλύτερη συνδρομητική τηλεόραση στις ΗΠΑ, προσέφερε χθες 14,75 στερλίνες για κάθε μετοχή της Sky Plc., δηλαδή ήταν κατά 5,4% υψηλότερη από την προχθεσινή προσφορά της 21st Century Fox του κ. Μέρντοχ.

Από τον Δεκέμβριο του 2016, η 21th Century Fox προσπαθεί να αποκτήσει τον απόλυτο έλεγχο της Sky Plc. Mάλιστα, ο κ. Μέρντοχ υπήρξε ιδρυτής του Sky τη δεκαετία του 1990, με την 21st Century Fox να κατέχει σήμερα μερίδιο 39,14% στον βρετανικό όμιλο. Σήμερα, διεκδικεί το 61% της Sky Plc. «Υπάρχουν περιθώρια για ακόμη πιο μεγάλες προσφορές», σχολιάζει η εταιρεία αναλύσεων Jefferies.

Απομένει να διαπιστωθεί αν η Comcast θα επικεντρωθεί στην απόκτηση της Sky Plc. για να διευρύνει το διεθνές της δίκτυο ή στην απόκτηση των δραστηριοτήτων ψυχαγωγίας της 21st Century Fox. Aυτές οι δύο επιχειρηματικές μάχες είναι αλληλένδετες. Στις δραστηριότητες ψυχαγωγίας της 21st Century Fox πρωταγωνιστεί η 20th Century Fox Home Entertainment, η οποία περιλαμβάνει τα κινηματογραφικά στούντιο 21th Century Fox και τη CBS/Fox. Αν η Comcast υπερισχύσει στη μάχη για την εξαγορά της Sky Plc., τότε οι συνεργάτες του επικεφαλής της Comcast Μπράιαν Ρόμπερτς μπορεί να τον συμβουλέψουν να εγκαταλείψει τις προσπάθειες για την απόκτηση, μεταξύ άλλων, της 20th Century Fox Home Entertainment.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή