ΗΠΑ: Εχασαν τη μάχη του θηλασμού

ΗΠΑ: Εχασαν τη μάχη του θηλασμού

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πίεση των ΗΠΑ προς τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να ακυρώσει μία θεωρητικά απλή απόφαση, η οποία στόχευε στο να ενθαρρύνει τον μητρικό θηλασμό στις υπό ανάπτυξη χώρες, ήταν ωμός εκφοβισμός, άρνηση της επιστήμης, ευεργετική για τους βιομήχανους και βλαπτική για τη δημόσια υγεία. Αλλά δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη. Είναι μόνο ένα από τα πολλά πρόσφατα παραδείγματα του ζήλου της κυβέρνησης Τραμπ να πιέζει τις πιο αδύναμες χώρες ώστε να ακυρώσουν πολιτικές υπέρ της δημόσιας υγείας, προκειμένου να ευνοηθούν ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα. Η βιομηχανία του βρεφικού γάλακτος αποτιμάται σε 70 δισ. δολάρια και καθώς ο μητρικός θηλασμός κερδίζει όλο και περισσότερους οπαδούς στα ανεπτυγμένα κράτη, η βιομηχανία βρεφικού γάλακτος επενδύει στις αναπτυσσόμενες χώρες. Η απόφαση, που βρίσκεται στο επίκεντρο, ανέφερε απλά ότι το μητρικό γάλα είναι η πιο υγιεινή λύση για τα βρέφη και ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα ώστε να περιοριστεί η παραπλανητική διαφημιστική εκστρατεία υπέρ των υποκατάστατων. 

Το μήνυμα του προέδρου Τραμπ μέσω Twitter, τη Δευτέρα, ότι οι γυναίκες χρειάζονται πρόσβαση σε βιομηχανικό βρεφικό γάλα, αδιαφορεί τόσο για την επιστήμη όσο και για την κοινή λογική. Πάμπολλα στοιχεία καταδεικνύουν ότι το μητρικό γάλα είναι η πιο θρεπτική λύση για τα βρέφη.

Ανάμεσα στα άλλα καλά του μητρικού θηλασμού, είναι η αποτροπή των διαρροϊκών ασθενειών και των αναπνευστικών λοιμώξεων – και τα δύο επικρατούν στις χώρες χαμηλού εισοδήματος. Οι ανήθικες πρακτικές μάρκετινγκ από πλευράς των παραγωγών βρεφικού γάλακτος είναι ένα πρόβλημα που έχει οδηγήσει σε υποχώρηση του μητρικού θηλασμού στις φτωχότερες χώρες. Φυσικά για κάποιες οικογένειες το βρεφικό γάλα μπορεί να είναι αναγκαίο. Αλλά ταυτόχρονα είναι κατώτερο θρεπτικά από το μητρικό. Ο Ισημερινός επρόκειτο να υιοθετήσει αυτό το μέτρο, όταν οι ΗΠΑ απείλησαν με «τιμωρητικά εμπορικά μέτρα» και ακύρωση της σημαντικής στρατιωτικής βοήθειας εκτός και αν η χώρα το εγκατέλειπε. Τελικά, η κοινή λογική θριάμβευσε σε αυτόν τον γύρο του εκφοβισμού χάρη, παραδόξως, στη Ρωσία.

Τα φάρμακα

Ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι πρότειναν αλλαγές στην παγκόσμια εμπορική πολιτική, που θα ακύρωναν και άλλες προσπάθειες να επεκταθεί η πρόσβαση από αναπτυσσόμενες χώρες και σε πολύ αναγκαία φάρμακα, όπως π.χ. κατά της φυματίωσης. Η φυματίωση βρίσκεται σε επιδημικά επίπεδα σε πολλές φτωχές χώρες, οδηγώντας στον θάνατο 1,7 εκατ. ανθρώπους το 2016, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Αλλά αν και δεν «προχώρησαν τόσο πολύ» σε εκβιασμούς με το βρεφικό γάλα, όσο η κυβέρνηση Τραμπ, οι προηγούμενες αμερικανικές κυβερνήσεις είναι εξίσου ένοχες όσον αφορά τα φάρμακα. 

Αν οι Αμερικανοί αξιωματούχοι επικρατήσουν στην παρούσα διαμάχη, το αποτέλεσμα είναι εύκολο να προβλεφθεί. Ο κόσμος θα υποφέρει. Αλλά όχι τα κέρδη της βιομηχανίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή