Επεισόδια «αμαύρωσαν» τη γιορτή στη Γαλλία – Δύο νεκροί μετά τους πανηγυρισμούς

Επεισόδια «αμαύρωσαν» τη γιορτή στη Γαλλία – Δύο νεκροί μετά τους πανηγυρισμούς

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αιματηρά επεισόδια «αμαύρωσαν» τη γιορτή των Γάλλων σε Παρίσι, Λιόν, Μασσαλία, Αζαξιό, Στρασβούργο και Ρουέν, με τα οποία βρέθηκαν αντιμέτωποι 110.000 αστυνομικοί το βράδυ της Κυριακής στο περιθώριο των εορτασμών για τη νίκη της εθνικής ποδοσφαίρου της Γαλλίας στο παγκόσμιο κύπελλο, όπως ανέφεραν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου και πηγές προσκείμενες στις γαλλικές υπηρεσίες ασφαλείας. 

Στην πρωτεύουσα περίπου 30 άτομα που φορούσαν μάσκες του σκι, έσπασαν παράθυρα σε ένα δημοφιλές κατάστημα στην οδό Σανζ Ελιζέ και άρπαξαν κυρίως μπουκάλια με κρασί και σαμπάνια πριν απομακρυνθούν από τις δυνάμεις ασφαλείας.

Επεισόδια «αμαύρωσαν» τη γιορτή στη Γαλλία – Δύο νεκροί μετά τους πανηγυρισμούς-1

Περίπου 4.000 αστυνομικές δυνάμεις και δυνάμεις ασφαλείας έχουν αναπτυχθεί στο Παρίσι κατά τη διάρκεια των εορτασμών του Παγκοσμίου Κυπέλλου και έχει δημιουργηθεί μια τεράστια περιμετρική ασφάλεια που απαγορεύει την πρόσβαση των οχημάτων γύρω από τη λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων. Ωστόσο, τουλάχιστον δύο μικρά σούπερ-μάρκετ υπέστησαν λεηλασίες στην περιοχή των Ηλυσίων Πεδίων. 

Χιλιάδες βγήκαν στους δρόμους κρατώντας σημαίες και κάνοντας χρήση καπνογόνων, ενώ κάποιοι έριξαν αντικείμενα, όπως μπουκάλια και καρέκλες κατά των αστυνομικών δυνάμεων, οι οποίες απάντησαν με χρήση δακρυγόνων και εκτοξευτήρες νερού με σκοπό να διαλύσουν το συγκεντρωμένο πλήθος. 

Επεισόδια «αμαύρωσαν» τη γιορτή στη Γαλλία – Δύο νεκροί μετά τους πανηγυρισμούς-2

Νωρίτερα, ένας άντρας τραυματίστηκε σοβαρά όταν δέχθηκε χτύπημα με κράνος κατά τη διάρκεια χειροδικίας περί τις 21:10, κοντά στον χώρο όπου είχε συγκεντρωθεί το πλήθος, ανέφερε φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου. Ο άνδρας διακομίστηκε σε νοσοκομείο, όπου νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση, σύμφωνα με μια πηγή προσκείμενη στην αστυνομία. 

«Δεν είναι αυτός τρόπος να πανηγυρίζεις», φέρεται να δήλωσε στο Γαλλικό πρακτορείο αυτόπτης μάρτυρας, ο οποίος φορούσε φανέλα της εθνικής Γαλλίας. 

Στη Λιόν, την πόλη του υπουργού Εσωτερικών, η κατάσταση άρχισε να εκτραχύνεται από νωρίς το βράδυ γύρω από την πλατεία Μπελκούρ, όπου είχαν συγκεντρωθεί περίπου 20.000 άνθρωποι για να δουν τον τελικό σε γιγαντοοθόνη. Οι αψιμαχίες προκάλεσαν αναστάτωση και φυγή μέρους του πλήθους, καθώς οι καπνοί ενόχλησαν πολλούς. Τα σποραδικά επεισόδια συνεχίστηκαν ανάμεσα σε ομάδες νεαρών (περίπου 100 ατόμα) και αστυνομικούς κατά τόπους στο κέντρο της πόλης.

Στη Μασσαλία, ξέσπασαν διάφορα επεισόδια,όπου σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο της αστυνομίας, υπήρξαν πολλές ρίψεις αντικειμένων, «δύο μέλη των δυνάμεων επιβολής της τάξης τραυματίστηκαν» και «10 άτομα προσήχθησαν». Αργότερα το βράδυ πάντως, αποκαταστάθηκε η ηρεμία.

Επεισόδια «αμαύρωσαν» τη γιορτή στη Γαλλία – Δύο νεκροί μετά τους πανηγυρισμούς-3

Στην Αζαξιό, ξέσπασαν μικρής έκτασης επεισόδια ανάμεσα σε υποστηρικτές της Γαλλίας και της Κροατίας μετά τη λήξη του αγώνα, ανέφεραν πυροσβέστες και οι υπηρεσίες της νομαρχίας. Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί.

Επεισόδια αναφέρθηκαν επίσης στο Στρασβούργο και στη Ρουέν, με νεαρούς να ανταλλάσσουν με αστυνομικούς αντικείμενα και δακρυγόνα αντιστοίχως, ενώ στην πρωτεύουσα της Σεν Μαριτίμ, προσήχθησαν επτά πρόσωπα.

Επεισόδια «αμαύρωσαν» τη γιορτή στη Γαλλία – Δύο νεκροί μετά τους πανηγυρισμούς-4

Δυστυχήματα στην επαρχία: ​Δύο νεκροί σε Σεν Φελίξ και Ανεσί 

Η νίκη της γαλλικής εθνικής ποδοσφαίρου αμαυρώθηκε και από θανατηφόρα ατυχήματα. Στη νοτιοανατολική πόλη του Ανεσί, ένας άνδρας, 50 ετών, έχασε τη ζωή του πέφτοντας σε κανάλι όπου το βάθος του νερού ήταν μικρό με αποτέλεσμα να σπάσει τον αυχένα του αμέσως μετά το σφύριγμα της λήξης του αγώνα. 

Παράλληλα, στο Σεν Φελίξ (Ουάζ) της βόρειας Γαλλίας, ένας άνδρας που πανηγύριζε ενώ οδηγούσε σκοτώθηκε όταν το αυτοκίνητό του έπεσε πάνω σε πλάτανο. 

Στο Φρουάρ, μια πόλη έξω από την ανατολική πόλη της Νανσί, τρία παιδιά, από 3 ως 6 ετών, τραυματίστηκαν σοβαρά όταν τα χτύπησε μοτοσικλέτα. Σύμφωνα με τις αρχές ο μοτοσικλετιστής απομακρύνθηκε μετά τη σύγκρουση. 

Η Γαλλία παραμένει σε εγρήγορση μετά από μια σειρά τρομοκρατικών επιθέσεων από το 2015, γεγονός που ώθησε την κυβέρνηση να χορηγήσει στην αστυνομία εκτεταμένες εξουσίες σύμφωνα με τους σκληρούς νέους νόμους κατά της τρομοκρατίας που τέθηκαν σε ισχύ το τελευταίο έτος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή