Πολιτική θύελλα στις ΗΠΑ από τις δηλώσεις Τραμπ στο Ελσίνκι

Πολιτική θύελλα στις ΗΠΑ από τις δηλώσεις Τραμπ στο Ελσίνκι

3' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αποδέκτης σκληρής κριτικής, ακόμη και από το στρατόπεδο των Ρεπουμπλικανών, έγινε ο Ντόναλντ Τραμπ, με αφορμή τα όσα δήλωσε κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Βλαντιμίρ Πούτιν τη Δευτέρα στο Ελσίνκι.

Υπενθυμίζεται ότι ο Τραμπ έκανε επί της ουσίας λόγο για μια νέα αρχή στις σχέσεις Ουάσιγκτον – Μόσχας, ενώ όσον αφορά τα περί ρωσικής ανάμιξης στις αμερικανικές εκλογές των ΗΠΑ, ευθυγραμμίστηκε απόλυτα με την τοποθέτηση του Ρώσου ομολόγου του, απορρίπτοντας τις εν λόγω κατηγορίες και χαρακτηρίζοντας μάλιστα την έρευνα της υπόθεσης από τις αμερικανικές αρχές ως «καταστροφή» για τη χώρα.

Ο Τζον Μακέιν, που είχε διεκδικήσει το προεδρικό χρίσμα το 2008, κατηγόρησε τον Τραμπ ότι απέτυχε να υπερασπιστεί τις ΗΠΑ, χαρακτηρίζοντας την στάση του τραγικό λάθος.

«Επαίσχυντες» χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τζεφ Φλέικ, λίγη ώρα αφότου άλλο ένα υψηλόβαθμο στέλεχος του κόμματος είχε επικρίνει τη στάση του Αμερικανού προέδρου.

«Ποτέ δεν πίστευα ότι κάποια μέρα θα έβλεπα τον Αμερικανό πρόεδρό μας να στέκει στο ίδιο βάθρο με τον Ρώσο πρόεδρο και να επιρρίπτει ευθύνες στις Ηνωμένες Πολιτείες για τη ρωσική επιθετικότητα. Αυτό είναι αισχρό» έγραψε ο Φλέικ στο Twitter.

Η σύνοδος κορυφής με τον Πούτιν έγινε λίγα εικοσιτετράωρα αφότου ο ειδικός εισαγγελέας Ρόμπερτ Μιούλερ παρέπεμψε 12 Ρώσους πράκτορες με την κατηγορία της κυβερνοεπίθεσης στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές του Δημοκρατικού Κόμματος και την κλοπή χιλιάδων εγγράφων.

Όταν ρωτήθηκε αν πιστεύει τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, που κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η Ρωσία παρενέβη στις εκλογές του 2016 για να τον βοηθήσει να κερδίσει την υποψήφια των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον, ο Τραμπ είπε ότι δεν έχει πειστεί. «Δεν βλέπω κανέναν λόγο γιατί θα έπρεπε να είναι» η Ρωσία, σχολίασε, επισημαίνοντας ότι ο πρόεδρος Πούτιν το αρνήθηκε κατηγορηματικά, για άλλη μία φορά, σήμερα.

Πριν καν ξεκινήσει η σύνοδος, ο Τραμπ επέρριψε ευθύνες στη χώρα του για την επιδείνωση των σχέσεων των δύο πλευρών. «Η σχέση μας με τη Ρωσία ΠΟΤΕ δεν ήταν τόσο άσχημη, χάρη στα πολλά χρόνια της αμερικανικής ανοησίας και ηλιθιότητας και τώρα, του Κυνηγιού Μαγισσών», έγραψε στο Twitter.

Ο πρώην διευθυντής της CIA, επί Μπαράκ Ομπάμα, Τζον Μπρέναν έκανε ένα βήμα παραπέρα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο Τραμπ θα πρέπει να καθαιρεθεί από το αξίωμά του γιατί διέπραξε «προδοσία». «Η στάση του Ντόναλντ Τραμπ στη συνέντευξη Τύπου στο Ελσίνκι φτάνει και ξεπερνάει το κατώφλι της Παράβασης Καθήκοντος. Αγγίζει την προδοσία. Όχι μόνο ήταν ηλίθια τα σχόλιά του, αλλά τον έχει στο τσεπάκι του ο Πούτιν. Ρεπουμπλικανοί Πατριώτες: Πού είστε;» έγραψε ο Μπρέναν στο Twitter.

Πολλοί Δημοκρατικοί εξαπέλυσαν επίσης μύδρους εναντίον του Τραμπ. «Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε την ευκαιρία να εναντιωθεί στον Πούτιν. Σήμερα, λιγότερες από 72 ώρες μετά την παραπομπή 12 νέων Ρώσων από το υπουργείο Δικαιοσύνης για την επίθεση στις εκλογές του 2016, κατηγορεί… τις δύο χώρες», σχολίασε η επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι. «Ο Τραμπ εξακολουθεί να πουλάει τις ΗΠΑ στον Πούτιν και τη Ρωσία» και «η αποτυχία υπεράσπισης των Ηνωμένων Πολιτειών αγγίζει την προδοσία», τόνισε ο βουλευτής Τζίμι Γκόμεζ.

Και ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ, είπε ότι οι ενέργειες του Τραμπ «ενίσχυσαν τους αντιπάλους μας ενώ αποδυνάμωσαν τις άμυνές μας και εκείνες των συμμάχων μας». «Το να συντάσσεται ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών με τον πρόεδρο Πούτιν ενάντια στις αμερικανικές υπηρεσίες επιβολής του νόμου, τους Αμερικανούς αξιωματούχους του αμυντικού τομέα και τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών είναι απερίσκεπτο, επικίνδυνο και άτολμο. Ο πρόεδρος θέτει τον εαυτό του πάνω από τη χώρα», τόνισε.

Ακόμη πιο σκληρή ήταν η δήλωση του Δημοκρατικού βουλευτή Άνταμ Σιφ, που έγραψε στο Twitter: «Ο πρόεδρος Τραμπ μόλις επιτέθηκε στις υπηρεσίες πληροφοριών και τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου επειδή έκαναν τη δουλειά τους, ενώ στεκόταν δίπλα σε έναν δικτάτορα που παρενέβη στις εκλογές μας για να βοηθήσει να εκλεγεί ο Τραμπ». Και συνέχισε: «Ο Πούτιν θα το εκλάβει ως πράσινο φως για να παρέμβει (στις εκλογές) το 2018»

Ο επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών υπερασπίζεται τα ευρήματα για τη ρωσική ανάμιξη στις εκλογές

Οι υπηρεσίες πληροφοριών των Ηνωμένων Πολιτειών έχουν υπάρξει ξεκάθαρες για την απειλή που θέτει η πολιτική ανάμιξη της Ρωσίας και θα συνεχίσουν να «παρέχουν ωμές και αντικειμενικές εκτιμήσεις μυστικών πληροφοριών» δήλωσε ο επικεφαλής των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών Νταν Κόουτς.

«Έχουμε υπάρξει ξεκάθαροι στην εκτίμησή μας για τη ρωσική ανάμιξη στις εκλογές του 2016 και τις συνεχιζόμενες, επίμονες προσπάθειες τους για υπονόμευση της δημοκρατίας μας», πρόσθεσε ακόμη ο Κόουτς σε ανακοίνωσή του.

με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, CNN

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή