Σύγκρουση για το δάνειο της «Δίοδος Ο.Ε.»

Σύγκρουση για το δάνειο της «Δίοδος Ο.Ε.»

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σκληρή σύγκρουση ανάμεσα στο Μέγαρο Μαξίμου και στην αξιωματική αντιπολίτευση βρίσκεται σε εξέλιξη το τελευταίο τριήμερο, με επίκεντρο τον τραπεζικό διακανονισμό δανείου της τεχνικής εταιρείας «Δίοδος Ο.Ε.» των αδελφών του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, Δημήτρη και Ζανέτ. Το σχετικό θέμα έγινε γνωστό από δημοσίευμα της εφημερίδας «Παραπολιτικά», που ανέφερε ότι μέσα στο 2016 έγινε ρύθμιση δανείου της εν λόγω εταιρείας, ύψους 243.544 ευρώ, και η μηνιαία δόση ορίστηκε στα 300 ευρώ. Οπως ήταν αναμενόμενο, το θέμα προκάλεσε την άμεση αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που έσπευσε να ζητήσει προσωπικά από τον κ. Τσίπρα εξηγήσεις για το «πώς μια εταιρεία που όλως τυχαίως ανήκει στα αδέλφια του κατόρθωσε να αποπληρώνει ένα δάνειο με μόλις 300 ευρώ τον μήνα, όταν μόνο τα τοκοχρεολύσια είναι άνω των 1.000 ευρώ», ενώ έθεσε το ερώτημα αν «η εταιρεία Δίοδος είναι η ίδια με εκείνη που επιχείρησε το 2012 να λάβει δημόσιο έργο άνω του 1 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου υποβάλλοντας πλαστή ασφαλιστική ενημερότητα».

Η πρώτη αντίδραση στη Ν.Δ. ήρθε από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, που έκανε λόγο για «δολοφονία χαρακτήρων» και για προσπάθεια του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη να αποδείξει «ότι όλοι είμαστε ίδιοι». Ακολούθησε η αντίδραση του Γραφείου του Πρωθυπουργού, που απέδωσε τις αποκαλύψεις της εφημερίδας σε επιχείρηση αντιπερισπασμού «με συκοφαντίες και ανακρίβειες για τον αδελφό του πρωθυπουργού». Επειδή, όπως ανέφερε η ανακοίνωση, «δεν τολμά να φανερώσει ποιος χρηματοδότησε τη σύζυγό του ούτε απαντά γιατί δεν καταθέτει “πόθεν έσχες”».

Η ανταπάντηση από τη Ν.Δ. ήρθε άμεσα: «Αντί συγκεκριμένων απαντήσεων, οι συνεργάτες του κ. Τσίπρα επιχειρούν να συσκοτίσουν την υπόθεση που αφορά τον αδελφό του πρωθυπουργού πετώντας, κατά την προσφιλή τακτική τους, λάσπη». Χθες, στο θέμα επανήλθε η εκπρόσωπος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μαρία Σπυράκη, η οποία αναφέρθηκε στην υπόθεση του 2012 που αφορά την πλαστή ασφαλιστική ενημερότητα. Οπως είπε η κ. Σπυράκη για το θέμα αυτό, «το 2015 ο αδελφός του πρωθυπουργού Δημήτρης Τσίπρας παραπέμφθηκε σε δίκη. Τον Αύγουστο του 2016, ο νόμος Παρασκευόπουλου άλλαξε νύχτα, προκειμένου να μην εξεταστεί επί της ουσίας η υπόθεση του κ. Δημήτρη Τσίπρα από το δικαστήριο. Η Ν.Δ. ζητάει απαντήσεις για τα πραγματικά περιστατικά». Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης διαμηνύεται ότι θα επιμείνουν να ζητούν απαντήσεις για το θέμα, ενώ μιλούν για επιχείρηση συσκότισης από τους συνεργάτες του πρωθυπουργού.

Η Τράπεζα Πειραιώς, την οποία αφορά η ρύθμιση του δανείου, σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι «το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο δεν της επιτρέπει να σχολιάσει στοιχεία των πιστούχων της». Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι «η τράπεζα ρυθμίζει ετησίως πάνω από 7 δισ. ευρώ σε επιχειρηματικές και προσωπικές οφειλές χρησιμοποιώντας πληθώρα λύσεων, εγκεκριμένων σύμφωνα με την τυπολογία της Τράπεζας της Ελλάδος και τις εσωτερικές διαδικασίες της».

Χθες, με δήλωσή τους, τα αδέλφια του πρωθυπουργού, Δημήτρης και Ζανέτ, κατηγόρησαν τη Ν.Δ. ότι διοχετεύει αθλιότητες, λασπολογίες και χυδαιότητες εις βάρος τους και προανήγγειλαν προσφυγή στη Δικαιοσύνη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή