Το πολιτικό δηλητήριο του Brexit

Το πολιτικό δηλητήριο του Brexit

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Βρετανίδα πρεσβευτής στην Αθήνα Κέιτ Σμιθ κάλεσε χθες δημοσιογράφους στην πρεσβευτική κατοικία στο Κολωνάκι για να εξηγήσει την πρόταση του Λονδίνου για τις μελλοντικές σχέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ηταν μια μάλλον μελαγχολική ενημέρωση, παρά την άριστη οργάνωση και τον γνωστό επαγγελματισμό της ελληνομαθούς κυρίας Σμιθ. Κατ’ αρχάς, πληθαίνουν οι αποκαλύψεις στον βρετανικό Τύπο ότι το οριακό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για το Brexit επηρεάστηκε από μια επιχείρηση μαύρης προπαγάνδας που οργανώθηκε από τον ρωσικό παράγοντα σε συνεργασία με την αγγλική Ακροδεξιά και την εθνικιστική πτέρυγα του Συντηρητικού Κόμματος. Πόσο σεβαστό πρέπει να γίνεται ένα εκλογικό αποτέλεσμα όταν επηρεάζεται από παράνομες πρακτικές;

Από εκεί και πέρα, η Βρετανία δύσκολα θα αναπληρώσει τη ζημιά που θα υποστεί από την άρση του ελευθέρου εμπορίου με την ωριμότερη αγορά στον κόσμο, την Ευρωπαϊκή Ενωση. Η ενιαία αγορά ήταν θέση της Βρετανίας που επέβαλε η Θάτσερ. Πώς γίνεται να αποχωρεί η Βρετανία από την Ευρώπη που η ίδια έφτιαξε; Νέες συμφωνίες ελευθέρου εμπορίου θα προτείνουν στη Βρετανία μόνο χώρες με αγαθά ικανά να επιβληθούν στη βρετανική αγορά. Το Λονδίνο θα αποκρούσει αυτές τις προτάσεις για να προστατεύσει τη βρετανική παραγωγή. Αντιστοίχως, θα αποκρούσουν τις βρετανικές προτάσεις όσες χώρες κρίνουν ότι πρέπει να προστατεύσουν την εθνική παραγωγή τους. Επομένως, οι φωνασκίες των Αγγλων εθνικιστών για κράτη που δήθεν περιμένουν στην ουρά για να υποδεχθούν τα βρετανικά αγαθά είναι ψεύδη και ανοησίες. Με θλίψη παρακολουθούμε μια μεγάλη και υπερήφανη χώρα να παραλύει από ένα δημοψήφισμα-σκευωρία, σαν να δέχθηκε –μεταφορικά– επίθεση με Nοβιτσόκ, το νευροτοξικό δηλητήριο που έγινε γνωστό από την υπόθεση Σκριπάλ.

Ασφαλώς, η βρετανική διπλωματία εστιάζει στις επίσημες θέσεις του Λονδίνου: Ελεύθερες συναλλαγές με την Ευρώπη στα προϊόντα (αλλά όχι στις υπηρεσίες), προκειμένου να αποφευχθεί η επαναφορά των συνοριακών ελέγχων μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Ιρλανδίας. Οι ελεύθερες μετακινήσεις μεταξύ Βρετανίας και Ε.Ε., καθώς και η συμμετοχή της Βρετανίας στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, έχουν αποκλειστεί, κάτι που δυσαρεστεί τις Βρυξέλλες, αλλά το αντάλλαγμα που προτείνουν οι Βρετανοί είναι να συνεχίζουν να προσφέρουν πληροφορίες στην Ευρώπη για την καταπολέμηση του εγκλήματος και της τρομοκρατίας. Ασφαλώς, η Ευρώπη πρέπει να σεβαστεί τη Βρετανία, αν και οι Βρυξέλλες δύσκολα θα αποδεχθούν τη συγκεκριμένη πρόταση. Σε κάθε περίπτωση, καλύτερη από όλες μοιάζει η πρόταση του Τόνι Μπλερ. Ο τρεις φορές πρωθυπουργός της Βρετανίας συστήνει στους Συντηρητικούς μια δραστική θεραπεία: «Κάντε δεύτερο δημοψήφισμα και ξεχάστε το Brexit».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT