Καταδίκη της Ρωσίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για κακομεταχείριση κατά των Pussy Riot

Καταδίκη της Ρωσίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για κακομεταχείριση κατά των Pussy Riot

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ρωσία διέπραξε «πολλαπλές παραβιάσεις» καταδικάζοντας σε ποινές φυλάκισης τρία μέλη του πανκ συγκροτήματος Pussy Riot, το οποίο τραγούδησε ένα τραγούδι εναντίον του Πούτιν στον καθεδρικό ναό της Μόσχας τον Φεβρουάριο του 2012, έκρινε σήμερα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οι ενάγουσες, Μαρία Αλιόχινα, Ναντιέζντα Τολοκονίκοβα, Εκατερίνα Σαμούτσεβιτς, υπέστησαν εξευτελιστική μεταχείριση κατά τη διάρκεια της δίκης τους, έκρινε το ΕΔΑΔ, το οποίο καταδίκασε επίσης τη Μόσχα για παραβίαση της ελευθερίας της έκφρασης.

Τα τρία μέλη του συγκροτήματος είχαν καταδικαστεί τον Αύγουστο του 2012 σε φυλάκιση δύο ετών κυρίως «για χουλιγκανισμό υποκινούμενο από θρησκευτικό μίσος».

Η Εκατερίνα Σαμούτσεβιτς αφέθηκε ελεύθερη τον Οκτώβριο του 2012, ενώ η Ναντιέζντα Τολοκονίκοβα και η Μαρία Αλιόχινα εξέτισαν 22 μήνες από την ποινή τους.

Στην απόφασή του το Δικαστήριο καταδικάζει τη Ρωσία για παραβίαση του άρθρου 3 της Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων («απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση»), κυρίως για «εξευτελισμό» των νεαρών γυναικών, που μεταφέρθηκαν «συνωστισμένες μέσα σε όχημα» και ήταν «σε κοινή θέα σε ένα γυάλινο κλουβί» στο δικαστήριο. Εκεί ήταν «περικυκλωμένες από ένοπλους αστυνομικούς και φρουρούνταν από έναν σκύλο», υπενθυμίζει το δικαστήριο.

Το ΕΔΑΔ καταδικάζει επίσης τη Μόσχα για παραβίαση της ελευθερίας της έκφρασης.

Αναγνωρίζοντας πως μια αντίδραση στην έλλειψη σεβασμού των κανόνων σε χώρο λατρείας θα μπορούσε να δικαιολογηθεί, το δικαστήριο επικρίνει τη Μόσχα επειδή καταδίκασε τις ενάγουσες σε ποινές φυλάκισης «χωρίς καν να αναλύσει τους στίχους του τραγουδιού τους ή να λάβει υπόψη το πλαίσιο της παρουσίασής τους».

Το Δικαστήριο καταδίκασε τη Ρωσία να καταβάλει 16.000 ευρώ ως ηθική αποζημίωση σε κάθε μέλος των Pussy Riot.

Τον Φεβρουάριο του 2012, οι Pussy Riot τραγούδησαν μια «πανκ προσευχή» εναντίον του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στο καθεδρικό ναό του Ιησού Σωτήρα στη Μόσχα.

Η καταδίκη τους σε ποινές φυλάκισης προκάλεσε κύμα αλληλεγγύης από πολλούς καλλιτέχνες και μουσικούς σε όλο τον κόσμο.

Την Κυριακή, τέσσερα μέλη των Pussy Riot, φορώντας αστυνομικές στολές, εισήλθαν για λίγο στον αγωνιστικό χώρο στη διάρκεια του τελικού του Παγκοσμίου Κυπέλλου ποδοσφαίρου μεταξύ της Γαλλίας και της Κροατίας που διεξήχθη στη Μόσχα.

Τη Δευτέρα, τέσσερις άνθρωποι -τρεις γυναίκες και ένας άνδρας- καταδικάστηκαν σε φυλάκιση 15 ημερών και σε απαγόρευση εισόδου σε αθλητικούς χώρους για τρία χρόνια.

Καταδίκη της Ρωσίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για κακομεταχείριση κατά των Pussy Riot-1

Κρίθηκαν ένοχοι για «σοβαρή παραβίαση των κανόνων συμπεριφοράς των θεατών» και καταδικάστηκαν στην μεγαλύτερη ποινή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή