Ενίσχυση επενδυτικού κλίματος στις διεθνείς αγορές

Ενίσχυση επενδυτικού κλίματος στις διεθνείς αγορές

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η θετική αξιολόγηση της αμερικανικής οικονομίας από τον πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), Τζερόμ Πάουελ, ενίσχυσε το επενδυτικό κλίμα και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Στην κατάθεσή του ενώπιον της Τραπεζικής Επιτροπής του αμερικανικού Κογκρέσου, ο επικεφαλής της Fed ανέφερε ότι η αμερικανική οικονομία είναι ακμαία, η αγορά εργασίας κινείται σε υψηλά επίπεδα και ο πληθωρισμός κοντά στο όριο του 2%.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 και ο δείκτης Cac-40 στο Παρίσι ενισχύθηκαν κατά 0,2%, ενώ ο δείκτης Dax στη Φρανκφούρτη αυξήθηκε κατά 0,8%. Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE-100 παρουσίασε άνοδο 0,3%. Η μετοχή της Thyssenkrupp εμφάνισε κέρδη άνω του 9%, διότι ο πρόεδρος του γερμανικού κολοσσού παραιτήθηκε χθες, ύστερα από τις πιέσεις των μετόχων του. Την περασμένη εβδομάδα αποχώρησε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου. Λίγο πριν από το κλείσιμο της Wall Street, οι δείκτες Dow Jones και S&P 500 εμφάνιζαν άνοδο 0,29% και 0,44% αντίστοιχα. Στη διάρκεια της συνεδρίασης, η μετοχή της Netflix υποχώρησε πάνω από 5,83%. Η εταιρεία παραγωγής και προβολής ψυχαγωγικού περιεχομένου ανακοίνωσε πως οι συνδρομητές της αυξήθηκαν μόνον κατά 5,15 εκατ., αντί των 6,2 εκατ. που αναμενόταν το β΄ τρίμηνο του 2018.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, οι επενδυτές παρακολουθούν προβληματισμένοι την επιδείνωση των εμπορικών σχέσεων των ΗΠΑ με τις ισχυρότερες οικονομίες του κόσμου, φοβούμενοι επιπτώσεις στην ανάπτυξη της αμερικανικής αλλά και της παγκόσμιας οικονομίας. Τα θετικά σχόλια του κ. Πάουελ, όμως, οδήγησαν χθες σε άνοδο το δολάριο έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων, της τάξεως του 0,52%. Το ευρώ υποχώρησε κατά 0,47% στο 1,1654 δολάριο. Πτωτικά κινήθηκε η τιμή του χρυσού, διολισθαίνοντας πάνω από 1% στα 1.226,91 δολάρια η ουγγιά. Mετά τις προχθεσινές απώλειες, η τιμή του αργού πετρελαίου στη Νέα Υόρκη υποχώρησε ξανά κατά 0,9% στα 67,47 δολάρια το βαρέλι. Αντίθετα, η τιμή του Brent στο Λονδίνο αναρριχήθηκε κατά 0,26%, στα 72,04 δολάρια το βαρέλι. Στις αρχές της εβδομάδας, πληροφορίες ήθελαν τον Λευκό Οίκο να χρησιμοποιεί τα στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου για να ενισχυθεί η προσφορά και να υποχωρήσουν οι τιμές στις διεθνείς αγορές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή