Συνεχόμενοι πνιγμοί – ΜΚΟ καταγγέλλει την ακτοφυλακή της Λιβύης ότι άφησε μετανάστες αβοήθητους

Συνεχόμενοι πνιγμοί – ΜΚΟ καταγγέλλει την ακτοφυλακή της Λιβύης ότι άφησε μετανάστες αβοήθητους

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΑΔΡΙΤΗ. Ισπανική ΜΚΟ κατηγορεί την ακτοφυλακή της Λιβύης ότι εγκατέλειψε τρεις ανθρώπους στη Μεσόγειο, ανάμεσά τους μία γυναίκα και ένα παιδί. Νωρίτερα, η ακτοφυλακή είχε εντοπίσει και είχε σώσει 160 μετανάστες που είχαν προορισμό την Ευρώπη, κοντά στις ακτές της βορειοαφρικανικής χώρας. Η Proactiva Open Arms δήλωσε ότι βρήκε τη γυναίκα ζωντανή, μαζί με σορούς να επιπλέουν ανάμεσα στα απομεινάρια της κατεστραμμένης λέμβου στην οποία επέβαιναν, 80 ναυτικά μίλια από την ακτή. Η οργάνωση δημοσιοποίησε φωτογραφίες και βίντεο του ναυαγίου και των σορών στα σόσιαλ μίντια, κατηγορώντας τόσο ένα εμπορικό πλοίο που έπλεε σε διεθνή χωρικά ύδατα όσο και το σκάφος της ακτοφυλακής ότι αδιαφόρησαν για τους τρεις μετανάστες.

Μόλις προχθές, οκτώ άνθρωποι, ανάμεσά τους έξι παιδιά, βρέθηκαν νεκροί σε φορτηγό-ψυγείο, στο οποίο υπήρχαν εκατό μετανάστες, κοντά στη Ζουάρα. «Κλεισμένοι επί μακρόν μέσα στο φορτηγό, οκτώ μετανάστες πέθαναν από ασφυξία. Πρόκειται για έξι παιδιά, μία γυναίκα και έναν νεαρό άνδρα», σύμφωνα με τη διεύθυνση ασφαλείας της πόλης αυτής στη δυτική Λιβύη. «Λάβαμε μια πληροφορία για την παρουσία ενός ύποπτου φορτηγού-ψυγείου ανατολικά της Ζουάρα», διευκρίνισε ο Χαφέντ Μουαμάρ, εκπρόσωπος της υπηρεσίας. «Ανακαλύψαμε στο εσωτερικό 100 μετανάστες από την Αφρική και την Ασία, σε κατάσταση μεγάλης κόπωσης και ασφυξίας».

Ατομα που παρουσίαζαν αναπνευστικά προβλήματα εισήχθησαν στο τμήμα επειγόντων περιστατικών του νοσοκομείου της Ζουάρα, παράκτιας πόλης που βρίσκεται 100 χλμ. δυτικά της Τρίπολης. Σύμφωνα με την αρμόδια υπηρεσία του ΟΗΕ, ο αριθμός των μεταναστών που έφθασαν διά θαλάσσης στην Ισπανία από τον Ιανουάριο είναι μεγαλύτερος από αυτόν όσων έφθασαν στην Ιταλία την ίδια περίοδο. Οι μετανάστες που έφθασαν στην Ευρώπη μέσω της Μεσογείου φέτος ξεπέρασαν τους 50.000, δύο φορές πάνω σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ). Σύμφωνα με τον ΔΟΜ, 1.443 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ή αγνοούνται στη Μεσόγειο.

Δεκάδες άμαχοι περπάτησαν, στο μεταξύ, χθες από τους καταυλισμούς Σύρων προσφύγων στα Υψίπεδα του Γκολάν έως τον κοντινό μεθοριακό φράκτη του Ισραήλ και σταμάτησαν σε απόσταση περίπου 200 μέτρων από αυτόν, όπου Ισραηλινός στρατιώτης τούς φώναξε να οπισθοχωρήσουν. Ορισμένοι ανάμεσα στο πλήθος κρατούσαν ως σημαίες λευκά ρούχα. «Βρισκόσαστε στη μεθόριο του κράτους του Ισραήλ. Γυρίστε πίσω, δεν θέλουμε να σας βλάψουμε», φώναζε ο Ισραηλινός στρατιώτης στα αραβικά με μεγάφωνο στο πλήθος.

Τέλος, στη Γερμανία, ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ δέχεται νέα πυρά επειδή απέλασε παράνομα ύποπτο για τρομοκρατία ο οποίος υπήρξε σωματοφύλακας του Οσάμα Μπιν Λάντεν. Μία ημέρα νωρίτερα, ωστόσο, γερμανικό δικαστήριο είχε αποφανθεί ότι είχε δικαίωμα παραμονής στη χώρα. Οι γερμανικές αρχές παρέδωσαν τον Σάμι Α στην Τυνησία, παρά τις ανησυχίες ότι θα μπορούσε να υποστεί βασανιστήρια στην πατρίδα του και παρά την έκδοση της απόφασης που όριζε ότι μπορεί να παραμείνει στη χώρα. Οι ενέργειες προκάλεσαν την μήνιν της αντιπολίτευσης για τον χειρισμό της υπόθεσης.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή