Προειδοποιήσεις Βάιντμαν για επιβράδυνση στη Γερμανία

Προειδοποιήσεις Βάιντμαν για επιβράδυνση στη Γερμανία

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Γενς Βάιντμαν, κεντρικός τραπεζίτης της Γερμανίας, επιβεβαίωσε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Αγκελα Μέρκελ. Προειδοποίησε ότι κινδυνεύει η ισχυρότερη οικονομία της Ευρωζώνης, εξαιτίας της πολιτικής εμπορικού προστατευτισμού που εφαρμόζουν οι ΗΠΑ εις βάρος της Ε.Ε., αλλά και της Κίνας, του Καναδά και του Μεξικού.

Συνέστησε, μάλιστα, στο Βερολίνο να λάβει δημοσιονομικά μέτρα στήριξης, διότι δεν θα μπορεί να επαφίεται μόνο στην ΕΚΤ, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt. Η ΕΚΤ περιορίζει την επεκτατική πολιτική που είχε υιοθετήσει προ ετών για την καταπολέμηση του κινδύνου του πληθωρισμού. Επίσης, σκοπεύει να ολοκληρώσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων έως τα τέλη του 2018, καθώς ενισχύονται οι πληθωριστικές πιέσεις στην Ευρωζώνη.

Στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για την τελική έγκριση του προϋπολογισμού, η οποία έλαβε χώρα την περασμένη εβδομάδα, καλείται και ο επικεφαλής της Bundesbank. Αυτή τη φορά, ο κ. Βάιντμαν είπε ότι η αναμενόμενη επιβράδυνση της γερμανικής οικονομίας μπορεί να είναι ακόμα χειρότερη από τις προβλέψεις του προηγούμενου μηνός, λόγω των επιπτώσεων στις εξαγωγές από την επιβολή δασμών εκ μέρους της Ουάσιγκτον. Αρνητικό ρόλο παίζουν το Brexit και άλλοι παράγοντες. Οπως αναφέρει η Handelsblatt, οι γερμανικές επιχειρήσεις βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση συγκριτικά με τους ανταγωνιστές τους στην Ευρωζώνη.

Σύμφωνα με την Ενωση Ταμιευτηρίων της Γερμανίας (DSGV), οι εταιρείες στη χώρα έχουν μειώσει τις υποχρεώσεις τους στο 26,7% του ενεργητικού τους, από το 32,5% που ίσχυε πριν από μία δεκαετία. Παράλληλα, έχουν ενισχύσει τη ρευστότητά τους. Πριν από έναν μήνα, η Bundesbank αναθεώρησε προς τα κάτω τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας από το 2,5% στο 2% το 2018.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή