Ρεκόρ πωλήσεων λόγω εκπτώσεων και κύμα απεργιών στην Amazon

Ρεκόρ πωλήσεων λόγω εκπτώσεων και κύμα απεργιών στην Amazon

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η χθεσινή ημέρα εκπτώσεων από την Amazon σηματοδοτήθηκε αφενός από τη μεγάλη ανταπόκριση των καταναλωτών και αφετέρου από τις απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων της στη Γερμανία, στην Ισπανία και στην Πολωνία. Βασικό αίτημα των συνδικαλιστικών τους εκπροσώπων είναι η αύξηση των μισθών, η βελτίωση των συνθηκών εργασίας και η προστασία της υγείας των εργαζομένων. Αξίζει στο σημείο αυτό να αναφερθεί ότι οι εργαζόμενοι δεν επέλεξαν τυχαία τη συγκεκριμένη ημέρα, που ονομάζεται Prime Day, επιδιώκοντας να στρέψουν πάνω τους τα φώτα της δημοσιότητας. Ο θεσμός Prime Day διαρκεί 36 ώρες και χρησιμοποιείται από τον κολοσσό ως σημαντικό εργαλείο προώθησης των προϊόντων του. Φέτος, η Amazon αναμένει να της αποφέρει περίπου 3,4 δισ. δολάρια σε έσοδα, δηλαδή 40% περισσότερα απ’ ό,τι πέρυσι.

Στις ΗΠΑ, η Amazon έκανε χθες μεγάλες εκπτώσεις στα προϊόντα της. Μάλιστα, η «προσέλευση» των καταναλωτών στο ηλεκτρονικό κατάστημά της ήταν τεράστια. Μέσα στο πρώτο τρίωρο από τη στιγμή που ξεκίνησαν οι προσφορές, οι πωλήσεις αυξήθηκαν 54%, εν συγκρίσει με το αντίστοιχο τρίωρο πριν από έναν χρόνο. Τα τεχνικά προβλήματα που παρατηρήθηκαν όσον αφορά τη χρήση του ιστοτόπου της Amazon, λόγω των μαζικών επισκέψεων, αντιμετωπίστηκαν εγκαίρως και δεν επηρέασαν την καταναλωτική κίνηση. Για παράδειγμα, χιλιάδες άνθρωποι με αναρτήσεις τους στα κοινωνικά δίκτυα ανέφεραν ότι συνάντησαν δυσκολίες όσον αφορά τη σύνδεση με τις συσκευές Alexa, τις ψηφιακές βοηθούς της Amazon. Επιπλέον, εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε πως ήταν περιορισμένος ο αντίκτυπος στις πωλήσεις από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων.

Στο Σαν Φερνάντο ντε Ενάρες, κοντά στη Μαδρίτη, όπου βρίσκεται το μεγαλύτερο κέντρο συσκευασίας και διανομής της Amazon για την Ισπανία, τα συνδικάτα έκαναν λόγο για συμμετοχή του 80% των εργαζομένων στην απεργία, ενώ η Amazon δήλωνε ότι η πλειονότητα των υπαλλήλων εργαζόταν κανονικά. Στην ισπανική πρωτεύουσα, οι κινητοποιήσεις είναι τριήμερες και ολοκληρώνονται σήμερα. Σε ανακοίνωση της αμερικανικής εταιρείας, επισημαίνεται ότι οι 2.000 και πλέον εργαζόμενοί της στην Ισπανία, με καθεστώς μόνιμης απασχόλησης, αμείβονται ικανοποιητικά σε σύγκριση με τις αποδοχές των λοιπών εργαζομένων στον κλάδο και μάλιστα λαμβάνουν και επιδόματα. Επιπλέον, προανήγγειλε αυξήσεις μισθών 2,5% στους νεοπροσληφθέντες και 5,6% σε όσους έχουν τουλάχιστον 4 χρόνια προϋπηρεσία.

Στη Γερμανία, τώρα, η Amazon δεν ανησυχούσε ότι θα ανακύψουν προβλήματα εξαιτίας της απεργίας. Σύμφωνα με την εταιρεία, μικρή ήταν η συμμετοχή των 12.000 εργαζομένων στη χώρα και δεν επηρεάστηκε η καταναλωτική κίνηση κατά τη χθεσινή ημέρα των εκπτώσεων. «Το μήνυμά μας είναι ξεκάθαρο», τόνισε η Στεφάνιε Νουτσενμπέργκερ, υπεύθυνη του συνδικάτου Verdi για τον κλάδο του λιανεμπορίου. «Η εταιρεία πλουτίζει ολοένα και περισσότερο και αυτό έχει αρνητική επίπτωση στην υγεία των εργαζομένων». Αξίζει να σημειωθεί ότι η Γερμανία αποτελεί για την Amazon τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες. Τo 2017, οι καθαρές πωλήσεις στη Γερμανία αυξήθηκαν 205%, φθάνοντας στα 17 δισ. δολάρια. Αυτό σημαίνει ότι αντιστοιχούν στο 9,5% των παγκόσμιων πωλήσεων της Amazon.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή