Μειώσεις στις συντάξεις από το 2019 προβλέπει εγκύκλιος του Χουλιαράκη

Μειώσεις στις συντάξεις από το 2019 προβλέπει εγκύκλιος του Χουλιαράκη

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πλαφόν στις συντάξεις στο επίπεδο των 25,4 δισ. ευρώ, που ενσωματώνει και τη μείωσή τους κατά 1% του ΑΕΠ από το 2019, προβλέπει η εγκύκλιος του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γ. Χουλιαράκη, η οποία εστάλη σε όλους του φορείς του Δημοσίου στο πλαίσιο της κατάρτισης του προϋπολογισμού του 2019. Επί της ουσίας ο αναπληρωτής υπουργός μεταφέρει στην εγκύκλιο κατάρτισης του προϋπολογισμού τα ποσά εκείνα που συμπεριλαμβάνονται στο Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο στο οποίο έχει προβλεφθεί η μείωση κατά 1% του ΑΕΠ των συντάξεων από τον Ιανουάριο του 2019.

Με την εγκύκλιο τίθενται τα ανώτατα όρια δαπανών για τον προϋπολογισμό τους, ενώ δίνονται οδηγίες για το πώς οι φορείς του Δημοσίου θα καταρτίσουν ορθά τους προϋπολογισμούς τους για το επόμενο έτος.

Η οροφή στις δαπάνες, που θα μπορούσε ωστόσο να τροποποιηθεί, φθάνει στα 57 δισ. ευρώ (εκ των οποίων τα 7,3 δισ. ευρώ είναι το ΠΔΕ) για το επόμενο έτος.

Οι δαπάνες για χορήγηση συντάξεων ανέρχονται στα 25,4 δισ. ευρώ. Οι δαπάνες των ΟΤΑ διαμορφώνονται στα 6,8 δισ. ευρώ, οι δαπάνες του ΕΟΠΥΥ στα 4,8 δισ. ευρώ και οι δαπάνες των νοσοκομείων στα 3,1 δισ. ευρώ.

Οπως τονίζεται, η κατάρτιση των προϋπολογισμών των φορέων της γενικής κυβέρνησης θα γίνει σύμφωνα με τους στόχους δημοσιονομικού αποτελέσματος, και τα συνολικά όρια δαπανών σύμφωνα με τα όρια του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής. Ταυτόχρονα επισημαίνεται στους φορείς ότι τα ανώτατα όρια δαπανών, συμπεριλαμβανομένων και των μεταβιβάσεων, καθώς και οι στόχοι δημοσιονομικού αποτελέσματος, ενδέχεται να αναμορφωθούν σε περίπτωση που προκύψουν μεταβολές μετά την ολοκλήρωση της επισκόπησης δαπανών, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ο υπουργός εφιστά την προσοχή στους φορείς ως προς την κατανομή των πιστώσεων των φορέων με βάση τις πραγματικές ανάγκες, ώστε να προληφθούν ενδεχόμενες αστοχίες προβλέψεων, ειδικά στις ανελαστικές δαπάνες, και να ελαχιστοποιηθούν οι τροποποιήσεις του προϋπολογισμού κατά την εκτέλεσή του.

Οπως αναφέρει η εγκύκλιος, δεδομένου ότι οι αποδοχές αποτελούν κρίσιμο μέγεθος, λόγω του σημαντικού ύψους τους επί του συνόλου του προϋπολογισμού και της ανελαστικότητας που τις χαρακτηρίζει, είναι απαραίτητη η ακριβής εκτίμησή τους.

Με την έγκαιρη, πλήρη και ορθή συμπλήρωση όλων των απαιτούμενων στοιχείων και πινάκων σχετικά με το προσωπικό, θα επιτευχθεί ορθότερη κατανομή πόρων μεταξύ των υποτομέων της γενικής κυβέρνησης και των φορέων που υπάγονται στον κάθε υποτομέα.

Πιστώσεις για νέες προσλήψεις προσωπικού προβλέπονται συνολικά για όλους τους φορείς της κεντρικής διοίκησης στον προϋπολογισμό του υπουργείου Οικονομικών – Γενικές Κρατικές Δαπάνες.

Για τον προσδιορισμό των δαπανών για αποδοχές προσωπικού, τόσο για τις εκτιμήσεις του 2018 όσο και για τις προβλέψεις του 2019, πρέπει να ληφθούν υπόψη οι ισχύουσες διατάξεις της μισθολογικής νομοθεσίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ

/

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή