Μεγάλες ζημίες για εξαγωγείς χοιρινού κρέατος στην Κίνα

Μεγάλες ζημίες για εξαγωγείς χοιρινού κρέατος στην Κίνα

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ορισμένες αμερικανικές βιομηχανίες υφίστανται τις επιπτώσεις από τον εμπορικό πόλεμο που κήρυξε ο Ντόναλντ Τραμπ στην Κίνα. Κάποιες άλλες, όμως, βγαίνουν κερδισμένες, τουλάχιστον σε αυτήν τη φάση. Στην πρώτη κατηγορία, των χαμένων, συγκαταλέγονται οι αμερικανικές βιομηχανίες επεξεργασίας χοιρινού κρέατος. Εξήγαγαν στην Κίνα μέρη του σώματος του ζώου που δεν καταναλώνουν οι Αμερικανοί. Πρόκειται για τα εντόσθια, τη γλώσσα και τα πόδια των χοίρων που δεν μπορούν να τα πουλήσουν στις ΗΠΑ, αλλά βρίσκουν αγοραστές στην Κίνα. Ηταν ένα πολύ προσοδοφόρο εμπόριο, αλλά οι αμερικανικές βιομηχανίες βλέπουν τώρα να κλείνει η πόρτα της Κίνας. Οι εισαγωγές αυτών των μερών του σώματος των χοίρων στην Κίνα μειώθηκαν τον Απρίλιο και τον Μάιο πάνω από 30%. Αιτία είναι τα αντίποινα της Κίνας στους δασμούς που επέβαλε ο Ντόναλντ Τραμπ στα κινεζικά προϊόντα. Ανάμεσά τους ήταν και η επιβολή δύο διαφορετικών δασμών στο αμερικανικό χοιρινό, που αθροιστικά φτάνουν στο 50%. Τώρα, η μοναδική εναλλακτική για τις βιομηχανίες επεξεργασίας χοιρινού κρέατος είναι να πωλούν τα μέρη του σώματος των ζώων για ζωοτροφές έναντι ευτελούς ποσού.

Οπως τονίζει ο Ντέρμοτ Χέιγς, οικονομολόγος Αγροτικής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο της Αϊόβας, «είναι είδη μηδενικής αξίας εκτός Κίνας, αλλά εντός Κίνας αποκτούν μεγάλη αξία». Ενδεικτική περίπτωση αυτού του είδους εξαγωγών είναι ένα φημισμένο πιάτο που τρώγεται κυρίως στην επαρχία Σιτσουάν: τα γεμιστά πόδια χοίρου με άσπρα φασόλια. Ειδικά τα πίσω πόδια των χοίρων είναι ένα είδος το οποίο οπουδήποτε αλλού εκτός από την Κίνα δεν έχει καμία απολύτως αξία. Η Κίνα, όμως, θα βρει γρήγορα εναλλακτικούς προμηθευτές. Οπως τονίζει ο Κεν Μάσχοφ, πρόεδρος της μεγαλύτερης οικογενειακής επιχείρησης παραγωγής χοιρινού κρέατος στις ΗΠΑ, «είτε η Χιλή είτε η Ευρώπη, είτε κάποιος άλλος θα τα προμηθεύσουν».

Ωφελημένες από τους δασμούς είναι, αντιθέτως, οι αμερικανικές βιομηχανίες κλωστοϋφαντουργίας. Από τη στιγμή που επιβλήθηκαν δασμοί στις κινεζικές εισαγωγές ειδών κλωστοϋφαντουργίας, οι αμερικανικές βιομηχανίες μπορούν να τις ανταγωνιστούν ως προς τις τιμές. Παράλληλα, μπορούν να παράγουν περισσότερο για να προμηθεύουν τις αμερικανικές βιομηχανίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή