Αύξηση δαπανών και φορολογίας επιχειρήσεων στην Ισπανία

Αύξηση δαπανών και φορολογίας επιχειρήσεων στην Ισπανία

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αύξηση των δημοσίων δαπανών και της φορολογίας των επιχειρήσεων προανήγγειλε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ, στο πλαίσιο της παρουσίασης του διετούς οικονομικού προγράμματος στο Κοινοβούλιο της χώρας. Ανέφερε ότι, ακόμη και αν είναι πιο αργή η διαδικασία μείωσης του δημοσίου χρέους, απαραίτητη προϋπόθεση για την τόνωση των δημόσιων δαπανών, η Ισπανία θα μπορεί να αντεπεξέλθει στους δημοσιονομικούς στόχους που έχει συμφωνήσει με την Κομισιόν. Η κυβέρνηση του κ. Σάντσεθ θέλει να προχωρήσει σε αυξήσεις των μισθών των υπαλλήλων του Δημοσίου και των κονδυλίων που διοχετεύει στις 17 περιφέρειες της χώρας, έτσι ώστε φέτος το δημοσιονομικό έλλειμμα να φθάσει στο 2,7% αντί του 2,2% που προέβλεπε η κυβέρνηση του κ. Ραχόι.

Ο 46χρονος πρωθυπουργός σκοπεύει να κλείσει διάφορα «νομοθετικά παραθυράκια», ώστε ο πραγματικός συντελεστής φορολογίας των επιχειρήσεων να μην είναι χαμηλότερος του 15%. Ο κ. Σάντσεθ δήλωσε ότι «θα σχεδιαστεί εκ νέου το νομοθετικό πλαίσιο, έτσι ώστε η πραγματική φορολόγηση των επιχειρήσεων να προσεγγίζει τον βασικό συντελεστή του 25% και σε καμία περίπτωση να μην είναι χαμηλότερη από το 15%». Στα σκαριά, επίσης, βρίσκεται το νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, ένας από τους στόχους του οποίου είναι η κατάργηση των προγραμμάτων φορολογικής αμνηστίας. Αυτά τα προγράμματα επιτρέπουν στους πολίτες που φοροδιαφεύγουν να δηλώσουν τα πραγματικά εισοδήματα των προηγούμενων ετών, πληρώνοντας εφάπαξ κάποιο χρηματικό ποσό και αποφεύγοντας τα πρόστιμα.

To διετές οικονομικό πρόγραμμα της ισπανικής σοσιαλιστικής κυβέρνησης μπορεί εκ πρώτης όψεως να θυμίζει τις εξαγγελίες της ιταλικής κυβέρνησης για αύξηση των δημοσίων δαπανών. Κατά τα άλλα, όμως, οι δύο χώρες διαφέρουν αρκετά σε αυτήν την περίοδο της πολιτικής και οικονομικής ζωής τους. Αν και η Ισπανία είναι το μοναδικό κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης που βρίσκεται ακόμη σε Διαδικασία Υπερβολικού Ελλείμματος (ΔΥΕ), η οικονομία της παρουσιάζει ετήσιους ρυθμούς ανάπτυξης άνω του 3% από το 2015, ανακάμπτοντας δυναμικά μετά την ύφεση. Η Ιταλία επανήλθε με μεγάλη δυσκολία σε τροχιά ανάπτυξης, ενώ το δημόσιο χρέος της βρίσκεται περίπου στο 132% του ΑΕΠ. Το ισπανικό χρέος βρίσκεται στο 98% του ΑΕΠ, που ξεπερνά το ανώτατο όριο του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης (60%), αλλά είναι σαφώς χαμηλότερο από το ιταλικό. Ιδιαίτερη σημασία για τους επενδυτές ομολόγων έχει το γεγονός ότι η ισπανική κυβέρνηση έχει έντονο φιλοευρωπαϊκό χαρακτήρα, ενώ η Ιταλία κυβερνάται από συνασπισμό ευρωσκεπτικιστών κομμάτων.

Η Μαδρίτη υπολογίζει ότι, ακόμη και με την αύξηση των δημοσίων δαπανών, το δημοσιονομικό έλλειμμα θα φθάσει το 2,7% του ΑΕΠ, δηλαδή θα είναι χαμηλότερο από το πλαφόν του 3%. Η κυβέρνηση του κ. Ραχόι ανατράπηκε μετά την καταδίκη μελών του κόμματος για διαφθορά που οδήγησε στην πρόταση μομφής από τον Πέδρο Σάντσεθ. Η υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας Νάντια Καλβίνο ανέφερε ότι ακόμα και η πιο αργή μείωση του δημοσίου χρέους δεν θα εκτροχιάσει την κυβέρνηση σε ό,τι αφορά την υλοποίηση των δημοσιονομικών στόχων της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή