H Eνωση Νοσηλευτών καταγγέλλει «παράνομη» ένταξη νοσηλεύτριας σε ιατρική υπηρεσία

H Eνωση Νοσηλευτών καταγγέλλει «παράνομη» ένταξη νοσηλεύτριας σε ιατρική υπηρεσία

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να συμμορφωθεί με τη νομιμότητα και να ακυρώσει άμεσα απόφαση του ΔΣ, που ενέκρινε την ένταξη νοσηλεύτριας στην Ομάδα Ειδικευμένων Γιατρών της Ψυχιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Σωτηρία», με τον τίτλο του Επιστημονικού Συνεργάτη, ζητά από τη διοίκηση του νοσοκομείου η Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδας.

«Η συγκεκριμένη υπηρεσιακή μεταβολή είναι ομολογουμένως τουλάχιστον πρωτότυπη, ενώ ακόμη αναζητείται το ακριβές νομοθετικό και εν γένει κανονιστικό πλαίσιο, που προβλέπει την δυνατότητα διενέργειας μιας τέτοιας μεταβολής», αναφέρει η ΕΝΕ και χαρακτηρίζει «παράνομη την ένταξη της νοσηλεύτριας στην Ιατρική υπηρεσία».

Προσθέτει ότι «η συγκεκριμένη απόφαση του ΔΣ του νοσοκομείου αποτελεί εν τοις πράγμασι μια συγκαλυμμένη μορφή μετάταξης υπαλλήλου» και εξηγεί ότι για τη διενέργεια οιασδήποτε μορφής μετάταξης απαιτείται η προηγούμενη εκφορά γνώμης του αρμοδίου υπηρεσιακού συμβουλίου κάτι που «ουδέποτε υπήρξε. Κατά συνέπεια έχει παραβιαστεί και ουσιώδης διαδικαστικός τύπος, που καθιστά παράνομη και ακυρωτέα την επίμαχη απόφαση».

Η ΕΝΕ σημειώνει επίσης ότι «η επιλογή αυτή της διοίκησης του νοσοκομείου υποβαθμίζει τον ρόλο της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας, παραβλέπει τη νομοθετικά κατοχυρωμένη της ισοτιμία με την Ιατρική Υπηρεσία και βέβαια δεν διασφαλίζει την άμεση και αποτελεσματική παροχή υπηρεσιών υγείας και φροντίδας προς τους νοσηλευομένους ασθενείς από το αποδεκατισμένο νοσηλευτικό προσωπικό». Επισημαίνει ότι «παρότι το Τμήμα έχει βάσει του οικείου οργανισμού τη δυνατότητα για τη νοσηλεία 20 ασθενών, αυτό το διάστημα νοσηλεύονται 30 ασθενείς, οι 20 από τους οποίους έχουν εισαχθεί με εισαγγελική παραγγελία». Η ΕΝΕ καταλήγει ότι το ΔΣ του νοσοκομείου «όφειλε να μεριμνά για την αριθμητική ενίσχυση του νοσηλευτικού προσωπικού και όχι για την «εξέλιξη», όπως χαρακτηριστικώς αναφέρει η απόφαση, μιας συγκεκριμένης νοσηλεύτριας σε βάρος του δυναμικού της νοσηλευτικής υπηρεσίας.

Εξάλλου, για την όποια «εξέλιξη» της συγκεκριμένης νοσηλεύτριας υπάρχει και η νόμιμη οδός, που της δίδει την δυνατότητα να αξιοποιήσει οποιοδήποτε τυπικό προσόν της, ώστε να επιτύχει είτε την μετάταξή της, είτε την ένταξή της στον κλάδο των ιατρών του Ε.Σ.Υ. Δεν νοείται, όμως, η «εξέλιξη» αυτή να υλοποιείται κατά τρόπο παράδοξο και μη προβλεπόμενο νομοθετικώς από το ΔΣ του νοσοκομείου».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή