Η «Μαύρη Διεθνής» του Στ. Μπάνον στην Ευρώπη

Η «Μαύρη Διεθνής» του Στ. Μπάνον στην Ευρώπη

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συσπειρωμένα εμφανίζονται τα γερμανικά κόμματα εναντίον του ακροδεξιού πρώην συμβούλου του Ντόναλντ Τραμπ, Στιβ Μπάνον, ο οποίος φιλοδοξεί να επηρεάσει τις ευρωεκλογές του 2019, συστήνοντας μια εθνικιστική «Μαύρη Διεθνή». «Πρέπει να πολεμήσουμε τώρα, με σοβαρά επιχειρήματα, στέρεα και αληθινά», σχολίασε ο Μίχαελ Ροτ, Σοσιαλδημοκράτης βουλευτής και υφυπουργός Εξωτερικών, στην εφημερίδα Welt. Η Γηραιά Ηπειρος «δεν πρέπει να φοβάται τις εθνικιστικές εκστρατείες, με τις οποίες θέλει να “γονατίσει” την Ευρώπη ο κ. Μπάνον. Οι αξίες μας είναι ισχυρότερες από το μίσος και τα ψέματά του», συμπλήρωσε. Σε συνέντευξή του στην ίδια εφημερίδα, ο Φλόριαν Χαν, των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών, εκτίμησε ότι η προσπάθεια του Μπάνον να επηρεάσει τις επικείμενες ευρωεκλογές «πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη». Κατά τη γνώμη του, η Ενωση πρέπει να τεθεί σε επαγρύπνηση απέναντι σε οιανδήποτε απαράδεκτη εξωτερική προσπάθεια ανάμειξης στις εκλογές. Σκληρότερα λόγια επιφύλαξε στον αμφιλεγόμενο πρώην σύμβουλο του Τραμπ το Κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών στη Γερμανία: Πρόκειται για «μετωπική επίθεση κατά της Ε.Ε. και των ευρωπαϊκών αξιών», προειδοποίησε το FDP.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα The Daily Beast, ο πρώην επενδυτής τραπεζίτης σχεδιάζει την ίδρυση ενός ακροδεξιού εθνικιστικού think tank, «Το Κίνημα», με έδρα πιθανότατα τις Βρυξέλλες, ενόψει των ευρωεκλογών. Ο Μπάνον έχει συνεργαστεί με πολλά ακροδεξιά κόμματα της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD), του μοναδικού κόμματος στη χώρα που εμφανίστηκε ικανοποιημένο από τις φιλοδοξίες του. Η στρατηγική του είναι «συναρπαστική και φιλόδοξη» τόνισε η Αλις Βάιντελ, ηγετικό στέλεχος της AfD. Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών και ηγέτης της Λέγκας του Βορρά Ματέο Σαλβίνι και η Μαρίν Λεπέν, επικεφαλής της γαλλικής Ακροδεξιάς, αναμένεται να δεχθούν επίθεση γοητείας από τον Μπάνον, ο οποίος σκοπεύει να στελεχώσει τη δεξαμενή σκέψης του με δέκα υπαλλήλους. Ωστόσο, πολλοί αναλυτές αντιμετωπίζουν με επιφύλαξη το όραμά του, καθώς παρά τα κοινά σημεία τους, οι Ευρωπαίοι λαϊκιστές και εθνικιστές έχουν διαφορετικούς στόχους και επιμέρους συμφέροντα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή