Ο ΔΗΚΤΗΣ (27/07/18)

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι δανειστές, τα μνημόνια και οι φονικές πυρκαγιές

«Είναι οι δανειστές συνυπεύθυνοι;» τιτλοφορείται άρθρο της Frankfurter Allgemeine Zeitung, που σημειώνει ότι μπορεί η αναζήτηση ευθυνών να μην είναι της παρούσης, ωστόσο «έχει ξεκινήσει η συζήτηση αν οι πιστωτές της Ελλάδας φέρουν την κύρια ευθύνη για την καταστροφή, τις ανεπαρκείς δυνατότητες διάσωσης και την ελλιπή πρόληψη. Οι περικοπές στον τομέα της πολιτικής προστασίας ήταν μέρος του προγράμματος λιτότητας. Η Ελλάδα πέτυχε αποδυναμωμένη τον στόχο των Ευρωπαίων, έγραψε η ιταλική Corriere della Sera. Στην Ελλάδα υπάρχουν ολοένα και λιγότεροι πυροσβέστες και ολοένα και λιγότεροι από αυτούς μπορούν να επιχειρήσουν. Ωστόσο, όπως επισημαίνει η FAZ, «όταν εκπονήθηκαν τα προγράμματα διάσωσης, οι θεσμοί έδωσαν έμφαση στην καταπολέμηση των πυρκαγιών, διαθέτοντας αρκετά χρήματα», λέει οικονομολόγος από την Αθήνα, ο οποίος γνωρίζει τα των προγραμμάτων διάσωσης.

Ο ΟΤΕ κερδίζει έδαφος στις ευρυζωνικές συνδέσεις

Συνέχισαν να χάνουν έδαφος οι ανταγωνιστές του ΟΤΕ και στο β΄ εξάμηνο του 2017. Σύμφωνα με την εξαμηνιαία έκθεση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων, στο β΄ εξάμηνο του περασμένου έτους ο ΟΤΕ προσέθεσε 76.000 νέους πελάτες ευρυζωνικών συνδέσεων, ενώ οι ανταγωνιστές του κάτι περισσότερο από 8.000 πελάτες. Ο ΟΤΕ έλαβε, δηλαδή, περίπου το 90% των νέων ευρυζωνικών συνδέσεων. Πάντως, το μερίδιό του στις ευρυζωνικές συνδέσεις, στο τέλος του έτους, ήταν 46%, έχοντας όλοι οι ανταγωνιστές του (Vodafone, Wind, Forthnet, Cyta Hellas) το 54%.

«Μπάζουν» τα φορολογικά μέτρα για τους πυρόπληκτους

Τα φορολογικά μέτρα που ανακοινώθηκαν την περασμένη Τετάρτη αφορούν τους πληγέντες των πρόσφατων πυρκαγιών, εφόσον ανήκουν στις ΔΟΥ Παλλήνης και Ελευσίνας. Αυτό σημαίνει ότι κάποιος που διαθέτει εξοχικό στο Μάτι και ανήκει στην εφορία, για παράδειγμα, Αγίας Παρασκευής, θα υποβάλει τη φορολογική του δήλωση και θα πληρώσει τους φόρους έως τις 30 και 31 Ιουλίου, αντίστοιχα. Αντίθετα, ο κάτοικος της Ανδρου, που ανήκει στην εφορία Παλλήνης, μπορεί να υποβάλει τη δήλωσή του και να πληρώσει έως τα τέλη Δεκεμβρίου τους φόρους που προκύπτουν.

Στα 10,40 ευρώ η τιμή διάθεσης της CNL Capital

Ολοκληρώθηκε χθες η δημόσια προσφορά της CNL Capital ΕΚΕΣ–ΔΟΕΕ, η οποία, σύμφωνα με ανακοίνωση του συντονιστή κύριου αναδόχου Merit Χρηματιστηριακή στο Χρηματιστήριο, ανήλθε σε 411.067 τεμάχια. Η τελική τιμή διάθεσης των μετοχών ορίστηκε σε 10,40 ευρώ ανά μετοχή. Αξίζει να σημειώσουμε πως η CNL αναμένεται να εισαχθεί στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών την ερχόμενη Τρίτη 31 Ιουλίου. Eίναι η πρώτη εταιρεία κεφαλαίου επιχειρηματικών συμμετοχών στην Ελλάδα που αποβλέπει στην κάλυψη των αναγκών ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων επενδύοντας σε βραχυπρόθεσμα ομολογιακά δάνεια.

Ικανοποίηση λόγω της πώλησης του ΔΕΣΦΑ

Διαδικαστικά κυρίως θέματα απομένουν για την ολοκλήρωση της μεταβίβασης του 66% του ΔΕΣΦΑ στην κοινοπραξία των Snam, Enagas και Fluxys. Θα χρειαστούν περίπου δύο μήνες για να ολοκληρωθεί η διαδικασία μεταβίβασης του 100% των μετοχών του ΔΕΣΦΑ που σήμερα κατέχει η ΔΕΠΑ στο ΤΑΙΠΕΔ, και να προχωρήσει, παράλληλα, η πιστοποίηση του ΔΕΣΦΑ από τη ΡΑΕ υπό το νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς, διαδικασία που στην προκειμένη περίπτωση έχει καθαρά τυπικό χαρακτήρα, αφού και οι τρεις νέοι επενδυτές είναι πιστοποιημένοι διαχειριστές, βάσει του ευρωπαϊκού πλαισίου. Στο ΤΑΙΠΕΔ έχουν κάθε λόγο να επιχαίρουν για την εξέλιξη στην ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ, αφού, εκτός από το ότι ολοκληρώνεται εντός χρονοδιαγράμματος, κατάφερε να εισπράξει από ευρωπαϊκές εταιρείες τίμημα… κινεζικό και όχι απλώς υψηλότερο από τα 400 εκατ. της Socar. Τα 535 εκατ. ευρώ που δίνει η κοινοπραξία για το 66% του ΔΕΣΦΑ αντιστοιχούν στο 1,23 της ρυθμιζόμενης περιουσιακής βάσης της εταιρείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή