Νέα Ζηλανδία: Αδεια για τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας

Νέα Ζηλανδία: Αδεια για τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ειδική άδεια μετ’ αποδοχών θα μπορούν να λαμβάνουν τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας. Το Κοινοβούλιο της Νέας Ζηλανδίας ψήφισε προχθές Τετάρτη νομοσχέδιο που προβλέπει την παροχή ειδικής άδειας μετ’ αποδοχών διάρκειας 10 ημερών στα θύματα ενδοοικογενειακής βίας, ένα μέτρο που έχει στόχο να βοηθήσει τους ανθρώπους αυτούς να φύγουν από το σπίτι τους. Η βουλευτής Τζαν Λότζι του κόμματος των Πρασίνων εξήγησε ότι η άδεια αυτή θα επιτρέψει στα θύματα «να βάλουν τέλος στη βία που δέχονται και να λάβουν βοήθεια χωρίς να φοβούνται ότι θα χάσουν τη δουλειά τους».

«Είναι κέρδος για τα θύματα, κέρδος για τους εργοδότες και κέρδος για την κοινωνία», τόνισε, αφού το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε με 63 ψήφους υπέρ έναντι 57 κατά.

Η Λότζι που ανήκει στον κεντροαριστερό κυβερνητικό συνασπισμό κατήγγειλε ότι τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας πολύ συχνά λαμβάνουν αργά βοήθεια.

«Περιμένουμε μέχρι η κατάσταση να γίνει πραγματικά κακή, μέχρι κάποιος να δολοφονηθεί και τότε ασχολούμαστε», εξήγησε.

Η άδεια αυτή θα επιτρέψει στα θύματα που επιθυμούν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους να έχουν τον χρόνο να κάνουν ό,τι χρειάζεται, είτε να παραστούν σε δικαστήριο είτε να μετακομίσουν, ή να βρουν νέα σχολεία για τα παιδιά τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από τη Νέα Ζηλανδία οι Φιλιππίνες είχαν υιοθετήσει το 2004 αντίστοιχο νομοσχέδιο που προέβλεπε την παροχή άδειας δέκα ημερών στα θύματα ενδοοικογενειακής βίας.

Διπλάσιο ποσοστό

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, η Νέα Ζηλανδία είναι μια από τις ανεπτυγμένες χώρες που πλήττονται περισσότερο από την ενδοοικογενειακή βία. Το ποσοστό ανθρωποκτονιών που διαπράττονται στην οικογένεια είναι κατά κεφαλήν διπλάσιο από αυτό που καταγράφεται στον Καναδά και στη Βρετανία.

Η Νέα Ζηλανδία είναι εδώ και χρόνια πρωτοπόρος στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών. Το 1893 έγινε η πρώτη χώρα που έδωσε στις γυναίκες το δικαίωμα ψήφου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή