«Μπίζνες» και τουρισμός στο όνομα της Μελάνια

«Μπίζνες» και τουρισμός στο όνομα της Μελάνια

3' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κέικ Μελάνια. Κρέμα Μελάνια. Κρασί Μελάνια. Τσάι, παντόφλες, σαλάμι, φέτες μήλου με επικάλυψη σοκολάτας Μελάνια. Αυτά είναι μόνο λίγα από τα προϊόντα που οι επιχειρηματίες της Σεβνίτσα, μιας μικρής επαρχιακής πόλης της Σλοβενίας όπου η Μελάνια Τραμπ μεγάλωσε, έχουν δημιουργήσει προς τιμήν της νυν Πρώτης Κυρίας των ΗΠΑ. Περιορισμοί του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας σημαίνουν ότι τα περισσότερα αντικείμενα υπαινίσσονται την ταυτότητά της. Το κρασί ονομάζεται «Πρώτη Κυρία», ενώ οι παντόφλες, ένα ασημένιο ζευγάρι με φουντωτές ουρές λευκού λαγού ονομάζονται «Λευκός Οίκος». 

Πέρα από τα νομικά προβλήματα, η κ. Τραμπ είναι πολύτιμη για τη Σεβνίτσα, μία πόλη περίπου 5.000 κατοίκων που βρίσκεται σε μια κοιλάδα σχεδόν 90 λεπτά από τη Λιουμπλιάνα, την πρωτεύουσα της Σλοβενίας. Το μοναδικό ξενοδοχείο της πόλης ξανάνοιξε στις αρχές του χρόνου. Η ετήσια τουριστική κίνηση, που ενισχύεται από περιοδείες με θέμα τη Μελάνια, έχει αυξηθεί κατά 15%, σε 20.000 επισκέπτες στα τρία χρόνια από τη στιγμή που ο σύζυγός της Ντόναλντ Τραμπ, που τότε ήταν επιχειρηματίας και σταρ της τηλεόρασης, έγινε ισχυρός υποψήφιος για την προεδρία. «Μετά τη Μελάνια τα πράγματα πραγματικά άλλαξαν», λέει ο Σρέτσο Οτσβιρλ, δήμαρχος της πόλης. «Σήμερα έχουμε τουρίστες από όλον τον κόσμο». 

Στην Κοπιτάρνα, μια εταιρεία υποδημάτων που φτιάχνει παντόφλες με θέμα τη Μελάνια, τα μέλη του προσωπικού χαιρετίζουν την κ. Τραμπ γιατί «έβαλε» τη Σλοβενία στον χάρτη. «Πολλοί άλλοι άνθρωποι», λέει η Μαρίγια Μπάλιντζ, υπεύθυνη εξαγωγών, «νόμιζαν ότι ονομαζόμασταν Σλοβακία».

«Μπίζνες» και τουρισμός στο όνομα της Μελάνια-1
«Λευκός Οίκος»: ασημένιες παντόφλες με ουρές λευκού λαγού!

Κάποιοι δυσφορούν 

Ωστόσο, υπάρχουν σημεία τα οποία υποδεικνύουν ότι ο νεωτερισμός ξεπερνιέται ακόμα και για ανθρώπους όπως η Λίντιγια Ογκόρεβτς, μία από τις ξεναγούς που πηγαίνει τους τουρίστες περιοδεία στην πόλη και τους σχετιζόμενους με τη Μελάνια τόπους έναντι 35 δολάριων το άτομο. «Ναι, αυτό είναι το κρασί της Μελάνια» δήλωσε η Ογκόρεβτς σε ένα πρόσφατο «τουρ», δείχνοντας ένα μπουκάλι της «Πρώτης Κυρίας» που πωλείτο στο κάστρο της πόλης το οποίο (κάστρο) χρονολογείται από τον 12ο αιώνα. «Αλλά αυτό» λέει δείχνοντας μία γειτονική φιάλη «Γκράτζσκα Κρι», «είναι το καλύτερο κρασί». 

Αυτές τις ημέρες η Ογκόρεβτς δεν κρύβει την αδιαφορία της για όλη τη φασαρία που γίνεται σχετικά με το όνομα της Μελάνια. «Δεν με νοιάζουν αυτά τα πράγματα» λέει, χωρίς να την ενδιαφέρει πώς θα ακουστεί αυτό σε ένα τουρ με θέμα τη Μελάνια. «Η Σεβνίτσα έχει πολλά παραπάνω να δείξει από αυτή την ιστορία». Για την Ογκόρεβτς η δόξα της Σεβνίτσα είναι το κάστρο της με την έξοχη θέα του ποταμού Σάβαλ.

Η διάθεσή της σκοτείνιασε καθώς επιστρέφαμε και παρκάραμε έξω από έναν πύργο της κομμουνιστικής εποχής στην άκρη της πόλης. «Τώρα σταματάμε στην πολυκατοικία όπου έμεναν» είπε αναφερόμενη στην νυν Πρώτη Κυρία, που λεγόταν τότε Μελάνια Κναβς και στην οικογένειά της. Η επικεφαλής του τοπικού γραφείου τουρισμού Μόικα Πέρνοφσεκ συμφώνησε να μιλήσει μόνο εάν δεν θιγόταν το θέμα της Μελάνια. «Υπάρχουν πολλά άλλα πράγματα για τα οποία μπορούμε να μιλήσουμε» είπε η κ. Πέρνοφσεκ. Η κοιλάδα. Το περπάτημα. Η υλοτομία. Το φεστιβάλ σαλαμιού. Το φεστιβάλ κρασιού. Το ψάρεμα και το φεστιβάλ μπίρας. Και φυσικά το κάστρο. 

Μέχρι το 2016, οπότε η Μελάνια Τραμπ έγινε παγκοσμίως γνωστή, δεν θα υπήρχε λόγος για ερωτήσεις. Η Σεβνίτσα ήταν τότε γνωστή ως ένα μικρό βιομηχανικό χωριό, πατρίδα της Κοπιτάρνα, μιας από τις παλαιότερες εταιρείες υποδημάτων της Σλοβενίας και της μεγαλύτερης εταιρείας εσωρούχων της Σλοβενίας, της Λίσκα. 

Οταν η Μελάνια Τραμπ ήταν παιδί, η μητέρα της Αμαλίγια εργαζόταν σε εργοστάσιο ρουχισμού, το οποίο έχει κλείσει. Λίγοι κάτοικοι τούς θυμούνται από εκείνους τους καιρούς. Ούτε ο Οτσβιρκ ο δήμαρχος που είναι μόλις ένα χρόνο μεγαλύτερος από την κ. Τραμπ και που φοιτούσε στο ίδιο δημοτικό σχολείο τη θυμάται. Η Μελάνια εγκατέλειψε τη Σεβνίτσα, πριν από τριάντα χρόνια, αρχικά για να σπουδάσει στη Λιουμπλιάνα και λίγα χρόνια αργότερα για να εργαστεί στις ΗΠΑ. 

Για τη νεότερη γενιά της πόλης που γεννήθηκε αφού έφυγε η Μελάνια Τραμπ, η διασύνδεση είναι συναρπαστική. «Δεν τη γνωρίζω προσωπικά αλλά είμαι πολύ περήφανη που είναι από την πόλη μου», λέει η Μάγια Κόζολε Πόπαντιτς, ιδιοκτήτρια καφέ που πουλάει μηλόπιτα με θέμα τη Μελάνια. «Για κάποιον από αυτή τη μικρή πόλη, το να γίνει Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ είναι κάτι ασύλληπτο για εμάς».   

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή