ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αλλα λέει ο Τραμπ και άλλα οι αριθμοί

PATRICIA COHEN, LINDA QIU / THE NEW YORK TIMES

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας διαμορφώθηκε στο 4,1% το β΄ τρίμηνο του 2018, θεωρώντας ότι είναι επίτευγμα της κυβέρνησής του. Ανέλυσε, μάλιστα, με ποιον τρόπο η οικονομία πορεύεται με τέτοια επιτυχία λόγω της οικονομικής πολιτικής που εφαρμόζει. Είπε ότι οι επιδόσεις των ΗΠΑ είναι αξιοζήλευτες σε όλον τον κόσμο. Η ανάπτυξη εξακολουθεί να είναι ισχυρή. Το μέγεθος και η ποικιλομορφία της οικονομίας της δεν την καθιστούν τόσο εξαρτημένη από τις εξαγωγές σε σχέση με άλλες χώρες. Θα καταφέρει να αντιμετωπίσει τον εμπορικό πόλεμο, ενώ η ανάπτυξη στην Ιαπωνία, στην Κίνα και στην Ευρώπη επιβραδύνεται.

Εντούτοις, η αμερικανική οικονομία βρισκόταν σε τροχιά ανάπτυξης αρκετά προτού αναλάβει τα ηνία των ΗΠΑ ο Ντόναλντ Τραμπ. Πράγματι, φέτος αναμένεται να καταγραφούν οι υψηλότερες επιδόσεις της τελευταίας δεκαετίας. Αλλά ο ρυθμός ανάπτυξης των ΗΠΑ ξεπέρασε το 4%, ετησίως, τέσσερα τρίμηνα κατά τη διάρκεια των κυβερνήσεων Ομπάμα, φθάνοντας έως και το 5,3% κατά τη διάρκεια του γ΄ τριμήνου του 2014. Τον Ιανουάριο του 2009, όταν ο Μπαράκ Ομπάμα κέρδισε για πρώτη φορά τις εκλογές στις ΗΠΑ, η ανεργία είχε φθάσει το 7,8%. Υποχώρησε στο 4,8% όταν ο κ. Ομπάμα ολοκλήρωσε τη δεύτερη θητεία και παρέδωσε τα σκήπτρα στον κ. Τραμπ.

Εν συνεχεία, η ανεργία διολίσθησε στο 4% κατά το πρώτο 18μηνο της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ. Τον περασμένο μήνα διαμορφώθηκε στο 4%. Δεν πρέπει να ξεχνάμε, όμως, ότι το ΑΕΠ αυξάνεται σταθερά κάθε χρόνο από το 2009.

Ο κ. Τραμπ ισχυρίζεται πως έχουν δημιουργηθεί 3,7 εκατ. θέσεις εργασίας με την εκλογή του και ότι κάτι τέτοιο θα ήταν αδιανόητο κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Αλλά αυτός ο ισχυρισμός είναι παραπλανητικός, διότι πριν από την εκλογή του κ. Τραμπ καταγράφηκαν ακόμα περισσότερες θέσεις εργασίας. Το 19μηνο από τον Δεκέμβριο του 2016 μέχρι τον Ιούνιο του 2018 προστέθηκαν κάτι λιγότερο από 3,7 εκατ. θέσεις εργασίας. Ακριβώς το προηγούμενο 19μηνο δημιουργήθηκαν 4,3 εκατ. θέσεις εργασίας.

Ο κ. Τραμπ δήλωσε ότι αναμένεται ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης να ξεπεράσει το 3% ή μπορεί να είναι αρκετά υψηλότερος από το 3%. Υποστήριξε, επίσης, πως το ΑΕΠ θα ενισχυθεί περίπου κατά 3 τρισ. δολάρια και θα υπάρξουν ακόμη 10 εκατ. θέσεις εργασίας. Αλλά αυτές οι προβλέψεις είναι αρκετά ασαφείς.

Το ΑΕΠ των ΗΠΑ κυμαίνεται λίγο κάτω από τα 20 τρισ. ευρώ, ετησίως. Περίπου 160 εκατ. άτομα απαρτίζουν το εργατικό δυναμικό της χώρας. Για να σημειωθούν οι επιδόσεις που υπόσχεται ο Αμερικανός πρόεδρος απαιτείται μακροχρόνια περίοδος με θετικές επιδόσεις.

«Το τρίμηνο μετά τη μείωση της φορολογίας περισσότερα από 300 δισ. δολάρια επαναπατρίστηκαν στις ΗΠΑ. Προβλέπουμε πως τα κεφάλαια που θα επιστρέψουν από το εξωτερικό θα φθάσουν τα 4 τρισ. δολάρια», δήλωσε ο κ. Τραμπ. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, περίπου 306 δισ. δολάρια επαναπατρίστηκαν στις ΗΠΑ το α΄ τρίμηνο του 2018. Υπολογίζεται πως τα κέρδη των επιχειρήσεων που βρίσκονται στο εξωτερικό και παραμένουν αφορολόγητα κυμαίνονται από 2,3 έως 2,8 τρισ. δολάρια. Δηλαδή είναι πολύ χαμηλότερα από τα 4 τρισ. δολάρια που ισχυρίζεται ο κ. Τραμπ.

«Το 95% των μεταποιητικών επιχειρήσεων στις ΗΠΑ αντιμετωπίζει με αισιοδοξία το μέλλον και είναι το υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί στην ιστορία», σχολίασε ο κ. Τραμπ. Η αμερικανική ένωση των μεταποιητικών επιχειρήσεων δημοσίευσε τον περασμένο μήνα την τριμηνιαία έκθεσή της για τον κλάδο. Από τους 568 ερωτηθέντες, το 95% δήλωσε πως είναι αισιόδοξο για τις δικές του επιχειρήσεις. Είναι το υψηλότερο ποσοστό που έχει εμφανιστεί την τελευταία 20ετία.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ