ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Τρώγοντας στο Les Halles με σεφ τον Άντονι Μπουρντέν

Κείμενο: Βασίλης Μασσέλος

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: ΑΠΟΨΗ

Δοκίμασα, μεταξύ άλλων, τις τηγανητές πατάτες του Μπουρντέν στο εστιατόριο Les Halles στη Νέα Υόρκη, προτού αυτός γίνει διάσημος με το βιβλίο «Kitchen Confidential» και αργότερα με τις υπέροχες τηλεοπτικές του εκπομπές. Έχω μια προσωπική θεωρία, ότι δοκιμάζοντας ένα πιάτο πατάτες τηγανητές αρκεί, στις περισσότερες περιπτώσεις, για να κρίνεις ένα εστιατόριο, λειτουργεί δηλαδή σαν ένα litmus test. Οι ταπεινές τηγανητές πατάτες λοιπόν του ταλαντούχου και αδικοχαμένου μάγειρα ήταν έξοχες, γεγονός όχι τυχαίο, αφού τους αφιερώνει τέσσερις ολόκληρες σελίδες στο βιβλίο συνταγών που φέρει την ονομασία του εστιατορίου με το οποίο τόσο συνδέθηκε. Παρά το ότι ο ίδιος υποβάθμιζε τις μαγειρικές του ικανότητες, δεν ήταν καθόλου κακός όσο δούλευε στην κουζίνα. Οι ιδιαίτερα ταλαντούχοι άνθρωποι, hélas, φεύγουν συχνά πολύ νωρίς. Τουλάχιστον ο Άντονι Μπουρντέν πρόλαβε να μοιραστεί μοναδικές εμπειρίες –έστω και μέσω της τηλεόρασης– με εκατομμύρια foodies σε όλο τον κόσμο, αλλά και να ζήσει μια ζωή γεμάτη, κατά το καβαφικό: «Διαβάτη, αν είσαι Aλεξανδρεύς, δεν θα επικρίνεις. Ξέρεις την ορμή του βίου μας· τι θέρμην έχει· τι ηδονή υπερτάτη».

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ