ΕΛΛΑΔΑ

Εύβοια: Κατασχέθηκε αρχαίος ενεπίγραφος μαρμάρινος λίθος, μεγάλης αρχαιολογικής αξίας

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Αρχαίος ενεπίγραφος μαρμάρινος λίθος, μεγάλης αρχαιολογικής, ιστορικής και εμπορικής αξίας, βρέθηκε και κατασχέθηκε από αστυνομικό κλιμάκιο του τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, το πρωί της Πέμπτης.

Ειδικότερα, το ανωτέρω εύρημα εντοπίστηκε επιμελώς κρυμμένο ανάμεσα σε πέτρες και μέσα σε έναν σάκο μεταφοράς αγροτικών προϊόντων, στην αρχή αδιεξόδου δρόμου, έπειτα από κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριών αναφορικά με διακίνηση αρχαίου κινητού μνημείου.

Ακολούθως, η κατασχεθείσα αρχαιότητα επιδείχθηκε στον προϊστάμενο του τμήματος Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων της εφορίας Αρχαιοτήτων Χαλκίδας, ο οποίος αποφάνθηκε ότι πρόκειται για επεξεργασμένο αρχαίο ενεπίγραφο μαρμάρινο λίθο (διαστάσεων 50 Χ 22 εκ.), που φέρει αρχαία ελληνική επιγραφή και διακόσμηση φύλλων ακάνθου, Ελληνιστικών ή πρώιμων Ρωμαϊκών χρόνων, χώρου αρχαίου ιερού ή αρχαίας αγοράς, το οποίο εμπίπτει στις προστατευτικές διατάξεις της νομοθεσίας «για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς».

Περαιτέρω, χαρακτηρίζεται ως εξαιρετικής σημασίας αρχαιολογικό εύρημα, του οποίου η απόδοση του κειμένου, μπορεί να παράσχει σημαντικότατα τεκμήρια για τον αρχαιοελληνικό πολιτισμό.

Η ανωτέρω αρχαιότητα πρόκειται να παραδοθεί για φύλαξη και τελική εκτίμηση στο Επιγραφικό Μουσείο Αθηνών.

Προανάκριση, για την συλλογή επιπλέον στοιχείων και τον εντοπισμό του δράστη, διενεργείται από το τμήμα Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων.

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ