Στουρνάρας: «Οι μεταρρυθμίσεις θα κρίνουν τη στάση των αγορών»

Στουρνάρας: «Οι μεταρρυθμίσεις θα κρίνουν τη στάση των αγορών»

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι αγορές περιμένουν να δουν εάν η Ελλάδα θα παραμείνει πιστή στις δεσμεύσεις της για επιπλέον μεταρρυθμίσεις μετά την επίσημη λήξη του προγράμματος στις 20 Αυγούστου, δηλώνει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στους FT.

Μάλιστα, ο κεντρικός τραπεζίτης υποστηρίζει: «Θα ήταν λάθος να υποθέσουμε ότι η συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους θα ήταν αρκετή για να διαβεβαιώσει τους επενδυτές ότι τα ελληνικά ομόλογα αποτελούν μια σταθερή και καλή επένδυση».

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Στουρνάρας προειδοποιεί πως η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων είναι αναγκαία, καθώς οι αγορές θα παρακολουθούν την περίπτωση της Ελλάδας, αμέσως μετά την έξοδό της από το πρόγραμμα τον Αύγουστο, επισημαίνοντας ότι κάθε πισωγύρισμα της Αθήνας σε ό,τι αφορά την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων θα πλήξει την εύθραυστη εμπιστοσύνη των επενδυτών, την ώρα μάλιστα που η χώρα προετοιμάζεται για την έξοδο από τα πακέτα διάσωσης έπειτα από οκτώ χρόνια κρίσης.

«Αμέσως μόλις σταθούμε στα πόδια μας, οι αγορές θα υιοθετήσουν μια σκληρή στάση. Θέλουν να δουν πώς θα συμπεριφερθούμε και τι θα κάνουμε μετά τις 20 Αυγούστου», επισημαίνει ο διοικητής της ΤτΕ. «Οι επενδυτές θα παρακολουθούν κάθε κίνηση της κυβέρνησης, σε ό,τι αφορά την ατζέντα της οικονομικής της πολιτικής. Εάν δουν πισωγύρισμα από την πλευρά της Ελλάδας, τότε και οι ίδιοι θα φύγουν. Εάν όμως αισθανθούν ότι τηρούμε τις δεσμεύσεις μας, θα μας δώσουν μια ευκαιρία», σημειώνει ο κ. Στουρνάρας.

Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ο κεντρικός τραπεζίτης ανέφερε πως «πρέπει να είμαστε πιο φιλόδοξοι στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs). Οι τράπεζες θα πρέπει να επιδιώξουν πιο εντατικά πωλήσεις των NPLs και να ασκήσουν μεγαλύτερη πίεση στους στρατηγικούς κακοπληρωτές». Ο κ. Στουρνάρας σημείωσε τις θεμελιώδεις οικονομικές προκλήσεις που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει η χώρα. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αντιστοιχούν στο 45% των περιουσιακών στοιχείων των τεσσάρων μεγάλων ελληνικών τραπεζών και το εθνικό χρέος της Ελλάδας ανέρχεται σε 178% του ΑΕΠ, το υψηλότερο στην Ευρωζώνη.

Τέλος, ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι οι ηγέτες στην Ελλάδα πρέπει να εξασφαλίσουν ότι η χώρα δεν θα οδηγηθεί ποτέ ξανά σε μια τέτοια κατάσταση. «Το ελάχιστο που αναμένεται είναι ότι το πολιτικό σύστημα έχει διδαχθεί από τα λάθη και δεν θα τα επαναλάβει».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή